Mauro Evangelista este proprietarul unui restaurant situat pe una dintre cele mai populate strazi din Portofino, „Calata Marconi”, la cativa metri de centrul statiunii. Antreprenorul este insa ingrijorat deoarece nu gaseste lucratori sezonieri pentru aceasta vara.
„Nu cred ca este o problema legata de bani. Salariul este de aproximativ 1.600 de euro net, apoi exista si al 13-lea salariu, lichidarea si, in plus, bacsisul care conteaza mult, dar tinerii nu mai vor sa lucreze seara”, a declarat antreprenorul.
„In trecut, primavara primeam in medie trei sau patru CV-uri pe zi de la tineri care voiau sa vina sa lucreze. Unii erau tineri calificati, altii mai putin, citeam si selectam, luam pe cei mai buni; acum nu mai este asa. Tinerii din ziua de azi nu sunt atrasi de acest job, probabil le complica prea mult viata, vor sa fie liberi seara si in timpul weekendului; odata nu era asa", se plange Mauro.

Antreprenor italian: Tinerii din ziua de azi nu sunt atrasi de acest job
Acum, insa, pentru sezonul turistic din aceasta vara, Mauro spune ca nu a primit niciun CV. Dintre putinii candidati care s-au prezentat, totusi, la interviu, doar unul a ramas angajat. „Ceea ce nu este suficient”, spune italianul.
„Probabil este si o problema legata de mentalitate. Realist vorbind, este un job solicitant, dar nu fara satisfactii. Esti mereu in contact cu oamenii. Astazi, poate, multi tineri sunt ajutati de parinti, poate prefera altfel de joburi si sunt multumiti sa traiasca de la o zi la alta. Poate altii spera sa devina ca Ferragni (n.r. cea mai cunoscuta influencerita din Italia), bogati fara sa fie nevoiti sa munceasca fizic”.

Aceste probleme nu sunt izolate, remarca Mauro. Multe localuri si mici afaceri se confrunta cu lipsa de personal din cauza dezinteresului tinerilor pentru astfel de joburi. La mare cautare sunt acum marile restaurante care pot oferi angajatilor mancare si cazare.