28.02.2022
Oamenii de peste Prut sunt gata sa ajute refugiatii din Ucraina nu mai putin decat moldovenii! Interpreta Anisoara Postolachi: „Singurul cuvant pe care il aud de la aceste persoane este - razboi” - VIDEO

Sute de femei si copii trec acum hotarul atat in Republica Moldova, cat si in Romania. Oamenii de acolo sunt la fel de speriati, insa se mobilizeaza si incearca sa ajute cu tot ce pot oamenii refugiati. Anisoara Postolachi ne spune care este situatia in tara lor, cum se ajuta acolo persoanele din Ucraina si ce parere are despre tot acest conflict, in cadrul emisiunii „O Seara Perfecta”. 

In timpul live-ului, Anisoara se indrepta spre vama Siret. „Deci, am fost la vama Sculeni si am luat doua familii refugiate si i-am cazat in Iasi. Acum plecam cu niste prietene si colege de ale mele spre vama Siret, sa ajutam lumea de acolo, sa vedem cu ce ii putem ajuta, sa vedem unde ii putem duce sa ii cazam, sa le dam o bucata de paine, o patura, un ceai cald”. 

La Chisinau atmosfera este foarte ingrijorata si speriata, iar peste Prut este cam aceeasi situatie. „Oamenii sunt foarte mobilizati, sunt solidari si multi imi spun ca sunt gata sa ma ajute cu tot ce pot. Sunt foarte multi basarabeni si foarte multi oameni cu suflet mare, care te ajuta cu absolut orice. Si de cand am aparut la televiziune si am vorbit despre chestia asta, s-a alaturat si mai multa lume. Atmosfera este de frica, dar asteptam sa fie bine si sa se linisteasca apele si cei care sunt mai sus ca noi”. 

Kapushon si-a amanat concertele de la Moscova: „Sunt sigur ca procedam corect amanand concertul din Rusia.” - VIDEO

Pe retelele de socializare, Anisoara a postat un text, in care spune tuturor ca ea cunoaste limba rusa si ucraineana si cine are nevoie de traducere, se poate adresa la ea. „Eu am zis sa fiu solidara cu ce pot si pe langa asta, sa le traduc oamenilor din limba rusa, ucraineana in mai multe limbi si am fost preluata de foarte multa lume, am ajutat intr-adevar pe foarte multi si am baietii de la „Salvati Copii”, pe care ii ajut si le traduc texte in regim online. Daca vreti sa faceti parte din voluntariat, cu absolut orice, chiar sa traduceti texte din rusa, ucraineana, va puteti alatura noua. Fiecare ne straduim sa ajutam cu ceea ce putem, cu o cazare, cu mancare, cu absolut orice”. 

In Romania, la fel ca si in Moldova, au mers multi ucraineni, pentru a se adaposti acolo. „Nu am un numar exact, dar stiu ca sunt peste 100 de oameni veniti in Iasi. Si daca ii iai pe fiecare din mai multe orase, se aduna multa lume. Noi incercam sa ii sustinem cum putem”. 

„Am fost la vama Sculeni si am luat doua familii cu copii mici si i-am adus la Iasi la doua apartamente a unor prieteni, i-am cazat si am incercat sa vorbesc cu ei, oricum ei sunt speriati, nu prea au ce sa povesteasca. Singurul cuvant este „razboi” si atat. Se roaga toti ca Domnul sa linisteasca toata aceasa situatie”, a mai adaugat Anisoara. 

Copilul tau te intreaba ce se intampla cand vede evenimentele din Ucraina si nu stii ce sa-i raspunzi? Psihologul Ina Crasnojon: „De fapt noi, adultii, suntem cei care transmitem la pachet emotiile copiilor nostri” - VIDEO

Pe langa mesajele oamenilor care sunt gata sa ajute, Anisoarei ii scriu mai multe persoane care cer ajutor. „Din pacate, am primit foarte multe mesaje a oamenilor care imi cer mie ajutor. Deci, din toate mesajele care au venit, cred ca 10 sau 15 maximum sunt oameni care ofera ajutor. Sunt foarte multi refugiati care nu au unde sa stea, foarte multi oameni care stau la vame. M-au sunat pe viber, le-am dat numarul la toata lumea, cu ce pot eu ajut. Am vorbit si cu guvernul Romaniei si cei de la noi, din Republica Moldova, ca sa sustina acesti oameni cu tot ce pot. Ca sa intelegeti, trec doar femeile si copiii, barbatii nu pot sa treaca incoace”. 

Sursa FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie