15.04.2022
O artista din Rusia a fost arestata dupa ce a scris pe etichetele de preturi dintr-un magazin informatii legate de razboiul din Ucraina - FOTO

O artista din Rusia a fost arestata dupa ce a inlocuit etichetele unor produse dintr-un supermarket cu hartii pe care se aflau mesaje in care erau redate informatii cu privire la invazia ruseasca din Ucraina si la atrocitatile pe care rusii le comit in tara vecina de mai bine de o luna si jumatate.

Alexandra Skocilenko a fost plasata in arest provizoriu pana pe 31 mai si este acuzata ca a „distribuit informatii false despre armata rusa”, o infractiune pedepsita cu multi ani de inchisoare in Rusia lui Putin. Rusoaica „a plasat bucati de hartie, continand informatii deliberat false despre actiunile armatei ruse, peste etichetele de preturi ale unor produse dintr-un supermarket”.

„Este o infractiune grava”, a adaugat justitia de la Moscova, care sustine ca femeia era „motivata de o ostilitate politica fata de Federatia Rusa”.

Aceasta arestare si vocabularul folosit pentru a o descrie ilustreaza climatul tot mai ostil din Rusia impotriva oricarei voci care se exprima impotriva agresiunii brutale pe care dictatorul rus Putin a pornit-o impotriva Ucrainei. 

Violenta asupra femeilor din Ucraina, dar si moartea unei adolescente transgender l-a motivat sa scrie o postare emotionanta. Ce crede stilistul Nathaniel Kovalsky despre societatea in care traim si masacrul care se intampla in Ucraina - FOTO

In virtutea unei legi recente, publicarea de informatii considerate false de autoritati despre armata rusa este pasibila de o pedeapsa de 10 ani de inchisoare sau chiar de 15 ani de inchisoare in cazul „unor consecinte grave pentru militarii rusi”.

Simpla utilizare a cuvintelor „razboi” si „invazie” pentru a descrie agresiunea ruseasca din Ucraina sau mentionarea civililor ucisi de soldatii rusi sunt suficiente pentru a face obiectul unor procese.

Alexandra Skocilenko, care se descrie drept o „artista independenta”, a criticat de mai multe ori razboiul de agresiune impotriva Ucrainei pe retelele sociale. Ea a fost condamnata la plata unei amenzi, luna trecuta, dupa ce a participat la un protest fata de invazia ruseasca.

Tribunalului din Sankt Petersurg a raportat, in ultimele zile, mai multe cazuri ale unor persoane care au fost pedepsite pentru ca si-au exprimat opozitia fata de razboiul din Ucraina.

O femeie a fost amendata, marti, cu 30.000 de ruble, echivalentul a 330 de euro, pentru ca a pus banderole cu mesajul „Nu razboiului!” peste jucariile dintr-un magazin.

Irina Rimes dezvaluie cea mai mare teama a sa: „Mi-e frica de…”

Kremlinul si-a consolidat actiunile de represiune in ultimele saptamani, arestand mii de protestatari, blocand companii mass-media independente si retele sociale si folosind expresii precum „purificarea societatii” si „inlaturarea tradatorilor”. 

Articole din aceeasi categorie