Fondatorul „Covoare Ungheni”, Nicolas Nicula a notat că totul a început ca un business: „În principiu, din start acesta a fost just business, după aceea a ajuns și la sufletul meu. Acum țesem istoria Moldovei și cred că a devenit ceva de suflet, nu doar business”.
De 41 de ani se țes covoarele la Ungheni, a povestit Nicolas: „Nu doar eu am fost în 41 de ani, au lucrat acolo atâtea generații în spațiile de producere și această continuitate mă impresioanează cel mai mult. Au fost diferite țări, dar noi am preluat unul de la altul și am continuat acest meșteșug”.
Nicolas Nicula a dezvăluit și faptul că brand-ul lui deține o colecție de covoare denumită „Basarabia”, care include toate simbolurile tradiționale ale Moldovei: „Am fost surprinși de colecția aceasta, am făcut-o pentru o expoziție acum 5 ani și a fost o idee ca să facem covoare autentice. La început nu a fost mare succes, dar acum sunt tot mai cerute și toate se cumpără”.
Totodată, întrebat care este cel mai popular model de covor, Nicula a răspuns: „Sunt foarte diferite, noi vindem în toată lumea și gusturile diferă foarte mult. În Republica Moldova cele mai întrebate sunt covoarele care au design modern. Și cele clasice au rămas în vogă, dar mai puțin”.
De asemenea, fondatorul a explicat care este durata de viață a unui covor: „Acum sunt diferite covoare, sunt cele sintetice care sunt mai ieftine și durata lor este între 3 și 5 ani. Noi acum am mers în segmentul de premium al covoarelor și producem cam 80% doar covoare din lână și durata lor de viață este mult mai mare”.
„Noi am făcut covoare pentru regele Arabiei Saudite, a fost o comandă mai extravagantă fiindcă era o cerere să facem într-o perioadă limitată și culoarea lânii era una aleasă special. A fost un termen de 45 de zile, 10 mii de metri pătrați în diferite culori, o comandă foarte mare. Din toată lumea, doar noi am izbutit în acest termen să facem lucrul acesta. O altă lucrare frumoasă pe care am făcut-o a fost la Mănăstirea Putna, acolo am făcut covoare personalizate cu drapelul. Acum la Mitropolie am făcut o lucrare tare mare”, a mai spus invitatul serilor perfecte.
Dacă îți dorești un covor fabricat în Republica Moldova, dar te afli într-o altă țară, fondatorul „Covoare Ungheni” a menționat că produsele lor pot fi livrate oriunde în lume: „Livrarea este un pic mai dificilă, căci volumul de producere este mai mare, dar sistemele de vânzări s-au schimbat drastic și noi mergem pe calea aceasta. Avem vânzări online, suntem prezenți pe Amazon și pe alte platforme. Astăzi livrăm și cu bucata covoarele”.
„Acum noi avem niște dificultăți în onorarea unor obligațiuni de plată. Ca în orice companie, este un proces firesc. Urmează un plan de reorganizare care conform legislației ține trei ani, acest plan este deja aproape făcut și coordonat cu toți creditorii. Fabrica nu se închide, nu vă faceți griji”, a mai explicat Nicula.
În prezent, în echipa „Covoare Ungheni” sunt peste 200 de angajați, a mai spus Nicolas: „Cel mai complicat, totuși eu cred că este echipa și eu aș spune că în toți anii aceștia de business am înțeles că managerul trebuie să se ocupe doar de resursele umane. Echipa este cel mai important, dar și cel mai complicat, mai ales că în ultimul timp totul evoluează și sunt diferite viziuni. Acum avem 200 de angajați”.
*Acest articol este un produs comercial.