28.02.2022
Moldovenii au dat dovada de bunatate si s-au mobilizat intr-un numar incredibil de mare! In curtea unei case de locuit s-au colectat produse de stricta necesitate pentru refugiati: „Noi ne bucuram ca oamenii sunt atat de receptivi” - VIDEO

Mii de ucraineni s-au refugiat in Republica Moldova. Multa lume le-a sarit in ajutor, iar in mai multe puncte de colectare se aduna haine, produse de igiena si alimentare. Totodata se pun la dispozitie si locuri de cazare pentru familiile de ucraineni. Afla mai multe informatii intr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

„Ne-am trezit de la un apel. Ne-au sunat rudele si au spus ca s-a inceput razboiul si ne-au indemnat sa parasim orasul, sa facem ceva. Am dat testele PCR si ne-am pregatit pentru plecare. Noi ne gandeam pana in ultimul moment ca totul va fi bine.”, a mentionat Veaceslav Cartcov, refugiat.

De asemenea, Veaceslav a povestit si care era situatia la vama atunci cand a intrat in tara. Acolo erau randuri foarte mari de masini. Noi am venit pana la vama cu taxi-ul, respectiv am trecut granita pe jos. Cand au vazut ca suntem cu copil ne-au dat voie sa trecem mai repede.”

Si-a dorit o fetita, dar s-a ales cu mai multe deodata! Gestul puternic pe care l-au facut Nina si Emilian Cretu: „La moment, in casa noastra stau cinci fetite si cinci maturi” - VIDEO

El este Veaceslav din Odessa. Impreuna cu sotia si fiica sa au fugit din calea razboiului in Moldova. Evenimentele le-au facut pe Veaceslav sa plece din tara pentru prima data. Spera intr-un viitor mai bun, dar daca situatia nu se va schimba atunci isi va continua traiul in Moldova atat cat va fi necesar. 

„Noi suntem din Odesa si nu am fost niciodata peste hotare. Aceasta este prima noastra calatorie peste hotare. Noi cautam apartament si am aflat peste faptul ca se ofera adapost gratis pentru o luna refugiatilor. Am decis sa ne folosim de aceasta oportunitate. Noi am crezut ca o sa fie conditii mai rele, insa s-a dovedit ca totul este perfect.”, a spus tanarul.

Impreuna cu familia, Veaceslav a fost cazat intr-un apartament din capitala. In aceste clipe grele moldovenii s-au mobilizat si au intins o mana de ajutor. Pe retelele de socializare au aparut anunturi in care oamenii cu sufletul mare, pensiuni, hoteluri, ofera cazare gratuita pentru refugiati. Este si cazul unei companii imobiliare care ofera cazare gratuita timp de o luna celor veniti din Ucraina.

Cantareata ucraineana Tina Karol s-a adapostit la o manastire. Ce mesaj le-a transmis rusilor cu lacrimi in ochi

„Noi am lansat o campanie pe Facebook si Instagram unde anuntam toate aceste persoane de posibilitatea de a inchiria un apartament gratis timp de o luna. Intr-adevar cererea depaseste foarte mult oferta. Noi am apelat si la companii de constructii care pot caza cateva persoane care vin din Ucraina. Cativa din parteneri nostri au cazat vreo 70-80 de persoane inafara orasului. La moment apelam la toti proprietarii care vor sa colaboreze cu noi si sa ne ofere posibilitatea de a aduce la apartamentele lor persoane care mai au nevoie de chirie.”, a spus agentul imobiliar, Daniel Suditu.

Au fugit de razboi doar cu strictul necesar, de aceea, pe langa cazare refugiatii au nevoie si de alte lucruri. Pe strada Milano 12, in curtea unei case, mai multi voluntari au venit sa aduca cele necesare refugiatilor. Este vorba despre lucruri de igiena personala, haine, plapume, produse alimentare.

Olga Verbitchi - a vorbit despre situatia tensionata din Republica Moldova, in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia: „Sunt oprite masini pe strada”

„Este o problema care ne poate atinge practic pe oricine din noi. Ar fi urat din partea noastra sa nu-i ajutam. Am cumparat cateva produse, haine.”, a povestit voluntara Mariana Vereja.

Pe parcursul zile, Doina Cernavca a primit sute de moldoveni care s-au mobilizat si au venit cu ajutoare pentru refugiatii din Ucraina. „Ma bucur ca am reusit sa ne mobilizat atat de rapid si eficient. Pe de alta parte este trist motivul acestor colectari. Noi ne bucuram ca oamenii sunt atat de receptivi.”

Articole din aceeasi categorie