Vremea rece vine cu schimbări în organism nu doar în cazul oamenilor, dar și al animalelor. „Când vine vremea rece, animalele simt un disconfort, dar depinde de locul în care ele trăiesc. Cele de afară sigur că simt disconfortul, dar cele care stau în casă se simt un pic mai rău pentru că, ele s-au pregătit de iarnă, și-au pus blană, și-au pus puf. Atunci când le ținem în interior, puful le face să năpârlească mai mult și să piardă blană”, a povestit medicul veterinar.
„Pentru cățelușii de afară pregătirea pentru iarnă e cu acestă blană, care îi face să se simtă mai bine, dar aflându-se înăuntru, surplusul de blană, nu face altceva decât să năpârlească și să umple casa de blană”, a continuat Vladislav.
De obicei, năpârlirea la animale se începe primăvara, atunci când acestea simt că au prea multă blană pe ei: „Năpârlirea începe atunci când animalul simte că are prea mută blană pe el și îi este cald. De obicei, se începe primăvara, dar în prezent, năpârlirea începe mai devreme”.
Căpușele sunt periculoase în această perioadă pentru animale, astfel, ar trebui să atragem o atenție mai sporită asupra lor. „În perioada rece, la căței ar trebui să atragem atenție în primul rând la căpușe pentru că, ele sunt cei mai mari dușmani. Dacă încep ploile, frigul, căpușele încep să iasă și să caute hrană pentru că, toată vara au hibernat, iar acum trebuie să mănânce”.
„Pisicile oricum iarna stau mai mult pe sobă, ele nu prea au treabă cu frigul”, a mai notat specialistul.
Medicul veterinar a enumerat și simptomele care confirmă mușcătura unei căpușe:„Dacă vorbim despre căpușă și mușcătura de căpușă la căței, atunci ar trebui să fim atenți cum urinează, cum se comportă, dacă nu au temperatură. De obicei, un cățel infectat o să facă temperatură. Odată ce îi crește temperatura, nu mai mănâncă atât de bine, este mai mult supărat, începe să urineze roșu. În ultimele stadii ale bolii, putem observa că li se îngălbenesc mucoasele, adică pe sub ochi, limba, gingiile sunt galbene”.
Nu doar mușcăturile de căpușe sunt periculoase toamna și iarna: „În perioada rece, degețelele cățeilor pot să înghețe dacă stau mai mult timp afară și dacă iarna o să fie foarte rece. De asemenea, dacă cățeii ies la plimbare în perioada rece, iar trotuarele au fost prelucrate cu tot felul de soluții de dezgheț, pot face tot felul de dermatite și se pot manifesta tot felul de răni pe lăbuțe”.
Totodată, suplimentele alimentare nu sunt necesare în toate cazurile, depinde de mâncarea pe care o consumă animalul. „Dacă trebuie să ia sau nu suplimente depinde de alimentația cățeilor. În ultima perioadă, toate animalele mănâncă mâncare din asta, care se vinde la magazin, care este bine proporționată. Suplimentele se consideră utile atunci când animalul nu mănâncă o mâncare comercială, din diferite motive, cățelul nu preferă să mănânce bobițe, dar preferă mâncarea pe care o gătim noi în bucătărie”, a notat medicul.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Vladislav Pușnei