Israelul, dar şi Palestina sunt destinaţii în care nu ajungi foarte uşor, în special în această perioadă. „Nu a fost atât de ușor pentru că, chiar înainte de a pleca în Israel, în aeroportul din Chișinău, au apărut foarte multe întrebări, au venit agenții, s-au uitat la ștampilele din pașaport. Unele țări nu sunt compatibile din punct de vedere politic cu celelalte, cum ar fi Israelul cu Liban sau Palestina”, a povestit Natalia Ciobanu, travel vlogger.
Pentru a înţelege cultura ţării, Natalia a ales să trăiască printre localnici.„Când am fost la omul care deși este dentist, a făcut studii, nu putea să răspundă la întrebările mele. Îmi spunea că este frustrant să te simți ca într-o închisoare pentru că, este un control foarte mare, o presiune din partea Israelului. Ceea ce spun eu, sunt vorbele lor, eu îmi fac o opinie din gândurile oamenilor, din ceea ce se întâmplă, el m-a luat, m-a dus în capitală, mi-a arătat cum trăiesc oamenii, nu mai erau turiști care se duc acolo pentru pelerinajul religios. Suferă foarte mult din punct de vedere al turismului, dar să nu uităm că este vorba de terorism, atunci e cu totul altă latură”, a explicat Natalia.
Cum să eviți o tunsoare care nu ți se potrivește
Situaţia de conflict, dar şi diferenţele religioase şi culturale nu au speriat-o. Mai mult, Natalia se conformează tradiţiilor fiecărei ţări în care ajunge: „Pentru mine, o călătorie de așa gen e un risc, dar și îmi permite să văd altfel realitatea, nu prin prisma mass-mediei sau a unor știri. Acolo am auzit bubuituri, am văzut că navigatorul nu merge. Eu respect dress code-ul când mă duc într-o țară, când merg la musulmani, trebuie să-mi acopăr umerii, să nu se vadă prea multă piele pentru că, asta este cel mai important, desigur, cu fuste lungi. Sunt foarte sensibilă la asta, încurajez și celelalte călătoare care merg în astfel de țări, să respecte numaidecât. Când e vorba de religie, trebuie să respectăm oamenii așa cum sunt ei”.
După această experienţă a urmat o destinaţie ruptă parcă din paradis – insulele Galapagos:„Sunt insulele care aparțin Ecuadorului. M-am dus acolo pentru animale”.
Direct din acel colţ de rai, Natalia a ajuns la Jocurile Olimpice de la Paris pentru a susţine sportivii moldoveni. „Am găsit bilete în ultima minută, la intrare, am pus un afiș: <<Caut un bilet>>, iar oamenii m-au ajutat, era un bărbat din Kazahstan, care mi-a dat un bilet pentru a ajunge la lupte, să o susțin pe Anastasia, anume în finală. La fel am întrat și la ceremonia de închidere”.
Un alt vis de-al Nataliei a fost Festivalul Burning Man din Statele Unite ale Americii, la care a ajuns în această vară: „Pentru mine, Festivalul Burning Man a fost un vis de acum 10 ani, dar eu credeam că este un vis de neatins pentru că, biletul costă de la 600 până la 1200 de dolari, trebuie să prinzi biletele, să găsești unde să trăiești, unde să dormi pentru că, timp de o săptămână sunt peste 700 de mii de participanți. Mi-am propus să ajung gratis și am ajuns. Am luat un bilet în ultima minută, 168 de euro, Paris-Los Angeles, 50 de euro din Los Angeles-Nevada, iar de acolo, am mers cu mașina de ocazie 2 ore prin deșert. Am ajuns la Burning Man și acolo am întâlnit un polonez, care mi-a dat un loc în cortul lui, comunitatea de acolo hrănesc, iar cineva mi-a oferit un bilet gratis”.
Doar 50 de ţări din întreaga lume au rămas nevizitate de Natalia, iar următoarea destinaţie este continentul african: „Mi-a trebuit 500 de euro și trei săptămâni pentru a face vizele și urmează o aventură din cel mai nordic punct al continentului african spre Ghana”.
Natalia Ciobanu este un cunoscut travel vlogger din Republica Moldova, cu o pasiune contagioasă pentru aventură și descoperire. Cu peste 120 de țări vizitate, ea își împărtășește experiențele de călătorie prin intermediul blogului său, inspirându-i și pe alții să exploreze lumea.
SURSĂ FOTO: Instagram/ the_world_of_natalia