09.09.2022
La doar 16 ani, are doua afaceri! Cristian Frunze creeaza cursuri pentru diferite domenii si deja stie exact ce isi doreste: „Vreau sa fiu milionar pana la 20 de ani” - VIDEO

Daca majoritatea elevilor s-au bucurat din plin de vacanta de vara si si-au reincarcat bateriile pentru noul an scolar, Cristian Frunze, un elev de clasa a XI-a, si-a petrecut vara muncind in oficiu. La ai sai 16 ani, tanarul administreaza doua afaceri. Este vorba despre o agentie de marketing si o platforma online de cursuri in limba romana. Cum reuseste sa combine scoala si domeniul afacerilor, dar si ce alte pasiuni are Cristian, afla din reportajul ce urmeaza, marca O Seara Perfecta.

El este Cristian Frunze. Are 16 ani si deja administreaza doua afaceri.

„Eu am doua afaceri. O afacere de cursuri online in limba romana si o agentie de marketing, pentru alti creatori de cursuri. Am inceput toata calatoria mea acum doi ani. Am creat primul meu curs, am vazut cum merge si cand am vazut ca merge bine am zis sa dezvolt afacerea si acum totul s-a extins. Am peste 20 de mii de inscrieri”. 

Afacerile sale au aparut mai mult din necesitate, spune tanarul.

A slabit cu 23 de kilograme in doar doua luni! Doina Danielean a dezvaluit ca a suferit o operatie care i-a cauzat o stare fizica si mintala proasta: „La un moment dat ma simteam rau, aveam slabiciuni” - VIDEO

„Atunci eu vroiam sa ma dezvolt, sa fac design grafic si nu erau cursuri in limba romana. Eu stiam engleza, insa era sa imi fie mai greu. Asa mi-a venit ideea aceasta. M-am gandit ca asta este o oportunitate si am actionat. A durat mult mai mult si a fost mult mai greu decat m-am asteptat, dar s-a meritat”.

Creeaza cursuri pentru diferite domenii, de aceea esential a fost sa gaseasca specialistii potriviti care sa-l ajute sa-si realizeze proiectele.

„Nu eu am creat cursurile, cursurile sunt create de experti in acest domeniu. Eu am angajat experti care au o oarecare experienta. Am lucrat cu ei la curicula. Cursurile sunt facute sa fie cat mai practice, cat mai putina teorie, doar ceea ce este strictul necesar si sunt pline de proiecte”.

Vinde lunar sute de cursuri online, iar clientii lui sunt in mare parte tineri ca si el.

„Clientii mei sunt destul de tineri, intre 16 si 30 de ani. Sunt din diverse domenii, deoarece sunt diverse cursuri. Majoritatea isi doresc sa invete mai multe chestii si doresc sa isi inceapa si ei o afacere sau sa faca freelancing. La agentia de marketing, clientii mei sunt alti creatori de cursuri. Eu ii ajut pe ei sa faca marketing si sa faca vanzari”.

Vacanta de vara si-a petrecut-o muncind in oficiul pe care si l-a amenajat de curand. Cei care i-au fost alaturi si au crezut in el au fost parintii.

„E greu. Majoritatea lucrurilor le fac din contul parintilor. Mai ales chestiile legate de finante si legalitate. Deci ei ma sustin foarte mult in asta, ei de la inceput si pana in momentul de fata mi-au oferit finante, suport, sfaturi, m-au ajutat sa comunic cu oamenii”.

Si, evident, orice afacere necesita o investitie.

„Eu pana la 14 ani economiseam foarte mult. Toate economiile mele s-au dus aici. Dar asta nu a fost de ajuns. Am creat un curs de photoshop si de acolo tot am luat bani. In rest, totul a venit de la parinti”. 

Mult a fost, putin a mai ramas. Incepe un nou sezon Vocea Romaniei la PRO TV. Antrenorii de la Vocea Romaniei - intr-o filmare inedita la inaltime

Tot profitul pe care il castiga il reinvesteste pentru a creste calitatea serviciilor sale.

„In privinta castigurilor, eu personal nu castig foarte mult, eu nici nu cheltui mult. Toate veniturile pe care le am eu le reinvestesc in afaceri. Eu nu imi iau mie nimic. Din cauza ca reinvestesc totul inapoi si calitatea e mai mare si avem un numar de studenti tot mai mare”.

Insa cea mai importanta investitie ramane a fi cea in propriile cunostinte, crede tanarul.

„Eu citesc foarte mult, citesc cate doua carti pe saptamana. Scopul meu este 100 de carti intr-un an, trebuie sa vad daca reusesc. Pe langa asta, eu iau alte cursuri, si mai scumpe si mai ieftine. Eu iau cate un curs pentru fiecare domeniul din afacere. Pe langa asta eu am avut mentori care m-au ajutat si parintii tot ma ajuta cu sfaturi”. 

Iar cel mai greu in activitatea sa a fost... „Comunicarea cu oamenii, cu angajatii, cu clientii. Probabil cel mai greu lucru a fost marketingul, vanzarea. E destul de greu sa vinzi un curs de la o companie necunoscuta de nimeni”. 

Sistemul educational din tara are nevoie sa fie revizuit, mai crede Cristian.

„Depinde cum il privesti. Adica, eu ca antreprenor nu il vad foarte favorabil pentru mine. Ma incarca cu informatie inutila. Dar daca iti alegi calea de angajat cred ca este okay. Desigur ca sunt probleme la nivelul fundamental, la nivelul de predare, la modul in care se face finantarea scolilor. De asemenea sunt probleme la nivelul profesorilor nemotivati, elevilor nemotivati si deja si parintilor nemotivati”. 

La ai sai 16 ani, tanarul antreprenor stie exact ce isi doreste.

Perioada de adaptare la gradinita sau scoala poate da batai de cap atat copiilor, cat si adultilor. Afla de la psihoterapeutul Aurelia Balan ce trebuie sa faca parintii pentru ca cei mici sa treaca mai usor peste aceasta etapa - VIDEO

„Un scop pe care mi l-am pus mai demult era sa fiu milionar pana la 20 de ani. Eu cred ca asta este posibil. Pare mult, pare arogant, dar cred ca prin diverse metode, afaceri, e posibil. Eu nu tin mult la scopul asta, insa vreau sa il tintesc”.

Pentru tinerii care isi doresc sa inceapa o afacere, Cristian are cateva sfaturi.

„De obicei tinerii de varsta mea mereu cauta sa inceapa ceva, dar nu stiu ce. Ei ma intreaba pe mine ce sa faca de parca eu i-as sti mai bine pe ei, decat ei singuri pe ei. Asa ca, daca nu cunosti ceea ce iti place, experimenteaza multe chestii, descopera ce pasiuni ai. Incepe de la ceva foarte mic, care nu are risc si nu iti ia mult timp. Si asta, daca vei face mai mult timp, va exploda”.

Articole din aceeasi categorie