03.04.2025
Își dorește să deschidă un centru familial pentru persoanele bolnave de cancer în fază terminală! Află povestea Valentinei Geamănă, fondatoarea centrului Helmut Wolf - VIDEO

„Nimeni nu este uitat, nimeni nu este singur”, este un slogan după care se conduce fondatoarea centrului Helmut Wolf, Valentina Geamănă. După ce acum câțiva ani a deschis un centru pentru victimele violenței și pentru bătrânii fără ajutor, acum se pregătește de un nou proiect. Mai multe a povestit chiar ea, fiind inviatată în platoul emisiuniii „O Seară Perfectă”. 

A fost mulți ani plecată în Italia, iar cînd a revenit, a început să facă lucruri frumoase acasă.„Acum avem 33 de bătrâni din întreaga țară. Este mai mult o pensiune, unde beneficiază de toate serviciile de care au nevoie, atât de cele medicale, de îngrijire, cât și ocupaționale. Au un parc de odihnă, deseori vin la noi artiști. Viața lor nu se deosebește cu nimic de viața de acasă. Chiar și în ceea ce privește alimentația, orice nu ar dori, noi trebuie să avem întotdeauna în frigider. În timpul iernii au castraveți, roșii, lactate. Trebuie să se simtă ca acasă”, a povestit Valentina Geamănă, fondatoarea centrului Helmut Wolf. 

„Acum suntem la autofinanțare. Avem 4 tipuri de contracte. Bătrânii din Ciuciuleni merg pe un tarif foarte mic comparativ cu prețurile care sunt pe piață, iar cu banii pe care noi îi avem, întreținem structura. În același timp, mi-am lăsat loc de bună ziua, iar în Italia mai lucrez cu misiunea catolică, care realizează proiecte sociale în întreaga lume, iar cu ajutorul lor, reușim să implementăm proiectul nostru la Ciuciuleni”, a continuat invitata. 

Răspunsul genial oferit de Tanti Ludmila când cineva i-a scris într-un comentariu că „nu a ținut o sapă în viața ei”. Mama lui Dan Bălan a dat o lecție de viață

O dată pe săptămână, bătrânii de la Helmut Wolf confecționează lucruri handmade, sub supravegerea unui meșter:„Am rugat un meșter popular handmade, o dată în săptămână să le schimbe ritmul vieții și să lucrăm la curiozitate. Suntem bucuroși că am luat această decizie pentru că, o așteaptă în fiecare miercuri să vină la centru”, a subliniat Valentina. 

Întrebată cum se schimbă bătrânii care stau de ceva timp la centru, invitata a răspuns: „Perioada de integrare la centru este de 6 luni. După 6 luni noi putem determina dacă starea lui merge spre stabilizare și îmbunătățire. Sunt foarte multe activități, dar cel mai imporatnt este alimentația, medicamentele la timp și plimbările în aer liber, activitate fizică. Suntem în proces de creare a unei săli de gimnastică și kinetoterapie”. 

Fondatoarea Helmut Wolf pregătește de un nou proiect special, destinat bolnavilor de cancer, a povestit chiar ea:„Avem două clădiri separate de structurile de îngrijire care stagnau de mai multă vreme, au fost puse niște obiective foarte mari, dar niciunul nu funcționează pentru că, situația demografică în sat scade. În cadrul structurii pentru bătrâni avem persoane cu cancer în fază terminală, necesită o altă îngrijire. Mai mult, după reportajul din 2016, o copilă, Diana, mă căuta să mă pipăie, nu-i venea să creadă că există persoane care s-ar dedica atât de mult țării. Mai târziu, am găsit o bolnavă de cancer în faza terminală într-un spital din Hîncești. M-a rugat să nu o las singură atunci când va pleca, astfel, am luat-o la centru. În ultimele săptămâni a fost o experiență dură pentru întreaga echipă, ne-am reorganizat activitatea încât fata să nu simtă diferența dintre casă și familie. Mama Dianei a stat alături”, a explicat Geamănă. 

Maioneza poate fi și sănătoasă! Află o rețetă delicioasă și ușor de pregătit de la nutriționista Carolina Costin - VIDEO

De asemenea, invitata a spus invitata: „Am înțeles ce este nevoie pentru aceste persoane, cineva trebuie să-i țină mereu de mână. Tratamentul deja nu mai are niciun efect, ei au nevoie de căldură. Am hotărât ca structura care stă fără sens să o transformăm într-o casă de familie. În Moldova este un concept nou, dar este o experiență pe care eu am mai văzut-o. Suntem în proces de realizare, capacitatea va fi mare, vor fi 18 locuri. Acum începem doar cu 4 camere, în faza experimentală. Când era vorba despre un centru de bătrâni, mă întrebam dacă voi fi în capacitate ca ei să nu sufere, iar până la urmă, am reușit să punem pe picioare o structură de care suntem mândri. Centrul va funcționa din autofinanțare, dar nu sunt obișnuită să râmân pe loc, cred că vom crea un fond de binefacere pentru bolnavii din această categorie, pentru ca cei care ajung în așa fază să nu fie nevoiți să plătească”. 

Întrebată de unde ia energia pentru centrul ei, dar și pentru noul proiect, Valentina a răspuns: „Cred că este o misiune și nu suntem noi cei care alegem, drumul ne alege, iar dacă ăsta este drumul pe care trebuie să merg... Și mă simt un reprezentant al diasporei în Moldova, nu aș vrea să-i dezamăgesc. Am devenit un punct de referință”. 

SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV

Articole din aceeasi categorie