08.03.2022
In aceste timpuri dificile, oamenii sunt in cautarea unui sprijin sufletesc! Preotul Teodor Balan: „Cred ca sufltele noastre tind spre ceva mai curat, caci aceste apasari pe suflet ii fac pe crestini sa fie mai aproape de Dumnezeu” - VIDEO

A inceput o noua saptamana, o saptamana in care ne rugam sa fie pace in toata lumea. Daca se fac rugaciuni speciale si in biserici aflam de la preotul Teodor Balan. In cadrul emisiunii „O Seara Perfecta” invitatul a vorbit despre postul cel mare, cum trebuie sa il tinem, ce trebuie sa mancam sau sa nu mancam, ce trebuie sa facem si de ce ar trebui sa ne dezicem:„Mai presus este postul sufletesc”.

Traim vremuri agitate si multa lume isi cauta alinarea in rugaciuni. „In aceasta perioada, in biserica mea, chiar vin crestini. Ma bucur mult ca vin si tineri. Nu pot sa spun daca e din cauza razboiului sau nu, cred ca sufletele noastre tind spre ceva mai curat, deoarece toate aceste apasari pe suflet ii fac pe crestini sa fie mai aproape de Dumnezeu”. 

Sunt rugaciuni care sunt citite in timpuri diferite. „Eu cred ca aceleasi rugaciuni pe care le faceam mai inainte si daca mai adaugam si rugaciunile care sunt binecuvantate in prezent, ele nu sunt niste rugaciuni suprapuse. Principalul ele sa fie”. 

Suntem acum in Postul Mare, cel mai important si cel mai lung post din tot anul. Totusi, sarbatorile nereligioase nu s-au amanat. Ce facem in aceste zile, ne spune preotul Teodor Balan. „Pe tot parcursul anilor, ziua de 8 martie cade in postul mare si de aceea, eu cred ca trebuie sa punem mai presus sufletul decat trupul, fiind ca, daca sa luam, postul este pentru suflet. Trebuie sa cautam sa scoatem raul din noi si sa cautam binele in aproapele nostru. Asa vom fi mai aproape de Dumnezeu. Nu este atat de strict postul material sau trupesc sau alimentatia pe care o consumam. Deseori, oamenii se gandesc ca daca este post trebuie sa se retina de careva mancaruri. Cum si am spus, mai presus este postul sufletesc si trebuie sa impartim mai mult bine, decat sa ne improscam cu rautate, cu invinuiri”. 

A trait clipe de cosmar in Ucraina, iar acum pretuieste fiecare moment alaturi de cei dragi. Operatorul de la PRO TV, Alex Vasilos a fost in mijlocul razboiului: „Treceau elicoptere rusesti, care pretindeau ca erau ucrainesti.” - VIDEO

Oricum partea materiala si alimentara exista intr-un post si exista anumite produse pe care trebuie sa le consumam si pe care nu ar trebui. „Mierea de albine se foloseste in post, este un produs de care organismul are nevoie chiar, caci are foarte multe vitamine. Sigur ca si celelalte produse de post tot au elementele naturale si necesare pentru organismul omului, care nicidecum nu slabesc trupul si ii aduce moartea. Nici intr-un caz. Chiar sa luam pilda si chipul, care a fost Mantuitorul care a postit 40 de zile si 40 de nopti, el fiind in trup. Nu era in trup ceresc sau eteric, era in trup omenesc. El a fost pilda si chipul din care intelegem ca noi putem tine postul”.In ceea ce priveste fructele de mare, totul este subiectiv. „Stiti, nu este inca la noi o binecuvantare de acest lucru, de a consuma sau nu fructele de mare. Dar, totusi, nu cred ca este un pacat mare daca mancam fructe de mare, totul este la nivel de suflet. Mai bine ar fi de mancat, decat de a-l vorbi pe aproapele tau sau de a-l judeca”.

Fiecare saptamana din postul mare are o insemnatate. „Prima saptamana este mai stricta, din puct de vedere post, dar si din punct de vedere al rugaciunilor. Incepand cu ziua de luni si pe parcursul a intregii saptamani, mancarurile se fac fara ulei. Deja sambata si duminica se fac dezlegarile. Manastirile care au tipic strict deja tin acest post pana la sfarsit si nu mananca mancare cu ulei deloc. Postul are sase saptamani, dar este si a saptea saptamana este cea a patimilor. A saptea saptamana este, la fel, o saptamana stricta din punct de vedere a rugaciunilor si a postului. In aceasta saptamana, patru zile la rand se face un canon care ne aduce aminte de caderea stramosilor nostri si de venirea Mantuitorului care ne-a ridicat din aceasta cadere”. 

Razboiul - in ochii unui locuitor din Kiev! Antreprenorul Alexander Prokhorenko si-a pus la dispozitia vecinilor, bucataria restaurantului sau: „Le pregatim micul dejun, pranzul, cina” - VIDEO

Cand se tine postul negru: „Postul negru crestinii il tin cand doresc de fapt, dar obligatoriu este vinerea neagra, vinerea patimilor. Atunci nu se face nici liturghia si de aceea si este aceasta strictete de a nu manca”. 

In timpul postului trebuie sa ne dezicem de unele lucruri pe care le facem de obicei. „In timpul postului nu se cununa. Aceasta este o taina care nu se permite de a fi savarsita. In post putem sa botezam copiii. De la varsta de sapta ani, se recomanda ca copiii sa tina si ei post. Pana la sapte ani, este bine cand parintii aduc la impartasanie copiii, chiar daca nu au tinut postul, este o binecuvantare mare. Daca se infiltreaza acea samanta care este pusa in prun de la botez, ea are nevoie de a fi udata cu apa Sfanta, iar apa Sfanta este atunci cand aduci pruncul la Sfanta impartasanie. Si fiti siguri ca pe viitor, acea samanta va duce rod acelui copac din care vor gusta multi din cei apropiati. Si atunci, fiti siguri ca va deveni un crestin adevarat, care va aduce lauda si slava lui Dumnezeu”. 

„Eu totdeauna ma gandesc ca daca am deschis ochii, inseamna ca Dumnezeu mi-a binecuvantat ziua si deja este o minune, fiind ca in fiecare dimineata, cand deschizi ochii si vezi lumina zilei, lumina soarelui, deja este o minune pentru fiecare dintre noi. Eu cred ca fiecare trebuie sa fie mai bun, nu doar in aceasta perioada, ci mereu”, mentioneaza preotul Teodor Balan. 

Articole din aceeasi categorie