Filmul, regizat de un cineast german, a fost o premiera. Niciodata un film care nu este in limba engeza nu a primit atatea distinctii din partea Academiei britanice de film. Ars in reuniuni publice de catre nazisti, "Pe frontul de vest nimic nou", un roman pacifist despre Primul Razboi Mondial, a fost adaptat in premiera pentru marile ecrane din Germania, la aproape o suta de ani de la prima sa publicare.

Lansat in 1929, romanul lui Erich Maria Remarque, scriitor urmarit inca din 1930 de nazisti si exilat in Elvetia, apoi in Statele Unite, a fost adaptat in 1930 pentru marile ecrane de regizorul american Lewis Milestone cu titlul "Nimic nou pe frontul de vest". Pelicula a castigat premiile Oscar pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor. Insa in Germania, filmul a fost rapid interzis, romanul a fost ars in reuniuni publice in 1933 de nazistii care il acuzau ca "i-a tradat pe soldati" si care respingeau pacifismul acestei carti. La peste un secol de la acel razboi mondial, Edward Berger a dorit sa insiste asupra "perspectivei invinsilor". Semnarea Armistitiului si conditiile foarte dure care le-au fost impuse germanilor au hranit propaganda nazista pentru a justifica nationalismul si declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.


In romanul scris de Erich Maria Remarque, intregul conflict este vazut prin ochii unui tanar soldat german, Paul Baumer, angajat voluntar pe frontul de vest, care devine constient in transee de absurditatea razboiului si de manipularea asa-zis patriotica a carei victima fusese. Atat in carte, cat si in film, povestea se sfarseste prost pentru Paul Baumer. Cu cateva zile inainte de incheierea razboiului, el omoara un soldat francez. In timpul agoniei acestuia, Paul Baumer, blocat alaturi de el intr-o gaura de obuz chiar in mijlocul luptelor, isi da seama ca inamicul este o fiinta umana care ii este apropiata. Cautand in buzunarele uniformei soldatului francez, Paul Baumer descopera o fotografie a sotiei si fiicei acestuia, realizand ca le-a facut sa devina o vaduva si o orfana.
Ecranizarea faimosului roman din 1928 al lui Erich Maria Remarque, despre ororile primului razboi mondial, a fost onorat cu sapte premii BAFTA, inclusiv pentru cel mai bun film, scenariu si regie.

Regizorul Edward Berger a declarat ca a reusit sa treaca peste toate indoielile pe care le avea despre acest film datorita fiicei sale Matilda. Ea a fost cea care l-a incurajat sa faca acest film dupa ce a citit cartea la scoala.