28.07.2024
Ea este unica femeie din Moldova care practică para judo! Povestea Innei Cernei, cea care ne va reprezenta țara la Jocurile Paralimpice: „La prima luptă a fost totul lent, natural” - VIDEO

Inna Cernei a demonstrat că datorită determinării poate înfrunta orice obstacol, astfel, s-a calificat la Jocurile Paralimpice din anul curent. Pentru Inna, visul nu este doar despre succesul sportiv, ci și despre transformarea personală și depășirea limitelor. În cadrul celui de-al patrulea episod dintr-o serie de filme documentare marca „Six Points Media”, campioana a povestit despre copilăria ei, dar și despre cum a fost parcursul acesteia în carieră.  

„E ca și cum ai avea un obiect în față, un dulap și trebuie să-l dai jos și nu prin forță, ci prin forța gravitației. În judo, forța fizică, este neapărat importantă, dar să-ți dezvolți gândirea logică e mult mai important, iar asta mi-a plăcut mult”, a povestit Inna Cernei. 

„Fiecare sportiv are un vis, să nimerească la Jocurile Olimpice și Paralimpice”, a spus Vitalie Gligor, antrenorul Innei.  

Campioana are un mod de viață activ, care îi aduce plăcere.  „În suflet, păstrez tinerețea și activitatea, urăsc să stau degeaba, îmi place să experimentez. Sunt lucruri noi pe care le fac în fiecare zi, exerciții sau îmi setez scopuri noi de atins. Eu mă antrenez cu băieții și chiar dacă sunt fată, trebuie să fac față tot timpul”, a explicat femeia. 

„O lună ieșeam pe covor, dar nu făceam lupte, am fost învățată cum să cad, cum să mă apăr.  La prima luptă a fost totul lent, a fost natural. A fost greu la început, eu aveam 33 de ani și acolo erau persoane de 15 ani. Consider că viața este o școală în care noi până la sfârșit trebuie să învățăm”, a continuat Inna.

Moldoveanca cu medalie regală! În urmă cu 7 ani, Victoria Dunford a fost decorată de către regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a: „Dintr-o parte a venit acest plic, iar din cealaltă parte, stăteam și mă gândeam...” - VIDEO

„Ea este un exemplu, fiecare persoană își schimbă viața singur, așa a făcut și Inna. Este foarte greu să găsești pe cineva care să te conducă spre antrenament, dacă nu ai susținători, e foarte complicat”, a povestit antrenorul.

Copilăria ei a fost una obișnuită, iar problemele au început să apară în clasa a doua, atunci când vedea din ce în ce mai rău. „Am avut o copilărie obișnuită, sarcina noastră de zi cu zi, împreună cu sora mea, era să avem grijă de boboci. Eram clasa a doua când începeam să vad din ce în ce mai rău, îmi era greu să citesc sau să scriu, mereu mă loveam sau împiedicam de ceva. Am început să fiu mult mai anxioasă. În scurt timp am înțeles că problema e destul de gravă și am mers să-mi fac operație, dar această maladie este incurabilă, nu se mai tratează”, a spus Inna.  

Irina Rimes, confesiuni despre copilărie și familie: „Eu am spus primul „Te iubesc” la vârsta de...” - VIDEO

„Atunci când mi-am pierdut vederea, îmi era foarte rușine, eu nu acceptam în primul rând și voiam să fiu ca toți ceilalți. Îmi era greu să socializez pentru că problema era în mine, dar sunt oameni care mă înțeleg, care mă acceptă”, a menționat Cernei. 

Inna Cernei este nevăzătoare de la 17 ani, dar în doar un an și jumătate de antrenamente a ajuns pe lista lotului național de para judo și a obținut locul cinci la Campionatul European Paralimpic de Judo din 2022.

Articole din aceeasi categorie