10.10.2024
E Ziua Mondială a Sănătății Mintale! Recomandări esențiale pentru prevenirea tulburărilor psihice - VIDEO

Foarte des oamenii sunt interesați de sănătatea lor fizică, dar mai puțin de cea mintală. de Ziua Mondială a Sănătății Mintale vezi ce recomandări are medicul psihiatru Jana Chihai pentru prevenirea acestora.

Într-un interviu recent, Jana Chihai a subliniat legătura dintre depresie și apariția demenței: „Un lucru important în apariția demenței este depresia. O depresie netratată, o depresie de lungă durată este o degenerare la nivel de minte, de psihic și atunci când noi de la 40+ avem pe cineva care mult timp este în acea tulburare depresivă, trebuie să fim atenți și deja să prevenim cumva dezvoltarea neurodegenerativă și respectiv demența. Nu trebuie să fim triști, iar dacă suntem, să nu ne fie jenă să cerem ajutor”.

„Cu tine viața nu poate fi plictisitoare”! Anișoara Loghin și Radu Gînsari sărbătoresc nunta de pânză - FOTO

Sănătatea mintală joacă un rol crucial în menținerea stării de bine: „Atunci când este echilibru între ceea ce gândesc eu și ceea ce spun și fac sau între ceea ce simte corpul meu, atunci găsesc fericirea. Nu banii te fac fericit, banii sunt un mijloc să-ți faci toate capriciile, dar nu neapărat îți aduc fericirea. Nu există sănătate fără sănătate mintală, trebuie să fie regulă în cap, trebuie să fie echilibru psihoemoțional, trebuie să știi cum să te împaci cu aici și acum”.

Phisiatra recomandă un stil de viață care include somnul suficient, activitatea fizică și o alimentație sănătoasă: „În prevenirea problemelor de sănătate mintală, inclusiv a demenței este vorba despre măsurile bazate pe dovezi și asta este modul sănătos de viață. Când suntem tineri, noi nu valorificăm sănătatea, nouă ni se pare că sănătatea este o resursă care este necondiționată, dar de la o vârstă, începe să se ponosească și începe să ne doară într-o arte sau în alta. Nu întotdeauna poți lucra inepuizabil, nu poți să te distrezi toată viața și nu poți neglija somnul la nesfârșit. Modul sănătos înseamnă în primul rând somnul veghe, în al doilea rând este activarea și nu neapărat sport, ci ceea ce îți aduce plăcere. Nu-ți place să faci sport, atunci mergi, nu-ți place nici asta, atunci dansează, fă ceea ce îți aduce plăcere. Somnul de 8 ore este neapărat, noi avem un hormon numit melatonină și ea se activează odată ce se face noaptea afară, dar trebuie să ne și trezim odată cu apariția soarelui”.

Bună sau rea? Ce spune Ana Cernicova despre relația cu soacra sa, Gabriela Lungu - VIDEO

„Mâncarea și în cazul demenței este foarte importantă. Omega 3 este sursa noastră necesară pentru conexiunile noastre între terminațiile nervoase. Deja de 10 ani este demonstrat că vitamina D nu este vitamină ci hormon și este importantă în mai multe sisteme, chiar și în cel de reproducere”, a adăugat Jana Chihai.

În plus, activitatea cognitivă este la fel de importantă: „Cititul este important, dar nu cititul doar pentru a verifica ochii, dar pentru a învăța ceva din ceea ce citești. Ceea ce ne ajută să ne menținem mușchiul minții în tonus are un ajutor. Mulți cred că având o muncă intelectuală, ea te ajută în cazul prevenției și asta nu este adevărat, munca intelectuală este atunci când înveți în fiecare zi ceva nou”.

La mulți ani, Olga Ciolacu! Interpreta împlinește 75 de ani

În concluzie, cele mai importante aspecte ale unei vieți sănătoase sunt: „Mâncăm, dormim, antrenăm mintea, dar și învățăm”.

SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU

Articole din aceeasi categorie