29.07.2024
Drumul spre Paris! Povestea paralimpicului Ion Basoc: „În 2017 am început să-mi pierd brusc vederea. În câteva săptămâni de la 100% a ajuns la 2%” - VIDEO

Ion Basoc, calificat la Jocurile Paralimpice, a demonstrat că nici cele mai mari provocări nu pot stinge lumina unui vis. În cadrul celui de-al patrulea episod dintr-o serie de filme documentare marca „Six Points Media”, campionul a povestit despre cum se descurcă în domeniul sportului după ce și-a pierdut brusc vederea în 2017.

„Noi nu putem să stăm închiși în casă și să ne gândim că noi la nimeni nu trebuim. Viața cotidiană e mereu cu probleme, chiar și cei ce pot să meargă...”, a spus Ion Basoc.

De la mori de vânt și conace, până la canioane! Locuri mai puțin cunoscute din Republica Moldova care merită vizitate - FOTO

Vitalie Gligor, antrenorul lui Ion, a spus că își dorește să schimbe gândirea oamenilor prin exemple vii: „Pentru mine e important să arătăm prin ei că viața aici nu se termină, poate lua doar alte culori”.

„Dacă e să ne gândim la viața acestor campioni, trebuie să ne dăm seama că viața este frumoasă cu toate ingredientele pe care ni le oferă. Ne demontrează că totul se poate obține în ciuda dificultăților”, a explicat Stas Cernavca, jurnalist sportiv.

Ion a început să practice judo la vârsta de 20 de ani: „Am început a practica judo la o vâstră firavă, poate era deja târziu, dar pentru mine era firavă, la 20 de ani. A fost un parcurs foarte lung și greu, dar acum e și mai greu pentru că am mai multe obiective”.

De la mori de vânt și conace, până la canioane! Locuri mai puțin cunoscute din Republica Moldova care merită vizitate - FOTO

În 2017, campionul și-a pierdut brusc vederea, fapt ce i-a cauzat o depresie severă: „Părinții mei au divorțat, iar refugiu pentru mine, sora și fratele, au fost buneii. Am învățat într-o școală obișnuită, iar ca orice elev, vedeam bine, puteam face multe lucruri. În 2017, în luna mai sau iunie am început să-mi pierd brusc din vedere, a fost o vară neînțeleasă, de parcă era prin ceață. Șansele să văd așa cum am văzut sunt egale cu 0. În câteva săptămâni, de la 100% a ajuns la 2%, am fost o perioadă în depresie, după deja m-am acomodat cu viața care este”.

Alimentația stă la baza sănătății noastre! Trei strategii pentru menținerea unui ten perfect, conform nutriționistei Victoria Ursu

„Am început să fac primii pași, să gătesc, era complicat, des mă loveam, treptat am început a ieși în oraș cu cineva. Uneori mă gândesc că Dumnezeu nu mi-a închis ochii, dar mi i-a deschis”, a continuat să povestească sportivul. 

Ce a fost mai complicat pentru Ion a trecut, s-a obișnuit deja cu multe lucruri: „De ce a fost mai greu eu am trecut, în față este puțin mai ușor, trebuie să avem răbdare și sa nu dăm mâinile în jos”.

Ion Basoc, campion european în 2023 și medaliat la numeroase turnee internaționale, și-a asigurat locul doi în topul mondial și calificarea la Jocurile Paralimpice de la Paris. 

Articole din aceeasi categorie