24.02.2022
Dragobete 2022. Cum se celebreaza sarbatoarea iubirii la romani si ce trebuie sa faci pe 24 februarie pentru a atrage noroc in dragoste

Dragobetele este una dintre cele mai asteptate sarbatori din an. Aceasta are  traditii vechi si semnificatii adanci in cultura romaneasca, fiind cunoscuta drept festivitatea iubirii la romani si se sarbatoreste in data de 24 februarie. 

Legendele spun ca Dragobete este fiul Babei Dochia, un tanar chipes si navalnic, reprezentand in opozitie cu aceasta principiul pozitiv. Dragobete este zeul tineretii, al veseliei si al iubirii din Panteonului autohton. Acestuia i se mai spunea Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca, potrivit specialistilor de la Muzeul Astra. 

Entitate magica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes si neastamparat.

Ce ii spunem copilului in timpul unor evenimente tensionate? Ina Crasnojon, psihoterapeut: „Incercam sa ne gestionam propria ingrijorare, ca sa-l asiguram ca e intr-un mediu linistit”

In lumea satului romanesc, pana la jumatatea secolului al XX-lea, Dragobete era sarbatorit pe 24 si 28 februarie sau pe 1 si 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile si mituri”. Probabil ca, in vechime, 24 februarie insemna inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii. In ziua respectiva, semnalul era dat de pasarile nemigratoare, care se strangeau in stoluri, ciripeau, se imperecheau si incepeau sa-si construiasca cuiburile. 

Dupa modelul zburatoarelor, fetele si baietii se intalneau sa sarbatoreasca Dragobetele, pentru a ramane indragostiti pe parcursul intregului an. Daca timpul era favorabil, imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci flori de primavara.

Cum se celebreaza sarbatoarea iubirii la romani, pe regiuni

In functie de regiune sarbatoarea este cunoscuta si sub numele de „Cap de primavara”, „Santion de primavara”, „Ioan Dragobete”, „Dragostitele”, „Logodna sau insotitul paserilor”.

Cum se sarbatoreste Dragobetele in Muntenia

In aceasta parte a tarii, in ziua de Dragobete toate fetele ti baietii se piaptana, se aranjeaza si, daca este vreme frumoasa, pornesc dupa ghiocei la lunca sau dupa lemne in padure, mai intai fetele, apoi baietii in cete. Daca este vreme urata, fetele se strang prin case pe la prieteni si rude, unde vin si baietii dimprejur.

Baietii si fetele cred foarte mult in aceasta zi si trebuie sa glumeasca, si sa faca Dragobetele, dupa cum zic ei, ca sa fie indragostiti in tot timpul anului. Iar daca in aceasta zi o fata sau vreun baiat nu s-au intalnit, se crede ca tot anul fata nu va fi iubita de niciun baiat, si viceversa. Daca in aparenta acest obicei nu are nicio insemnatate, in fapt insa poporul tine atat de mult la el, ca nu-l lasa sa treaca fara sa nu-l sarbatoreasca.

Cum se sarbatoreste Dragobetele in Oltenia 

Asemanatoare cu traditiile din Muntenia, in Oltenia, intalnim numeroase practici, atunci cand baietii si fetele merg in padure si culeg flori: ghiocei, branduse, toporasi. Cand se intorc din padure se striga: „-Prinsasi Dragobetele? -Il prinsai, il prinsai!”.

Este momentul si ziua in care fiecare isi poate exprima iubirea si dragostea, in conceptia taranului roman. Dupa perioada lunga de iernat, dorul prinde viata, iar dragostea cuibareste in inima fiecarei vietati de pe pamant.

Cum se sarbatoreste Dragobetele in Moldova

Se credea ca e semn rau  daca o fata sau un baiat nu intalneau de Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, iar daca o fata iesea cu un baiat si nu se sarutau se credea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an, ca doar nu degeaba se spunea ca „Dragobetele saruta fetele”.

In general, sarbatoarea era considerata una de bun augur pentru treburile marunte din casa, dar nu si pentru treburile mari, asa ca oamenii evitau sa munceasca prin ograzi sau la cimp de teama ca „vor ciricai toata viata”. In popor se spune, ca tinerii in aceasta zi trebuie sa bea ceai din crengute de visin si sa manance turte cu sulfa sau trasnitei (din seminte de cinepa pisate), ca sa aiba parte de dragoste in timpul anului.

Cum se sarbatoreste Dragobetele in Ardeal

In vremurile de demult si in unele zone chiar si in prezent, de Dragobete tinerii imbracati in haine frumoase obisnuiau sa se adune in paduri si sa culeaga buchete cu primele flori ale primaverii. Culesul florilor se facea cu voie buna dar si cu cantece si un fel de joc numit zburatorit.

La ora pranzului fetele obisnuiau sa fuga catre sat in timp ce baietii le fugareau in incercarea lor de a le prinde si de a le saruta. Daca baiatul era drag fetei, aceasta se lasa prinsa si sarutata. Semnificatia sarutului in acest caz era un echivalent al logodnei si al infiriparii iubirii dintre cei doi. 

Superstitii de Dragobete

Una din superstitiile de Dragobete este spalarea parului cu zapada. In popor, se spune ca fetele strangeau zapada si o topeau, pentru a se spala cu apa obtinuta pe cap si pe fata. In acest fel, se mentineau frumoase tot anul si baietii le remarcau mai repede. In zonele rurale, fetele foloseau apa din zapada in ziua de Dragobete pentru a face diferite farmece prin care sa-si atraga ursitii.

In unele zone din tara, o superstitie de Dragobete spune ca indragostitii trebuie neaparat sa se sarute in aceasta zi, daca vor sa ramana impreuna cat mai mult timp. De fapt, tot astazi, indragostitii fac o logodna neoficiala, prin care isi jura iubire vesnica. Acest lucru ii ajuta sa fie impreuna pe viata.

Lidia Buble - coplesita de durere. Artista este in doliu si sufera nespus

De Dragobete, traditia spune ca nimeni nu trebuie sa fie trist sau sa planga, deoarece asa va fi tot anul si va atrage ghinioanele asupra lui. In schimb, trebuie sa petreaca si sa se veselasca, pentru ca tot anul sa ii mearga bine si sa aiba parte de voie buna.

Potrivit traditiei, femeile trebuie sa faca ordine si curatenie in casa, pentru a avea un an imbelsugat si a fi iubite de soti. Asadar, inainte sa pleci la distractie, sterge praful si aspira, ca sa vada iubitul tau cat esti de harnica.

Dragobete sau Valentine’s Day? Ce prefera romanii?

Ziua de Valentine’s Day este sarbatorita intr-o masura mai mare decat ziua de Dragobete, potrivit unui studiu care arata preferintele romanilor. Aproape un sfert dintre persoanele casatorite celebreaza ziua de Dragobete, in timp ce peste o treime dintre persoanele necasatorite sarbatoresc Valentine’s Day. In proportie de 30%, femeile au declarat ca sarbatoresc aceste zile dedicate iubirii, in timp ce numai 12% dintre barbati obisnuiesc sa le sarbatoreasca, potrivit Cult Market Research. 


 Daca ar fi nevoiti sa aleaga o singura sarbatoare dintre Dragobete si Sfantul Valentin, respondentii au declarat ca ar opta pentru sarbatoarea autohtona in 48% din cazuri, in timp ce doar 23% ar alege Sf. Valentin. Aproape 30% nu ar alege niciuna dintre aceste doua sarbatori. Atat femeile, cat si barbatii prefera Dragobetele in detrimentul Valentine’s day.
 
In ceea ce priveste promovarea in mass-media, Valentine’s day este considerata ca fiind mediatizata prea mult (89%), in timp ce Dragobetele este mediatizat prea putin (76%). Aceasta mediatizare a Valentine’s day este deranjanta pentru 63% dintre respondenti, iar reclamele publicitare care se folosesc de sarbatoare pentru a promova anumite produse ii deranjeaza pe doua treimi dintre acestia. Totusi, aproape trei sferturi dintre persoanele care au raspuns (74%) au declarat ca nu se simt obligate sa ofere un cadou persoanei iubite datorita mediatizarii zilei de Sfantul Valentin. 

Datele au fost obtinute in urma aplicarii unui chestionar autoadministrat, pe un esantion total de 208 respondenti.

Articole din aceeasi categorie