Marina Grosu este tanara care creeaza aranjamente florale din sapun natural. Totusi, ideea de a confectiona sapun a pornit de la pasiunea tinerei mamici pentru produsele naturale.
„Am inceput cu doi ani in urma, copilul meu facuse o alergie si am cumparat de la o doamna care confectioneaza sapun natural. Acest sapun l-a ajutat sa-i treaca alergia si treptat m-am gandit de ce sa nu incerc sa fac eu un sapun pentru mine, sa cunosc ceea ce pun in el si sa stiu ca e un produs pe care pot sa-l folosesc zi de zi.
Asa incetisor am inceput a studia, dupa care am inceput sa fac si niste cursuri online, pentru ca era pandemie. Treptat am inceput sa confectionez in forme obisnuite. Apoi am zis sa incerc, aveam niste forme de chec, si am facut in forme mai deosebite.
Am inceput cu formele de chec, dupa care am inceput sa merg prin ospetie, pe la rude, cunoscuti, si faceam un mic cadou.”
Interesul pentru aceasta activitate a pornit din momentul in care tanara a inteles ca vrea sa-i surprinda placut pe cei dragi, oferindu-le buchete mai neobisnuite.
Astfel, Marina si-a transformat hobby-ul intr-o afacere.
„La un moment dat m-am gandit de ce sa nu incerc? Cand mergi in ospetie, mergi cu o floare, am zis ca hai sa incercam sa facem ceva nou.
Oricum studiam si cautam multa informatie. Era nevoie sa cunosc care uleiuri le folosesc pentru un tip de piele, care uleiuri pentru alt tip de piele. La inceput lucram cu un sapun pe baza soda caustica, dar dupa am gasit pe baza de glicerina. Adaugam la fel, uleiuri esentiale pentru un miros mai deosebit. Treptat am inceput sa lucrez cu doua feluri de sapun.”
Materia prima este mai complicat de gasit. „In mare parte, la inceput o importam, chiar acelasi ulei de masline care se gaseste si la noi, dar pretul un pic difera. Am rude care sunt plecate si cand veneau imi aduceau o sticla de ulei de masline, o stila de ulei de cocos.. acum sunt producatori autohtoni de la care procur aici.
Prima compozitie am facut-o pe o buturuga, cu un an si ceva in urma. Asa am inceput, cu o buturuga mi-a venit ideea spontan, sa fac ceva mai nobisnuit, nu in cos, cum vin ele standard”.
Pentru a confectiona un astfel de buchet este nevoie de multa rabdare si timp. „Depinde cu ce fel de sapun lucrezi. Daca lucrezi cu un sapun care are la baza glicerina, e un pic mai rapid. Daca lucrezi cu un sapun care are nevoie sa se maturizeze, sa se usuce, el are nevoie de 72 de ore ca sa se transforme intr-un sapun dupa care are nevoie sa se usuce 2-3 saptamani”.
Marina face si compozitii florale din sapun personalizate, in functie de preferintele clientilor.
„Foarte multa lume are careva cerinte. Chiar un domn a venit si a comandat un cos pentru ziua de nastere a sotiei, cu 39 de trandafiri. A fost un cos de 5 kilograme, un cos imens.
Acum o sa va invit sa facem un sapun. Aici avem lesia, o sa o turnam in uleiurile care le avem deja, de cocos, migdale, masline. Se intampla magia, luam lesia si o strecuram intotdeauna.
Acum o sa folosim un colorant alimentar, pentru a avea o nuanta mai frumoasa. O sa folosim si un ulei esential pentru a obtine o aroma foarte frumoasa, am optat pentru un ulei de eucalipt, il adaugam.”
Cu ajutorul unui mixer, compozitia se amesteca pana obtinem un lichid de o consistenta densa.
Dupa ce compozitia a fost mixata suficient, pana obtinem o consistenta densa, turnam lichidul in formele dorite.
Formele se invelesc (acopera) cu ajutorul foliei alimentare si se lasa 72 de ore pentru ca amestecul obtinut sa se odihneasca.
De asemenea, este important ca in timpul confectionarii sapunului sa fim imbracati corespunzator, pentru a proteja pielea de eventuale incidente.
„Trebuie sa avem manusi de protectie, maneci lungi ca pielea sa fie acoperita, pantaloni, ca nu cumva sa ne stropim.
Cand lucram cu sapunul trebuie sa fim atenti, sa tinem mixerul incet si vertical. Mixam incet pentru a nu provoca miscari incorecte si sa obtinem sapunul dorit.”