10.12.2023
De ce nu vrea Tudor Chirila sa le cumpere telefoane copiilor sai: „Nu ma deranjeaza expunerea la ecran atat de mult, cat expunerea la...”

Tudor Chirila, cunoscut pentru cariera sa remarcabila in domeniul artistic si pentru rolul sau de antrenor in cadrul emisiunii „Vocea Romaniei", dezvaluie latura sa de tata si modul in care isi creste cei doi fii, in varsta de 6 si 8 ani. Intr-un interviu recent acordat revistei VIVA, artistul a oferit perspective fascinante despre lectiile de viata pe care incearca sa le transmita copiilor sai si cum isi indruma familia in era actuala.

Chirila si sotia sa, Iulia, adopta o abordare holistica asupra educatiei copiilor lor. Ei se straduiesc sa le ofere o viziune corecta asupra vietii, incurajandu-i sa fie constienti de impactul actiunilor lor asupra societatii. Lectii fundamentale, cum ar fi importanta repetitiei si a efortului continuu, sunt transmise pentru a pregati copiii pentru viitor.

Echilibrul dintre rutina si creativitate

Chirila promoveaza un echilibru intre rutina si creativitate, considerand ca viata trebuie sa cuprinda atat joc, cat si creativitate. Cu insistenta asupra importantei de a face ceea ce iti place si de a urmari independenta, el isi indeamna copiii sa exploreze lumea inconjuratoare, incurajandu-i sa descopere si sa-si urmeze pasiunile.

Artistul evidentiaza diferentele semnificative dintre generatiile actuale si cele anterioare, remarcand faptul ca in trecut, educatia implica adesea acceptarea batailor la scoala, in timp ce acum exista o deschidere la dialog. El remarca si dependenta crescuta a copiilor de continutul digital, subliniind riscul ca acestia sa devina mai degraba consumatori decat creatori.

Creativitate vs. consumul de tehnologie

Chirila subliniaza importanta stimularii creativitatii copiilor, criticand dependenta de divertismentul digital. Incurajeaza independenta si creativitatea, subliniind ca copiii ar trebui sa devina creatori, nu doar consumatori pasivi.

El recunoaste ca sfaturile primite de la parinti, chiar daca pareau greu de acceptat in adolescenta, s-au dovedit intelepte si utile in cariera sa si viata de adult. El subliniaza ca a fost destul de inteligent sa-si asculte parintii in multe situatii, chiar daca orgoliul sau adolescent nu o arata.

„Noi eram mult mai fericiti”! Ionel Istrati, melancolic in ajunul sarbatorilor de iarna - FOTO

Parenting cu consecinte

Chirila impartaseste filozofia sa despre parenting, evidentiind importanta intelegerii consecintelor pentru actiunile bune si rele. Incurajeaza independenta si isi indruma copiii sa invete din experiente proprii, cu un ghidaj discret.

In ceea ce priveste tehnologia, Chirila dezvaluie ca nu le-a cumparat telefoane smart copiilor sai. El argumenteaza ca acestia pot comunica si in alte moduri si ca introducerea tehnologiei in viata lor va fi o decizie luata constient, atunci cand vor fi pregatiti sa inteleaga provocarile lumii digitale.

Kate Middleton, mesajul secret pentru Meghan Markle in emisiunea speciala de Craciun - VIDEO

„Nu le-am luat telefoane pentru ca ei au inteles foarte clar ca sunt niste calculatoare. Au inteles foarte bine si ca in alte familii fac oamenii ce cred, iar noi, in a noastra, facem ce consideram. Daca vor avea telefoane pentru a comunica, vor putea si cu unele de 10-15 ani care nu sunt smartphone-uri. Nici social media, nici telefoanele nu vor intra prea repede in viata lor. In momentul in care vor ajunge sa discearna cat de cat lucrurile, sa inteleaga de ce trebuie sa se fereasca, sa nu se lase afectati, in momentul in care vor intra in zona asta, va fi o decizie luata de ei, constienti de sine, intimp si spatiu, si constienti de provocarile lumii in care traim.

Nu ma deranjeaza expunerea la ecran atat de mult, cat expunerea la social media, de exemplu. Au vazut un film al lui Denzel Washington pe internet, in care el spunea ca, pe vremuri, trebuia sa multumesti un singur om – cel cu care stateai de vorba si, acum, te chinui sa multumesti zeci de mii de oameni odata", a spus Chirila pentru Viva.

Articole din aceeasi categorie