Află mai jos cum se pot exprima limitele și opiniile fără a crea tensiuni sau conflicte. Aceste strategii nu doar că promovează o comunicare mai empatică, dar și sporesc înțelegerea reciprocă.
„Cu certitudine, există în viața fiecăruia momente când este nevoit să spună nu, dar parcă nu prea i se dă limba să o facă. Iată două metode care te ajută să refuzi oamenii, chiar dacă nu pronunți acele două litere atât de întortocheate”, a menționat Aurelia Balan, psiholog.
Prima metodă este una artistică, explică psihologul: „Mulțumește în avans. De exemplu: <<Vai, îți mulțumesc că tu ai crezut despre mine că aș putea să-ți împrumut o asemenea sumă de bani>>, sau: <<Îți mulțumesc că te-ai gândit că eu aș putea să te ajut într-o asemenea situație. Îmi pare rău că realitatea este alta>>”.
6 accesorii chic pentru un look stylish de vară - FOTO
Dacă prima metodă este bazată pe tactica de a mulțumi, atunci cea de-a doua este concentrată pe ideea de principiu.
„Al doilea mod de a refuza. Bagă pe ideea de principiu. <<E principiu de viață să nu ofer bani cu împrumut”, or: „E principiu de viață pentru mine să nu consum alcool după ora 19:00>>. Atunci când chestiile țin de principii, oamenii nu prea pot să apese pe călcâiul lui Ahile”, a mai explicat Aurelia Balan.
*Expresia călcâiul lui Ahile a fost întotdeauna folosită cu rolul de a indica punctul sensibil/nevralgic al unei persoane.