24.06.2022
Comunitatea „Sezatoarea Basarabiei” a organizat un eveniment care ne repezinta tara si obiceiurile noastre, unde a fost lansat un album de camasi traditionale: „Am reusit sa adunam circa 180 de camesi, create de diferite femei” - VIDEO

Un album care cuprinde o colectie din 180 de camasi traditionale a fost lansat de comunitatea Sezatoarea Basarabiei. Pe parcursul celor 6 ani de activitate, comunitatea aduna membrii din diferite colturi ale Moldovei pentru a invata si a transmite mai departe traditia portului popular romanesc. Ce ie a imbracat interpreta Ioana Capraru si cine i-a cusut-o, afla din reportajul ce urmeaza, marca O Seara Perfecta.

Evenimentul de lansare a albumului a avut loc la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala. Acolo unde se intrunesc deja de 6 ani cei care si-au propus sa valorifice tezaurul costumului traditional.

„Astazi lansam albumul cu 180 de camasi cusute in Basarabia. Am initiat si la Straseni un grup de femei care cos camasi, ghidate de Varvara Buzila. E o carte de istorie a neamului nostru, pentru multe alte doamne care vor incerca sa coase o camasa cu altita. Procesul de a coase o camasa dureaza, e ca un copil. O camasa se coase in jur de 9 luni, dar cred ca se merita, caci and iesi cu o camasa in lume esti unicat”, Dina Voloc, membra Sezatoarea Basarabiei.

„Sunt reprezentanta a Sezatorii Basarabia. Partea componenta este mandria Basarabiei. De origine suntem din Straseni si am venit la un eveniment pe care il asteptam de mult timp. Activam de la inceputul inceputurilor in sezatoare. Asteptam oaspeti noi pentru a invata cum se coase o ie traditionala. Acest album este o carte de vizita a sezatorii noastre pentru a promova portul traditional in continuare”, Lilia Calancea, membra Sezatoarea Basarabiei.

Ana Cernicova este omagiata! Vezi cum a fost felicitata soprana la miez de noapte, dar si ce crede despre varsta pe care a implinit-o: „31, dar dupa mine tot 19..” - VIDEO

La eveniment a fost prezenta si Ioana Capraru. Interpreta de muzica populara a imbracat o camasa pe care si-a facut-o chiar ea. 

„Este lansarea unui album a sezatorii Basarabiei unde activam de 6 ani. Astazi am venit toate imbracate in ie cusute de noi. Astazi sarbatorim lansarea albumului cu camesile noastre. Aici am camasa cu altita, a 7 pe care o cos eu. In tablou este sotul meu, i-am cusut si lui camasa. Am venit sa coasem si sa lucram in continuare. Eu chiar am vazut ca cineva din cantarete zice ca vor sa coase si ele camesile lor. Cu drag le arat cum se coase. Este o bucurie pentru noi, interpretii, sa porti camesa ta in scena”, Ioana Capraru, interpreta.

Membrii comunitatii au diferite profesii, insa, pasiunea si admiratia pentru portul popular este ceea ce-i uneste. 

Esti predispusa sa duci o sarcina cu risc? Afla de la managerul maternitatii Medpark, Corina Cardaniuc cand trebuie sa aiba loc prima vizita la medic: „Niciodata in viata nu faci atatea vizite la medic ca in timpul sarcinii” - VIDEO

„De profesie sunt designer, in comunitate sunt de 4 ani. Cand am adunat mai multe camesi a venit ideea sa facem un album. Am reusit sa adunam circa 170 de camesi, create de diferite femei si sa cream acest album in 6 ani de activitate a noastra. Fiind designer grafic mi-a fost greu la inceput sa cos o camasa. Voiam sa aleg culori care sa se combine, in arta traditionala e altfel. Daca vrei sa iti cosi o camasa, trebuie sa te documentezi, sa-ti cauti o sursa veridica de inspiratie. Cea mai buna sursa e muzeul din localitate”, Diana Rosca, designer.

„Este un eveniment care ne reprezinta ca natiune. Promoveaza traditia, portul popular. Este o ie care a fost cusuta chiar de fonddatorii acestii asociatii. Este istoria localitatii cusuta in aceasta lucrare. Aici pot sa vorbesc si despre transmiterea elementului si bastinasilor care sunt stabiliti in alte tari. Am facut mai multe evenimente si vom continua sa le facem, pentru ca este ceva util pentru tara noastra”, Valentina Casian, primar Straseni.

Irina Kovalsky - emotionata pana la lacrimi! Vezi momentul sensibil de care a avut parte in direct, dar si destainuirile pe care le-a facut alaturi de sotul sau: „Momentul a acumulat peste 1 milion de vizualizari..” - VIDEO

Sursa FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie