20.04.2022
Cine sunt „superfanii” lui Putin care incearca sa promoveze imaginea liderului rus pe Facebook - FOTO

Cu toate ca invadarea Ucrainei a fost condamnata de o mare parte din lume si in ciuda atrocitatilor socante comise de soldatii rusi, o retea de grupuri de Facebook continua sa promoveze imaginea lui Putin drept un erou care sta in calea Occidentului si care se bucura de sprijinul publicului larg, relateaza BBC.

Milioane de oameni au vizualizat postarile de pe Facebook care il infatiseaza pe Putin zambind cu o atitudine pozitiva si pasnica. Acestia sunt „superfanii” lui Putin pe care jurnalistii de la BBC si cercetatorii de la Institutul pentru Dialog Strategic i-au investigat.

Expertii de la IDS au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum „Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile au peste 650.000 de membri in total si posteaza imagini si mesaje laudative la adresa liderului rus, scrise in mai multe limbi, printre care engleza, rusa, persana, araba si khmera, limba oficiala a Cambodgiei.

Aceste grupuri sunt populare, dar si foarte active. In ultima luna, cercetatorii au gasit 16.500 de postari care au generat in total peste 3,6 milioane de interactiuni, precum mesaje, emoticoane si like-uri. Grupurile au strans peste 100.000 de membri noi de la inceputul invaziei in 24 februarie.

Jessie J are o noua relatie, la cateva luni de cand a pierdut o sarcina. Cine este barbatul cu care a fost fotografiata sarutandu-se - FOTO

Conturile clonate si paginile false ale lui Vladimir Putin si ale serviciilor de securitate din Rusia  

Cand investigatorii au verificat detaliile persoanelor care administrau mare parte din continutul postat pe aceste grupuri au realizat ca multi dintre ei au mai multe conturi sub acelasi nume. Cercetatorii au gasit cel putin 100 de astfel de conturi inregistrate in retea.

Conturile clonate interactioneaza intre ele si isi posteaza mesaje induiosatoare sau isi trimit emoticoane de apreciere. Administratorii acestor grupuri se ocupa si de altele care pretind ca reprezinta statul rus ori serviciile de securitate ale Rusiei. Ele sunt, in mod evident, conturi false.

Cine sunt „superfanii” lui Putin care incearca sa promoveze imaginea liderului rus pe Facebook

Milioane de oameni au vizualizat postarile de pe Facebook care il infatiseaza pe Putin intr-o lumina pozitiva. Captura foto: BBC

Campania fanilor lui Putin este menita sa creeze impresia ca liderul de la Kremlin se bucura de suportul multor utilizatori de Facebook chiar si dupa invazia Ucrainei, dar „se bazeaza pe conturi neautentice pentru a-si indeplini obiectivul”, potrivit unui raport IDS.

O cercetare mai detaliata a unor administratori de grup a expus niste date mai putin obisnuite. O persoana, care spune ca o cheama Marine si a carei locatie inregistrata este Siria, foloseste trei conturi diferite pentru a obtine sprijin pentru presedintele Rusiei. Cele trei conturi ale sale, toate in limba araba, posteaza in fiecare zi la aceeasi ora.

A revenit din Israel si isi vinde imobilele! Ivan Urgant cere un pret de 3 ori mai mic pentru vila sa. De ce prezentatorul a luat aceasta decizie

O alta moderatoare de grup, Victoria, din Cambodgia, a postat mesaje pro-Putin in khmera, limba oficiala a tarii. Incepand cu 4 februarie, postarile ei au generat peste 34.000 de reactii si au fost redistribuite de 4.000 de ori.

Marine si Victoria administreaza impreuna o pagina de Facebook in limba khmera, iar acesta este doar unul dintre multele cazuri de coordonare intre conturile pro-Putin.

Un alt cont in limba bulgara a postat aceeasi imagine cu Putin de 12 ori in cateva minute. Jurnalistii de la BBC au incercat sa contacteze persoanele din spatele acestor conturi, dar fara prea mult succes. Au fost si cateva exceptii.

Cine sunt „superfanii” lui Putin care incearca sa promoveze imaginea liderului rus pe Facebook

Pozele cu Putin si cainii pe care i-a primit cadou sunt unele dintre postarile preferate de utilizatorii de Facebook care incearca sa promoveze o imagine pozitiva si pasnica a liderului de la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Un barbat din Kenya pe care il cheama Raj si care administreaza mai multe grupuri pro-Putin a raspuns la telefon. Intr-o conversatie scurta cu jurnalistii BBC, l-a numit un „mare lider” pe Putin, dar nu a dorit sa vorbeasca despre razboi si nu a mai raspuns la e-mailuri.

Hasmik, din Armenia, spune ca este jurnalist si ca acum ajuta la administrarea a sase grupuri pro-Putin. Ea a spus ca cei care aveau in grija aceste grupuri inainte sa au contactat-o in vederea preluarii atributiilor de administrator si ca nu este platita pentru eforturile ei.

Avertismentul lui Vladimir Klitschko in a 55-a zi de razboi: „Am pierde totul, la fel si Europa”

Ce ii motiveaza pe „superfanii” lui Putin sa il prezinte intr-o lumina pozitiva 

Este dificil de inteles motivatia persoanelor din spatele conturilor si nu exista nicio legatura directa intre acestea si guvernul rus. Spre deosebire de alte bine-cunoscute campanii rusesti de dezinformare, reteaua de grupuri pro-Putin nu este deloc subtila, iar oamenii din spatele lor nu isi ascund intentiile.

Cu toate ca investigatia jurnalistilor de la BBC nu a putut nici sa confirme, nici sa infirme posibile legaturi intre autoritatile din Rusia si aceste grupuri de Facebook, trebuie mentionat faptul ca exista destui oameni care sunt atrasi de pozitia anti-occidentala a lui Putin si de imaginea pe care si-a creat-o in toti acesti ani in care a fost la conducerea tarii.

Contactati de jurnalisti, cei de la Facebook au spus ca au suspendat deja mai multe conturi pro-Putin pentru ca „raspandeau informatii false in legatura cu criza din Ucraina”.

Cine sunt „superfanii” lui Putin care incearca sa promoveze imaginea liderului rus pe Facebook

Inainte sa fie suspendat, contul de Facebook care il impersona pe Putin avea peste 3 milioane de urmaritori, iar 700.000 dintre ei se alaturasera in timpul pandemiei cand pagina de Facebook posta mesaje despre vaccinurile anti-Covid rusesti. Captura foto: BBC

Un fenomen destul de des intalnit printre utilizatorii grupurilor pro-Putin este cel al conturilor care il impersoneaza pe Vladimir Putin. Presedintele rus este unul dintre putinii lideri ai lumii care nu folosesc retelele sociale si, ca atare, nu exista niciun cont oficial cu numele sau.

Se spune chiar ca Putin nici nu ar folosi un smartphone. Potrivit purtatorului sau de cuvant, Putin „nu are nevoie” de retelele sociale pentru ca „nu ii ofera nimic ce nu are deja.”

Inainte sa fie suspendat de Facebook, contul care il impersona pe Putin avea 3 milioane de urmaritori

Inainte sa fie suspendat, dupa invadarea Ucrainei, contul avea peste 3 milioane de urmaritori, iar 700.000 dintre ei se asociasera cu acest cont in timpul pandemiei cand pagina de Facebook posta mesaje despre vaccinurile anti-Covid rusesti.

In ultimul timp, insa, pagina posta mesaje care amplificau viziunea despre razboi a Kremlinului si multi dintre urmaritori traiau cu impresia ca postarile acestui cont apartineau chiar adevaratului Vladimir Putin, potrivit BBC.

Cu putin timp inainte de invazie, intr-o postare se scria ca obiectivul „operatiunii” era „mentinerea pacii prin care se dorea doar demilitarizarea tarii vecine”. Acest mesaj a fost distribuit si apreciat de peste 200.000 de ori.

Cine sunt „superfanii” lui Putin care incearca sa promoveze imaginea liderului rus pe Facebook

Presedintele Rusiei este unul dintre putinii lideri ai lumii care nu au niciun cont oficial pe retelele sociale. Foto: Profimedia Images

Cercetatorii nu i-au putut identifica pe cei care sunt responsabili pentru pagina cu Vladimir Putin, dar cei care o administrau erau din Rusia si Letonia, potrivit sectiunii de transparenta a paginii.

Daca aceste pagini nu sunt suspendate ar putea fi utilizate pentru a castiga sprijinul publicului strain pentru „operatiunea militara din Ucraina”, a explicat si un cercetator al institutului Atlantic Council.

O alta pagina de Facebook pro-Putin foarte populara si care posta mesaje in limba araba era administrata de un mare fan al liderului sirian Bashar al-Assad. Contul a strans aproape 1 milion de urmaritori inainte de a disparea.

Articole din aceeasi categorie