25.10.2022
Chiar daca este diplomat, in suflet ramane a fi scriitoare. Afla povestea Augustinei Siman, moldoveanca care a activat la Organizatia Natiunilor Unite. Cum se imparte aceasta intre Chisinau si New York - VIDEO

Data trecuta vorbea despre cum se imparte intre proza si poezie. Au trecut cativa ani, iar astazi povesteste cum e sa fii diplomat la ONU. Scriitoarea si diplomatul Augustina Siman a fost invitata a emisiunii O Seara Perfecta.

Ultima data Augustina a venit in platoul serilor perfecte acum 4 ani. Atunci era indragostita de tot ceea ce inseamna cuvant, rima si scriitura. Acum insa scriitoarea s-a schimbat foarte mult. „Eu cred ca am crescut organic, m-am schimbat organic si odata cu mine si versul meu si poezia mea si textul meu. S-au intamplat multe in 4 ani. A fost o schimbare atat de mare in viata mea. Eu deja activam la Ministerul Afacerilor Externe, stiam ca la un moment dat trebuie sa plec. Ma straduiam sa mai stau pe acasa, sa mai lungesc din clipa asta, dar la un moment dat am zis ca trebuie sa imi fac datoria profesionala. A fost o schimbare majora in viata mea si am invatat foarte multe. In perioada cat am fost la New York am fost reprezentatul Republicii Moldova pe probleme de drept international, drepturile omului si problematici bugetare la ONU.”, a povestit Siman.

Charles si Elisabeta a II-a, intr-o imagine inedita si emotionanta facuta publica de noul rege - FOTO

Intrebata in ce consta job-ul sau, diplomata a spus: „Te trezeai dimineata, in primul rand era mare diferenta de fus orar cu Chisinau, erau 7 ore. Sunam colegii la minister sa coordonezi toata pozitiile care ar putea sa le exprime in acea zi Republica Moldova si sa pui toate punctele pe i. Urmareai careva evenimente. E o meserie de fapt in care este foarte multe de facut. In primul rand ONU este urias, alergai sa ajungi pe la toate sedintele, expuneai pozitia tarii tale.”

De asemenea Augustina a mentionat si prin ce este ONU mai diferit spre deosebire de alte organizatii internationale. „La ONU nu are importanta provinienta ta sau ce tara reprezinti, mare, mica, mijlocie deoarece toate tarile au aceeasi pondere de vot si votul tuturor are aceeasi greutate. Pe timp de razboi se incearca a mentine regulile jocului care sunt pe timp de pace. Pe timp de razboi toata lumea se consolideaza in jurul unor reguli stabilite.”, a precizat diplomatul.

Complet diferite! Anastasia Fotachi a publicat pe retelele sociale o fotografie rara cu sora sa - FOTO

„Eu am descoperit New York-ul prin Broadway si show-urilee de acolo, prin cultura. Prin concerte, Central Park. Aici nu ma puteam satura de verde si de caltura oamenilor.”, a spus Augustina.

Chiar daca acum activitatea sa de baza este cea de diplomat, Siman a recunoscut ca in suflet ramane a fi scriitoare. „Cu cat o sa stau mai mult pe acasa cu atat mai mult o sa vreau sa fac lansari de carte.”

Articole din aceeasi categorie