19.12.2022
Cat de mult conteaza diferenta de varsta intr-o relatie? Psihologul Mihai Bologan iti explica de ce oamenii accepta sa fie alaturi de un partener mai tanar sau invers - VIDEO

Dragostea nu are varsta, zic unii. Altii cred insa ca intre parteneri nu ar trebui sa existe o diferenta prea mare de ani. Mai multe despre acest subiect a mers sa afle reporterul PRO TV Iulia Deliu de la psihologul Mihai Bologan, care a venit cu mai multe detalii intr-o transmisiune live pentru O Seara Perfecta. 

In ultima perioada, este tot mai actuala aceasta tema cand partenerul, in special barbatul, este mult mai in varsta decat femeia. Cu toate acestea, despre ce este o astfel de relatie, despre iubire sau altceva? 

„Depinde foarte mult de persoane, pentru ca desigur ca in societate persista ideea ca daca decalajul de varsta este foarte mare, atunci merge vorba de ceva beneficii in relatie, de obicei beneficii materiale. Insa, din fericire sau din pacate, in psihologie nu este totul atat de absolut. Pana la urma, toti suntem oameni si conteaza foarte mult apropierea de varsta psihologica, pentru ca o persoana in 40 de ani ar putea sa treaca un drum cat o trece o alta persoana in 20 de ani. Din acest motiv, deseori numarul din pasaport este unul un pic ironat sau distorsionat si nu arata toata imaginea. Si domnisoarele nu aleg doar parteneri mai in varsta, ele aleg si mai tinerei. Foarte mult depinde de persoana”, Mihai Bologan, psiholog.

Totusi, pe langa diferenta de varsta, exista si o diferenta de generatii, de preferinte. Ar putea exista un conflict la un moment dat intre parteneri?

„Pai pana la urma, daca pe ei nu-i deranjeaza acest lucru, nu vad o problema. Oricum sunt multe dinamici, multe chestii in interiorul relatiei care pot parea stranii pentru un observator, insa sunt functionale pentru aceasta relatie. Chiar si domnul Freud spunea multi ani in urma ca pana cand ambii parteneri socot ceva ce se intampla in relatia lor e ok, aceasta nu se va socoate o pervesiune, chiar daca pentru toti din jur aceasta va parea perversiune. Cineva nu neaparat se atrage de tinerete sau de un corp mai tanar, cineva se atrage de intelepeciune, de maturitate psihologica, armonie psihologica. Foarte mult depinde de persoana, depinde cum ei isi construiesc relatiile si care sunt regulile prezente in aceasta relatie”. 

O seara calduroasa si placuta alaturi de „Azart”. Echipa retelei de magazine a organizat un eveniment altfel, unde toti invitatii au purtat pulovere cu tematica de Craciun: „Vrem sa fie sarbatoare” - VIDEO

De ce totusi domnisoarele aleg sa fie intr-o relatie cu barbati mai in varsta?

„Multe cercetari arata ca domnisoarele ajung la apogeul dezvoltarii lor emotionale mai devreme ca barbatii. Din acest motiv, ele doresc sa gaseasca acel echilibru direct, nu prin asteptarea ca barbatul sa se maturizeze, insa din start aleg o persoana care au trecut deja prin aceste stari, ca sa fie la un nivel egal. Mai mult ca atat, daca intram intr-o psihologie mai adanca legata de patologii sau chestii ascunse inconstiente, poate cauta un tata, grija unui tata, o persoana mult mai in varsta care ii asigura un sentiment exagerat de securitate. Si invers, isi alege un partener tanar pentru a se simti mai tanara. Pentru a avea parte de pasiuni si sentimente pe care nu le-a avut in tinerete”. 

Reconstructia optima a arcadei dentare! Daca te confrunti cu pierdere totala sau partiala a dintilor, afla de la chirurgul dento-alveolar, Stanislav Eni si medicul protezist, Oleg Tudos despre avantajele sistemului de implant dentar all on 4 - VIDEO

„Daca vorbim de aspectul sexual, e mai greu. La nivel de casnicie, de obicei, cuplurile mai in varsta se adapteaza de obicei mai bine, pentru ca au un nivel mai scazut de orgoliu, de mandrie, de narcisism. Sexual este mai greu, insa nu la toti. Exista acum remedii care rezolva aceasta problema chiar la o varsta mai inaintata”. 

Barbatii insa, aleg uneori femei mult mai tinere pentru ca: „Pentru multi barbati, din pacate, domnisoara este un accesoriu. Nu pentru toti, insa sunt si asa barbati care isi privesc partenera ca pe un trofeu, ca o reusita proprie. Pentru cineva e ca o rezolvare a unui conflict interior. Cineva cu adevarat se indragosteste in tinerete, in personalitate”. 

Articole din aceeasi categorie