17.10.2022
Bine de stiut! Afla cateva metode simple prin care vei reduce consumul de energie electrica - VIDEO

Zilele astea am fost indemnati sa mai stingem lumina pentru a economisi. Dar cat de eficient este doar sa apasam pe intrerupator si oare ce am mai putea face pentru a optimiza consumul de curent. Afla cateva raspunsuri utile intr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

Cand preturile la energia electrica cresc lunal, ne gandim cum sa reducem consumul astfel incat sa reducem si cheltuielile.

„Avem aici cateva dispozitive. De exemplu o situatie foarte comuna cand televizorul prezent in orice locuinta sta in regimul de asteptare. Nu este folosit, dar este conectat la retea. Asta inseamna ca el consuma circa 15-20 la suta din consumul televizorului functional. Pentru a evita aceasta risipa de energie electrica este suficient sa-l deconectam de la priza. Astfel recomandam sa se procedeze cu toate aparatele electrocasnice cu regim de asteptare. De asemenea, un incarcator banal care sta conectat la retea fara a fi folosit real el iarasi consuma energie electrica.”, a mentionat purtatorul de cuvant Premier Energy Distribution, Vasile Gribincea.

Muzica le-a unit destinele! Interpreta Ioana Capraru va organiza un concert jubiliar dedicat carierei sale muzicale, iar alaturi de ea va fi sotul sau, Vladimir Serbusca: „El a fost cel care m-a sustinut in toti acesti ani” - VIDEO

Una dintre cele mai evidente metode este sa tinem lumina stinsa acolo unde nu avem nevoie de ea.

„De exemplu ne aflam intr-o sala de sedinta unde iluminatul este inclus complet, dar daca ne gandim mai bine am putea deconecta becurile sau corpurile de iluminat care sunt inutile si am lasa doar ceea ce se numeste iluminat local. De exemplu doar asupra mesei de lucru. Totodata, toti ar putea face economie folosind becuri econome. In prezent cele mai econome sunt becurile led.”, a adaugat Vasile Gribincea.

Poti economisi energie electrica daca folosesti corect masina de spalat haine sau vase. Acestea trebuie sa fie folosite la capacitate maxima, utilizand temeratura de spalare cat mai mica. „Un ciclu intreg pentru cateva vase sau un sfert din capacitatea masinii de spalat inseamna risipa de energie si apa.”, a precizat purtatorul de cuvant.

Ce va face familia regala cu ursuletii Paddington si alti ursuleti de plus, adusi ca omagiu Reginei Elisabeta a II-a

Economisesti energie electrica daca utilizezi corect frigiderul, dar si fierbatorul de apa.

„Frigiderul este bine stiut ca trebuie sa fie amplasat cat mai departe de calorifere sau geamuri pentru a fi intr-un loc mai racoros. Cu cat deschidem mai des usa frigiderului cu atat mai multa energie se consuma. In cazul ceainicului, calculati din timp cantitatea necesara.”, a spus Vasile Gribincea.

In legatura cu criza din sistemul energetic apare riscul sa se produca deconectari de energie electrica in orele de varf ale zilei. „In legatura cu sistarea energiei electrice din Ucraina si limitarea importului de gaze naturale in Republica Moldova cu circa 30 la suta, s-a creat o situatie cand exista riscul ca interprinderea de stat Moldelectrica sa solicite interprinderilor de distributie sa opereze deconectari de energie electrica in anumite ore, pentru a evita situatii de deficit de energie in retea cu consecintele de rigoare.”

Horoscop 17 octombrie 2022. Zodia care intampina instabilitate in relatia cu cei din jur

Articole din aceeasi categorie