In casa interpretei de muzica populara Anisoara Dabija, nicio sarbatoare nu se trece fara mancarea traditionala, in special fara racitura de cocos.
„Eu de exemplu, abia in acest an am aflat ca in racitura trebuie sa pui o ceapa cu un pic de coaja, pentru ca ii da raciturei o culoare mai galbuie, mai frumoasa. Asta e secretul. Insa, in rest totul e asa cum am invatat de la mama. Pui multa ceapa, mult usturoi, frunza de dafin si lasi totul la foc incet pentru 3 ore”, Anisoara Dabija, interpreta.
„Eu de mica am observat ca bunica mea scoatea carnea de pe os. De mica am vazut ca racitura nu are os, e doar carne si zeama. Si in farfurie e mai frumos asa”, Natalia Proca, interpreta.
Dupa ce am pus racitura la rece, trecem la o activitate mai interesanta, impletirea sarmalelor.
„Eu le fac repede”, Natalia Proca, interpreta.
„Mie mii draga sa ma joc cu ele, sa le fac marunte, insa depinde de timpul pe care il avem. Recunosc ca in ultimul timp eu mai rar impletesc, doar daca am ajutor ma apuc”, Anisoara Dabija, interpreta.
„Pentru sarmale eu mereu pun multa ceapa, morcov, telina, varza marunta, orez si multa carnita. Am ceafa de porc pe care am prajit-o aparte”, Natalia Proca, interpreta.
Dupa ce am turnat un bulion cu pasta de gogosari, salmalutele noastre pleaca la cuptor pentru doua ore.
De pe masa de sarbatoare nu puteau lipsi cartofii scazuti cu chiftelute, mancare traditionala fara de care nu se petrecea nici un hram din satul de bastina al Anisoarei Dabija, Raspopeni.
„Mama ii punea in cuptor, unde se coceau alaturi de sarmale, de baba. Is cartofii scazuti care tare ne plac”, Anisoara Dabija, interpreta.
„Vom mai avea pe masa placinte, parjoale, salata, diferite aperitive. Asa cum face toata lumea la o masa de sarbatoare, nimic deosebit”, Anisoara Dabija, interpreta.
„Tuturor locuitorilor din Chisinau le urez o sarbatoare frumoasa, cu pace, liniste, multa sanatate si toti cei dragi aproape”, Anisoara Dabija, interpreta.