Pentru un viitor curat și sănătos avem nevoie de produse reciclabile și biodegradabile, astfel, ambalajele de hârtie capătă un rol tot mai important și ocupă un spațiu tot mai mare în lume.
„Aici este producerea noastră din cutii de carton ondulat, avem tot tipul de ambalaje ecologice și reciclabile. Ne străduim să venim în fiecare an și sezon cu noi modele de cutii, le personalizăm conform cerințele clienților noștri, încercăm să venim și cu tendințe noi”, spune Călin Harti, fondator la Fabrica de Ambalaje Eco.
Călin Harti a povestit cum i-a venit ideea de a deschide o astfel de fabrică. „Pe piață suntem de aproximativ 15 ani. Tatăl meu avea careva utilaje, sunt niște utilaje foarte vechi. Eram la facultatea de jurisprudența, trebuia să fac cumva bani și el tot timpul îmi spunea ca ar fi bine singur să încep să dobândesc. Spun mereu că ar fi bine să mergem pe ideea reciclarii, ecologizării, ceea ce producem noi să meargă direct în reciclare, să nu promovăm plasticul”.
Fabrica produce carton destinat ambalajelor, având ca scop înlocuirea polistirenului utilizat în prezent pentru protejarea mărfurilor în timpul transportului.
„Avem un proces de tipărire, în care se personalizează comanda fiecărui client, sunt aproximativ 4 etape, dar depinde de complexitatea hârtiei”, a adăugat Călin.
Specificul fabricii este că produce ambalaje din materiale ecologice, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.
Întrebat câte tipuri de ambalaje au în magazin, Călin a răspuns „Sincer, nu știu, dacă să luăm după standarde sunt aproximativ la 200, dacă să luăm cele personalizate, sunt peste 2000. Am început cu cutii simple, acum am dezvoltat cele cu construcție complicată, chiar și cu geam. Cel mai complicat e de obțiunut caserolele din carton”.
Cutiile din carton ondulat, pungile de hârtie, caserolele pentru fructe și legume sunt câteva dintre cele mai solicitate amalaje eco.
„În ultima vreme sunt solicitate cutiile pentru pizza și cutiile pentru biscuiți, capitolul doi sunt pungile pentru patiserii”, spune Dorina Seretan, specialist în marketing.
Totodată, fabrica oferă locuri de muncă atât pentru moldoveni, cât și pentru cei de peste hotare, care își doresc să revină acasă. „Avem nevoie atât de manageri, persoane cu achiziție, contabili, operatori de producere, muncitori, depozitar. Suntem în creștere și încercăm să gasim persoane cât mai calitative, responsabile. Acum suntem 38 de angajați, procesul este complicat deoarece avem nevoie de mai multe automatizări, sperăm că vom mai atrage fonduri și granturi”, a menționat fondatorul fabricii.