„Am intrat in stop cardiac acasa in luna februarie – sotul meu a sunat la 911 si a inceput CPR (resuscitare cardiopulmonara)”, a descris Canaday evenimentul intr-o postare online. „A durat 24 de minute pentru ca echipa medicala sa ma resusciteze. Dupa 9 zile la terapie intensiva, am fost declarata 'intacta cognitiv' si nu am nicio leziune cerebrala vizibila in tomografii.”
Supravietuitoarea acestui incident extraordinar a spus ca rezultatele electroencefalogramei sale – un test care masoara activitatea electrica din creier – sunt normale in ciuda faptului ca a trecut printr-o criza de epilepsie pentru mai bine de 30 de minute imediat dupa resuscitare.
Paramedicii au asociat stopul cardiac al femeii cu complicatiile aparute din cauza Covid-ului – Canaday a testat pozitiv pentru Covid cand a fost admisa la terapie intensiva.
In termeni medicali, ceea ce a trait Canaday se numeste fenomenul Lazar (Lazarus) sau autoresuscitare. Acest fenomen rar, a carui cauza ramane necunoscuta, are loc atunci cand un pacient „declarat mort dupa un stop cardiac incepe brusc sa prezinte semne de viata”, ceea ce face sa para ca pacientul s-a intors din morti cu toate ca nu a fost niciodata cu adevarat mort.
Cazul ei este fascinant mai ales pentru ca cei mai multi oameni care trec printr-o astfel de „resuscitare” nu traiesc mult. Din cele 65 de cazuri documentate intre 1982 si 2018, doar 18 persoane s-au recuperat complet.
„Am fost in coma timp de 2 zile si cand m-am trezit eram foarte derutata de faptul ca eram intubata si nu mai aveam nicio amintire recenta din ultimele zile”, a povestit Canaday. „Nu mi-am recuperat niciodata amintirile din saptamana de dinainte sau cu majoritatea timpului petrecut la terapie intensiva si sunt destul de in ceata in legatura cu [tot ceea ce s-a intamplat] cu o luna inainte”.
A murit mama Laurei Cosoi. Mesajul actritei: „Te iubim dincolo de viata asta...”
„Prima mea viata s-a incheiat”
Canaday a spus ca a avut si un fel de amnezie post-post-mortem: „Nu stiu cand am inceput sa inteleg in ce an sunt si sa raspund la intrebari neuro cu acuratete, dar cred ca au fost cateva zile. Tot uitam de ce sunt la spital, mi s-a spus”.
Dupa cum a punctat mai tarziu pacienta care a suferit de pe urma sindromului lui Lazar, dansul ei cu moartea nu a semanat deloc cu „somnul adanc” descris de multe ori in filme si alte productii media si nici nu si-a vazut toata viata fulgerandu-i prin fata ochilor intr-o clipa, cum descriu altii.
Probabil, cea mai fascinanta emotie traita de Canaday a fost aceea de pace totala, care a ramas cu ea pentru cateva saptamani dupa ce s-a trezit. Ba mai mult, femeia a spus ca uneori, cand este foarte stresata, se intinde pe podea acolo unde i s-a intamplat incidentul pentru a gasi din nou acea liniste.
Din pacate, asa-zisa ei renastere nu a fost ferita de efecte negative: starea ei emotionala a fost „extrem de proasta” pentru un timp, Canaday fiind coplesita de sentimente de vinovatie, confuzie si indurerare.
Canaday face terapie saptamanal si spune ca o ajuta sa vorbeasca cu alti oameni despre ceea ce i s-a intamplat. „Ma ajuta sa procesez lucrurile”.
Pana si personalitatea ei s-a schimbat. „Mancarea mea preferata s-a schimbat si am alte prioritati care imi afecteaza prieteniile / relatiile. Dragostea mea pentru sotul meu a crescut cu adevarat”, a spus Canaday, care a explicat ca acest lucru se poate explica partial si prin faptul ca il vede acum pe sotul ei ca pe un erou.
„Simt ca prima mea viata s-a incheiat in februarie si ca m-am trezit la a doua viata”, a spus Canaday.