Visezi la un job care sa-ti aduca bani, dar si timp liber? Daca esti pasionat de retele de socializare, creare de continut si comunicare, atunci activitatea in Social Media Marketing, ar putea fi despre tine. Cum arata o zi din viata unui specialist in acest domeniu, dar si care sunt responsabilitatile acestuia, aflam de la Daniela Arapan, specialist in Social Media Manager.
„Pentru mine freelance e atunci cand obosesti de oficiu, nu mai poti, nu mai ai inspiratie, motivatie si vii cu propunerea la sef sa lucrezi de acasa, sa imi fac sarcinile fix cum as fi in oficiu, dar nu voi fi in oficiu. Cam asa am ajuns eu la idea de a lucra acasa, caci am inteles ca nu pot sa lucrez din oficiu, angajatorul a vazut ca nu e nici o diferenta, sarcinile sunt indeplinite, prezenta mea este. Am venit la un bun acord sa trec pe freelance. Daca tu vrei sa fii freelance, inseamna ca orele de munca sunt mult mai mici, asa ca salariul va fi mai mic. Vin cu argumentul ca nu calculam pe ora. Noi cumva calculam pe sarcini”.
Daniela Arapan a ales sa fie freelancer intr-un domeniu care devine din ce in ce mai solicitat in Moldova.
„Am ales un domeniu nou, actual si interesant, social media marketing. E marketingul facut pe retelele de socializare, pe site-uri. E un domeniu interesant, creativ, care necesita freelance, mai ales postarile. Daca as fi in oficiu, la sigur nu as putea crea continut frumos, interesant. Asa ca eu cand sunt pe freelance eu pot face lucrul meu si de acasa, din vacanta, de oriunde. Cel mai mare plus la freelance e ca poti lucra din strainatate. Mereu sunt online, putem discuta, dar intalnirile fizice necesita cel mai mult timp. Cred ca oamenii nu-si respecta timpul, la fel e si lucrul in oficiu”.
Pentru a promova o afacere, ai nevoie de un specialist in Social Media Marketing. De ce?
„SMM e legatura intre business si public. Angajatorii vad ca oamenii cumpara din online si asa ei isi dau seama ca vor sa-si dezvolte retelele de socializare. El intelege ca are nevoie de o persoana care sa vada produsul bine, sa transmita publiculuii beneficiile”.
Pasionata de social media marketing, Daniela a inteles ca-i poate ajuta si pe altii sa activeze in acest domeniu.
„Fetele care vin la mine la cursul de SMM sau la o consultatie, ma intreaba cum sa explic angajatorului ca sunt responsabila. Desigur ca nu ai cum, trebuie doar sa arati ce poti. Trebuie sa te stradui mai mult sa arati. Inca un plus al freelance-ului e ca nu e nevoie de multe cheltuieli pe chirie de oficiu, transport. Ma bucur ca angajatorii se culturalizeaza si inteleg ca freelance nu e despre dormit.
Cel mai mare avantaj din jobul meu e ca nu trebuie sa ma trezesc dimineata devreme, nu merg la oficiu, nu stau in ambuteiaje, doar imi deschid calculatorul si incep sa creez”.
De asemenea, job-ul ii ofera posibilitatea sa lucreze de la distanta.
„Am lucrat si din Africa, din Grecia. Acum urmeaza sa plec inca intr-o tara pe un timp mai indelungat si desigur ca proiectele mele nu se pun pe pauza. Acum am timp pentru mine, am timp ca sa ma dezvolt, sa studiez diferite teme, sa ma dezvolt chiar si in domeniul meu”.
Pe de alta parte, un social media manager are totusi si responsabilitati. Daca iti doresti sa devii freelancer, trebuie sa tii cont de cateva detalii.
„Fiecare client care vine iti achita bani si vrea rezultate foarte mari. Adica daca el are pe luna doua mii de euro profit, el vine si zice ca vrea cinci mii de euro profit. Si apare intrebarea: „Cum sa fac asta?”, mai ales ca, sa fim sinceri, sunt care nu au produse foarte calitative, dar vor profit mare.
In primul rand trebuie sa fiti responsabili. Unele persoane au nevoie de a fi conduse, de un angajator care sa le seteze zilnic anumite taskuri si sa ii controleze mereu. Foarte mult vrea ca in Chisinau sa scapam de acest grafic, de aceasta atmosfera suparata. Oamenii de dimineata nu merg cu o cafea, fericiti, toti merg in ambuteiaje, suparati ca merg la serviciu. Trebuie sa facem ceea ce ne aduce placere”.