25.10.2024
A simţit pe propria piele cum e să fii pentru o zi îngrijitor la Grădina Zoologică din Chișinău! Vezi cum a interacţionat Iulia Deliu cu maimuţele, tigrii şi urşii, dar şi dacă rămâne la zoo sau totuși în televiziune - VIDEO

Tigri, urși, maimuțe sau zebre. Chiar dacă sunt animale sălbatice în captivitate, toate au nevoie de atenție și grijă. Asta le oferă zi de zi îngrijitorii de la Grădina Zoologică din Chișinău. Nu este o meserie ușoară, iar acest lucru l-a simțit și prezentatoarea Pro TV Iulia Deliu. A fost îngrijitor în cea mai drăgălașă, dar și cea mai periculoasă secție de acolo. Vezi în cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă, cum a fost această experiență unică. 

Dincolo de volierele expoziționale și zecile de animale expuse acolo, se află o muncă colosală și multă dăruire și dragoste față de animăluțele din partea îngrijitorilor. „Pentru o zi ne-am propus să muncim cot la cot alături de ei. Totul începe la depozitul central, cu produse alimentare, unde după un grafic bine stabilit, îngrijitorii primesc produsele necesare pentru animăluțe”, a povestit Iulia Deliu, prezentatorea Pro TV.  

Zoologul Tatiana Sîrbu a spus:„Ne străduim, le purtăm de grijă, produsele mereu sunt proaspete”.

Banane, mere, ananas, fructe uscate, dar și alte delicii, toate tăiate cu grijă, preferă maimuțele jucăușe și foarte prietenoase. De mai bine de 15 ani, de ele are grijă Natalia.„Acum noi pregătim micul dejun, în concordanță cu meniul, cu toate ingredientele. Vom tăia fructele și vom merge să le hrănim. Trebuie să ai răbdare, să nu faci mișcări bruște, ele se obișnuiesc cu un om, chiar vin și se așează pe umăr, te îmbrățișează, așteaptă să le hrănești”, a menționat Natalia Cazacu.

Te poți antrena la sala de forță și fără un antrenor personal! Cum să obții un corp tonifiat şi forme de invidiat, află astăzi, la O Seară Perfectă - VIDEO

Dacă unii preferă fructele, alții gândacii de Madagascar. „Îi plac foarte mult acești gândaci, pentru această bunătate este gata să ne danseze”, spus Natalia. 

Din cea mai drăgălașă secție, Iulia Deliu a mers în cea mai periculoasă, secția animale răpitoare. „Suntem în cea mai periculoasă secție din Grădina Zoologică, Secția Răpitoare Mari. De fapt, suntem la bucătăria acestei secții, nu întâmplător am zis că este cea mai periculoasă, peste tot sunt gratii. Îngrijitorii zilnic pregătesc zeci de kilograme de carne pentru tigri, lei, urși, dar și alte feline mai mici”, a notat Iulia. 

Zoologul Elena Filatov a menționat: „Animalele primesc proporțional bucăți de carne. Noi totul împărțim în bucăți, punem pe cântar și le dăm animalelor”.

Întrebată dacă nu îi este frică să muncească în această secție, Elena a răspuns: „Nu-mi este frică, ba chiar mai mult, este interesant. Nu am avut situații neplăcute sau care au ieșit de sub control”.

„8 sau 10 kilograme pentru mascul, iar pentru femelă,  în jur de 7 sau 8. Aproximativ într-o oră felinele mănâncă carnea, iar până mâine, rod osul”, a spus Eugen Dimov, zoolog.

De două ori pe zi, obligatoriu, îngrijitorii câte doi intră în volierul felinelor și le lasă hrana. „De fiecare dată mă gândesc dacă am închis ușa bine, dar pentru asta noi ne ducem două persoane și ne controlăm unul pe altul. Este important să fim foarte atenți pentru a nu se întâmpla ceva”, a continuat Eugen. 

„Imediat tigrii sunt eliberați din volier și merg să ia masa. La fel de periculoși, dar mult mai jucăuși sunt cei 3 urși. Imediat când aud sunete familiare, urșii știu că e ora mesei. Când pufoșii sunt închiși, îngrijitorii pot intra în siguranță, împărțind mâncarea pentru fiecare prădător”, a explicat Deliu.  

Pe cât de periculoși, pe atât de curioși și jucăuși. Când au descoperit drona, urșii au uitat de mâncare. „Într-adevăr sunt foarte curioși, ei caută joacă, ceva interesant, ceva nou. Mona, Madona și Bruno, 2 femele și un mascul. De dimineață primesc terci, plus fructe sau legume. După amiază, au câte o bucată de carne, pește, dar și fructe sau legume”, a povestit Dimov.

Irina Rimes, mărturisiri sincere despre relația cu David Goldcher: „Lucrurile între noi sunt cu bune și cu mai puțin bune”

„În privința volierului, pot să spun că este construit conform standardelor de securitate și este destul de încăpător. Pentru urși este foarte mult spațiu, ei găsesc unde să doarmă, unde să se joace, se mai cațără pe un copac mic, se scaldă în iaz destul de des”, a continuat zoologul. 

Grădina Zoologică din Capitală activează de mai bine de 46 de ani, perioadă în care a trecut prin transformări, iar astăzi, se poate bucura de condiții decente pentru animale, dar și personal calificat.„În colecție avem în jur la 130 de specii de animale, și în jur de 1100 de exemplare. Avem animale incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova, dar și în Cartea Roșie Internațională. Avem un teritoriu de 25 de hectare”, a spus Cristina Flocos, ghid.

Iulia Deliu recunoaște că a trăit o experiență inedită:„Am trăit o experiență extraordinară, iar drept concluzie, pot să zic că această meserie nu este doar un job, ci și o chemare”. 

Ținute business casual, marca Nicoleta Rogac! Unde a avut loc prezentarea noii sale colecții, dar și ce vedete și-au făcut apariția la eveniment - VIDEO

Administratorul Roman Crețu a spus: „Implică foarte mult lucru de observație pentru că, fiecare are caracterul său, cuiva nu-i place morcovul, cuiva nu-i place cartoful, trebuie să fii foarte atent, pentru ca fiecare să mănânce ce îi place și să fie sătul. Ei sunt aici, la noi, 24/24, sunt secții care necesită foarte multă atenție, spirit de observație și dragoste față de animale. E primul criteriu pe care îl folosim și îl verificăm la potențialii candidați la funcțiile de îngrijitor de animale. În acest moment, Grădina Zoologică este în căutare de noi colegi, funcțiile cărora sunt nemijlocit, lucrurul cu animăluțele”. 

SURSĂ FOTO: Instagram, Google

Articole din aceeasi categorie