08.10.2024
A plecat în Italia pentru viitorul copilului ei și a ajuns proprietara unui restaurant de renume mondial! Povestea Raisei Candu: „ Într-o zi au venit niște prieteni de-ai proprietarului, au deschis ușa și...” - VIDEO

O moldoveancă pe nume Raisa Candu a transformat o provocare într-o poveste de succes, în inima Veneției. Invitată în cadrul podcastului „Titania”, antreprenoarea a povestit cum a reușit cu ambiție și determinare să devină proprietara unui restaurant recunoscut la nivel mondial.

La doar 17 ani a devenit mama unui băiețel, iar la 19 a plecat plecat în Italia pentru a face câțiva bănuți. „În Veneția sunt 1500 de restaurante care sunt la un pas unul de altul. Nu a fost deloc ușor. Eu nu am plecat cu intenția ca să-mi deschid acolo ceva, dacă sincer, nici nu știam unde se află Veneția. Eu nu aveam frică, e ceea ce pe mine m-a ajutat foarte mult, aveam dorința de a reuși. Avem în gând că am lăsat copilul acasă singur și eu trebuie să reușesc ceva în viață”, a povestit Raisa Candu. 

Franța - țara ei de suflet! De ce Natalia Gordienko a îndrăgit atât de mult acel loc: „Când aveam posibilitatea și trebuia să aleg unde să-mi nasc copilul...” - VIDEO

Inițial a fost badantă, perioadă în care a început a învăța și limba italiană. „Am avut acolo multe job-uri. Inițial, am îngrijit o bătrânică, primeam un salariu foarte mare, dar am stat doar 7 luni acolo. Când am văzut că pot, am zis că trebuie să fac ceva mai mult. Bătrânica era foarte bravo și ținea mult la mine, așa a început să mă învețe limba”.

Își cunoștea potențialul, astfel, a căutat oportunități pentru a se dezvolta multilateral, în timp ce și muncea. „La început, duminicile stăteam acasă, iar după am realizat că dacă voi sta închisă, nu voi reuși să cresc. Mă duceam la Veneția și căutam de lucru, chiar dacă nu știam limba lor, ceea ce i-a surprins pe italieni. Am mers la un restaurant să mă angajez chelner, iar pentru că, nu știam limba, m-au angajat în bucătărie, la spălat vasele”, a explicat invitata podcastului. 

Oleg Spînu, interviu în exclusivitate după audițiile pe nevăzute de la Vocea României! De ce a ales să meargă în echipa Irinei Rimes, dar și cum a fost experiența - VIDEO

Și-a lăsat fiul de doar un an și șapte luni acasă, iar asta a ambiționat-o să muncească la maximum: „Eu sunt un exemplu viu, totul se poate de făcut. Am reușit să ajung de la spălat vase, să fiu proprietara unuia dintre cele mai bune restaurante din Veneția, noi suntem în top-ul mondial. Norocul nu are niciun merit, este doar meritul meu pentru că, am fost o fată foarte ambițioasă, iar sentimentul de mamă, m-a făcut să ajung acolo unde sunt acum”. 

„Nici 3 luni nu am lucrat la spălat vasele. Eram bravo, spălam, dar nu vorbeam, mă uitam mereu la bucătar cum lucrează și furam cu ochiul. Într-o zi, la un prânz, au venit niște prieteni de-ai proprietarului, au deschis ușa și m-au văzut. S-au întrebat cum mă țin pe mine acolo pentru că, eu eram tânără, frumoasă”, a povestit Raisa.  

Cu steaguri în mână, muzica lui Gabriel Nebunu pe fundal şi chipul artistului imprimat pe tricouri, aşa şi-au făcut apariţia câţiva moldoveni pe aeroportul din Chişinău. Mai multe detalii afli astăzi, la O Seară Perfectă - VIDEO

A doua zi după acel incident, a ieșit în sala restaurantului, pentru lucra în calitate de chelner: „A doua zi am ieșit eu în sală și am făcut cea mai bună alegere. Nici atunci nu am avut frică. Proprietara stătea la spatele meu și mă ajuta, unde vedea că eu nu mă descurc, intervenea ea. Cinci ani am lucrat, acolo am învățat metoda de a găti peștele crud”. 

„Până nu am decis că vreau să am restaurantul meu, nu am mai avut duminici libere. Timp de 5 ani am lucrat acolo, iar apoi, proprietarii au decis să vândă restaurantul, mi-au propus mie, dar acolo trebuiau foarte mulți bani. După 2 zile m-am angajat la un alt restaurant în care am lucrat 7 ani”, a povestit invitata. 

În cele din urmă, Raisa Candu a devenit proprietara restaurantului la care își lua adesea micul dejun: „Ajungeam mai devreme la muncă și luam micul dejun alături de restaurantul în care lucram și mă gândeam că așa restaurant aș vrea să am, să fie micuț, să pot să-l gestionez. E restaurantul pe care acum îl am în proprietate și a rămas la fel”.

SURSĂ FOTO: Instagram/ raisacandu

Articole din aceeasi categorie