28.09.2022
30 de ani de „Trigon”! Afla de la instrumentistul Anatol Stefanet istoria acestei formatii, care a fost conceputa in 1992: „A fost o perioada de rezistenta, in ciuda lucrurilor care ne inconjurau” - VIDEO

La sfarsit de saptamana va asteapta o muzica aparte la „Teatrul fara nume” si asta pentru ca incepe mult asteptatul Festival Ethno Jazz. Mai multe detalii afla de la instrumentistul Anatol Stefanet, care a fost invitat in cadrul emisiunii O Seara Perfecta. 

Anul acesta se va organiza a 21 editie a Festivalului Ethno Jazz cu o conotatie mai specificata, deoarece in acest an se implinesc 30 de ani ai formatiei Trigon. Formatia a fost conceputa in anul 1992. „Nu era departe razboiul din Transnistria, nu era bine pregatit spatiul social care ne inconjura. Erau multe lipsuri atunci, dar noi, in ciuda tuturor greutatilor de atunci, ne-am pus in gand sa formam aceasta trupa”. 

Toamna se numara...burticile! Vezi cine sunt gravidutele din showbizul nostru - FOTO

Denumirea „Trigon” are o conotatie mult mai adanca. „Este din izoterie. Acolo intra stihia aerului in care ne aflam toti membrii si zodiile in care ne aflam formau acest triunghi, care se numeste Trigon”. 

„A fost o perioada de rezistenta, in ciuda lucrurilor care ne inconjurau. Aceasta idee, aceasta pornire a inceput de la o repetitie care a avut loc pe 7 octombrie 1992, unde s-au cantat cateva fraze cu care nu stiam ce sa facem. Eu eram din partea aceasta folclorica, etnica, aveam o structura buna, ascultam mult jazz. Eram timid, dar i-am avut in spate pe acesti doi mari muzicieni, Oleg Baltaga si Sergiu Testimiteanu care deja aveau o experienta in spate. Si uite asa am inchegat o piesa doua, pana am ajuns la 10 piese, cu care am fost invitati sa cantam la Festivalul de Jazz din Franta. Publicul ne-a sustinut foarte mult si asta ne-a dat mult curaj de a merge mai departe. 

Dupa 7 ani au plecat din formula Oleg Baltaga si Sergiu Testimiteanu, au venit alti participanti si tot au plecat, ca pana la urma, astazi sa fim intr-o formula cu Vali Boghean, Dan Bruma, Gari Tverdohleb si chiar anul trecut am realizat al 14-lea album al Trigonului, care se numeste „Trigonul Ban”. Printre altele, acest album ii place mult lui Catalin Giosan, directorul ProTV Chisinau. Odata el mi-a spus o fraza care m-a marcat - „Pana acum urmaream cu atentie formula Trigon si voi tot mergeati pe cararea aceasta etnica si uite ca cu acest nou album si uite ca acum ati pasit pe asfalt”. 

Stiai ca cifrele iti pot influenta personalitatea si viata? Afla de la numerologul, Ala Andon, cum poti stabili succesul financiar in functie de data nasterii - VIDEO

Deci, cu sosirea lui Dan Bruma in Trigon s-au schimbat cateva ceva. Am dat aceasta pista pentru gandire si tineretului pentru ca eu sa fiu influentat de niste curente actuale in jazz, pentru ca jazz-ul are multi ani si de fiecare data a experimentat si cu trupele, si cu instrumentele, si cu tarile, si cu etniile. Este o stare in care te simti liber, dar si te simti provocat de a gasi mereu noi idei”.

Cand Anatol a fost intrebat de catre Anisoara Loghin, ce s-a schimbat si ce s-a pastrat in toti acesti doi ani, muzicianul a spus:„M-am pastrat eu. Pentru ca au fost momente cand veneam la repetitii si eram singur in clasa. Era o depresie de o psihologie aparte din cauza ca nu-mi gaseam parteneri. Provocarile si incercarile pe parcurs veneau din turnee, concerte, prestatia in scena. Sunt o sumedenie de lucruri care se atribuie fiecarui muzician atunci cand el paseste in fata spectatorului”. 

In toti acesti ani, doua lucruri sigur nu s-au schimbat - mustata si coada instrumentistului. „Cand am pasit in randurile armatei sovietice, in semn de protest mi-am lasat aceasta mustata, in 1976. De atunci nu a fost data jos niciodata. Am avut presiuni de a o da jos, insa am rezistat. Codita a aparut in 1994. Imi cautam o imagine, o prestatie scenica altfel”. 

Pe 30 septembrie incepe Festivalul Ethno Jazz. „Deoarece suntem in aceeasi conotatie ca si concertul Lautarilor, vreau sa specific un moment care ma apasa. Sunt apasat de niste momente, amintiri. Si ele se atribuie in mod special acestui festival. Aceasta notiune de „Ethno-jazz Festival” a fost propusa de Natalia Stefanet, care a plecat in ceruri si careia ii duc si eu astazi dorul. A avut un mare curaj, rabdare si o mare incredere in tot ce a strans in jurul ei. De fiecare data ea a avut incredere in toti cei care au fost invitati in cadrul Festivalului. De aceea, festivalul incepe pe 30 septembrie, cu formatia Trigon, cu toti membrii care au fost pe parcursul anilor in formatie. A doua zi, avem invitati speciali din Ucraina, din Franta, Olanda, Ungaria si multi altii”. 

„Atat de profund” Formatia „Brio Sonores” a lansat un videoclip oficial pentru piesa „Caruso”: „Am decis sa filmam clipul video anume pe ruinele filarmonicii” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie