În peste 10 ani de activitate, cardiologul-intervenționist Marcel Abraș, a tratat peste 15 000 de inimi. Șef al secției de cateterism cardiac, conferențiar universitar, prorector și familist dedicat, Marcel Abraș și-a dorit încă din copilărie să devină medic.
„Sunt originar din satul Zubrești, raionul Strășeni, un sat pitoresc din centrul Republicii Moldova. Am ales să devin medic probabil de când aveam vreo 10 ani. Mi-a plăcut permanent să ajut oamenii, dar și eu singur am fost pacient și mi-a plăcut atitudinea pe care au avut-o medicii în perioada dată cu mine. De aceea mi-am propus și eu ca să ajut alți oameni”, a povestit Marcel Abraș, medic cardiolog-intervenționist.
Gustările pentru copii! Află de la nutriționista Corina Dascălu care sunt beneficiile lor - VIDEO
A învățat în școala din satul natal, iar la 16 ani a devenit student la Colegiul de Medicină din Chișinău, pe care l-a absolvit cu succes la 19 ani: „Cu toate că cei de la colegiu, după ce am absolvit, mi-au propus un loc de felcer la Spitalul de Urgență, simțeam și doream ceva mai mult și consideram că am potențial și cred că acel eu al meu, mi-a spus corect la perioada respectivă”.
Deși este unicul medic din familia sa, a simțit că aceasta este menirea sa și a devenit student la Universitatea de Medicină în 1999. „După 6 ani de studii este important să-ți alegi care este calea, pentru că sunt vreo 60 de profesii din medicină. Era pe timpul acela un domeniu nou format, în care tot ce era anterior, operații pe inimă deschise, se transformau în intervenții minim-invazive. Mi-a părut foarte interesant și de aceea mi-am propus să vin în direcția respectivă”, a continuat specialistul.
A avut norocul să facă un secundariat clinic la spitalul din Kaunas, în 2013. Iar de atunci este îndrăgostit de cardiologia intervențională: „Îmi place că pot salva oameni, se întâmplă rezultate mult mai rapide decât la alte intervenții și ce este important că fără careva suturi, fără foarte multă perioadă de terapie intensivă, pacienții practic imediat au o stare de bine”.
Și-a surprins fanii chiar de ziua lui! Cum sună noua melodie a lui Justin Bieber de Moldova - VIDEO
„Până la etapa actuală am 10 ani de activitate și cred că am mai mult de 15 000 de intervenții efectuate. Pacienții noștri sunt pacienți gravi, mai ales cei care sunt veniți cu infarct de miocard. Atunci când nu efectuăm la timp intervenția, ei sunt cu o rată mare de deces și de aceea orice acțiune de a noastră care este efectuată corect, îi mărește speranța de viață pacientului”, a notat Marcel.
„Domnul Abraș a devenit șeful secției din 2017 aici, în Institut, și l-am recunoscut din alt punct de vedere, ca administrator, pentru că a preluat o povară destul de mare, de conducere a secției. S-a manifestat ca un manager destul de bun, cu capacități și abilități foarte bune administrative. Secția lucrează foarte bine și vedem o evoluție și o creștere și ca număr de cazuri și ca calitate a intervențiilor și ca complexitate a lor”, a explicat Artiom Surev, medic cardiolog-intervenționist.
Cea mai memorabilă intervenție pe care a efectuat-o, a fost prima intervenție TAVI, care implică implantarea transcateter a unei valve aortice. Această tehnică a fost implementată de către echipa sa, pentru prima dată la noi în țară, în 2019: „Pentru ca să desfășor această intervenție am avut nevoie de foarte multă pregătire, respectiv stres, emoții, dar așa s-au aranjat lucrurile că s-a desfășurat foarte bine și după o zi plină de muncă am mers acasă cu o satisfacție enormă, pentru că am putut realiza ceva măreț. Până la etapa actuală, deja avem efectuate peste 120 de așa tip de intervenții”.
Pe lângă partea clinică, Marcel Abraș activează și la Universitatea de Medicină, fiind conferențiar universitar la disciplina de cardiologie și prorector pentru activitate socială: „Probabil că m-aș plictisi doar de medicină și cred eu că partea aceasta administrativă și comunicarea cu studenții, cu cadrul profesoral-didactic, mă face un pic să mă relaxez de la munca medicală, să fiu concentrat și pe alt subiect, în așa fel ca să vin a doua zi proaspăt, cu gândire medicală, să-mi exercit misiunea de medic”.
Deși are un grafic supraîncărcat, reușește să-și facă timp pentru una din activitățile sale preferate, să joace fotbal: „Foarte mult îmi place să joc fotbal și chiar suntem o comunitate de medici care periodic practicăm acest tip de sport, mai ales în weekend dimineața. Sigur că, odată cu trecerea timpului, nu sunt tocmai aceleași abilități care au fost pe la 30 de ani, dar ne străduim să nu ne dăm bătuți pentru că, eu consider că sportul și mișcarea este prelungire de viață și nu trebuie niciodată de lăsat de practici sportul”.
Pe lângă carieră, medicul cardiolog este un familist dedicat, având trei copii. El a spus că fără susținerea și dragostea familiei, nu ar fi reușit să realizeze atât de multe: „Le datorez foarte mult familiei mele că mă suportă așa cum sunt cu programul meu foarte mare, dar mă strădui de fiecare dată să fiu și un exemplu pentru ei. Sigur că mi-aș dori ca și ei să îmi urmeze calea, dar nicidecum nu o să influențez deciziile lor”.