09.11.2022
Tu stiai ca digestia ta sufera din cauza gandurilor negative? Afla de la nutritionista Elena Ozun care este motivul: „Mancatul sub stres nu are sens, organismul nostru nu este predispus pentru acest tip de activitate”

Elena Ozun este una dintre cele mai cunoscute nutritioniste de la noi. Pe langa activitatea sa de baza, aceasta mai are si un blog personal de Instagram acolo unde publica adesea informatii utile despre nutritie si nu doar.

Recent, Elena a publicat o postare despre modul in care digestia este influentata de gandurile tale. „Mananci, dar nu reusesti sa savurezi acel aliment nicio clipa, astfel alimentezi cu energie negativa corpul tau. Gandurile si emotiile noastre influenteaza direct metabolismul nostru. Cum se intampla asta? Hipotalamusul conecteaza gandurile noastre cu procesele biologice ale corpului. De exemplu, daca pastele sunt felul tau de mancare preferat si iti face placere sa le mananci, hipotalamusul moduleaza acest mesaj pozitiv prin activarea glandelor salivare, esofagului, stomacului, intestinelor, pancreasului si a vezicii biliare asigurand o digestie corecta, astfel nutrientii din paste vor fi procesati in cel mai bun mod posibil.”, a mentionat nutritionista.

Jennifer Lopez a recunoscut de ce s-a intors la Ben Affleck la 20 de ani dupa despartire

In schimb, Elena a accentuat faptul ca daca te simti vinovata sau te judeci, hipotalamusul va procesa aceste ganduri negative si va trimite semnale catre sistemul simpatic care va inhiba functia sistemului digestiv. „Sistemul nervos simpatic raspunde de situatiile stresante in care trebuie sa lupti sau sa fugi. Aceasta stare de asemenea va creste semnificativ insulina si cortizolul care contribuie la depozitarea grasimilor. Axa noastra de stres reactioneaza astfel de fiecare data cand traiesti un conflict intern de genul „Mi-ar placea sa mananc, dar sunt la dieta””.

Doar cand vei fi relaxat, sistemul tau digestiv va putea din nou sa proceseze corespunzator alimentele. „Mancatul sub stres nu are sens, organismul nostru nu este predispus pentru acest tip de activitate. Numai cand te vei simti relaxata din nou, corpul tau va fi gata sa digere.”, a spus nutritionista.

WOW! Lidia Isac a inregistrat un cover impreuna cu unul dintre cei mai talentati chitaristi din intreaga lume! Afla cine este acesta, dar si cum suna live performance-ul: „ Nu am putut rata sansa” - VIDEO

„Ideea nu este sa mananci de fiecare data doar alimente nesanatoase pentru ca si nutrientii din alimente sunt la fel de importanti pentru digestie ca si emotiile pe care le ai, dar atunci cand o faci, savureaza din plin momentul! Adu-ti aminte, cand ultima data ai savurat cu adevarat mancarea? Oare nu e timpul sa faci o schimbare?”, a adaugat specialista.

Articole din aceeasi categorie