Ecaterina Cebanu, medic gastroenterolog a dezvălui cel mai mare mit legat de vezica biliară: „Cel mai mare mit legat de vezica biliară este că pacientul ar trebui să excludă total consumul de grăsimi pentru că acestea duc la o contracție exagerată a vezicii biliare, dar acesta este un mit în gastroenterologrie”.
„Când vorbim cu un pacient trebuie să analizăm regimul alimentar pe care-l are. Ce obișnuiește să manânce, de câte ori obișnuiește să o facă, pentru că aici este importantă calitatea și frecvența alimentației. Pentru a avea o sănătate digestivă suficient de potrivită nouă și potrivită stilului nostru de viață, trebuie să începem în primul rând printr-o frecvență a alimentației”, a explicat invitata.
Medicul a explicat și cum stă treaba cu posturile intermitente: „Posturile intermitente care sunt acum tare la modă nu ar trebui să fie foarte agresive și ar trebui să fie instalate treptat, pentru a asigura necesitățile pacientului”.
Protejeaza-ti ficatul de efectele alcoolului: sfaturile nutriționistei Cristina Serbova - VIDEO
„Un pacient care obișnuiește 24 de ore sau 48 de ore într-o săptămână să nu consume nimic, pentru că ele sunt de diferite tipuri, vor genera stocarea bilei în vezica biliară făra a fi eliberată. În situația dată, apar și riscurile”, a continuat să povestească Ecaterina.
Numărul meselor pe zi este foarte important, la fel cum este și echlibrul dintre lipide și grăsimi: „Pentru o sănătate digestivă bună avem nevoie de un echilibru în ceea ce mâncăm. Trei mese pe zi ar fi varianta perfectă pentru noi, nici 2 nu este rău, dar să fie cumva în timp. Organismul nostru deprinde unele obiceiuri, un obicei se face în minim 3 săptămâni, iar pentru aceasta trebuie să avem răbdare, pentru a stimula o digestie sufucient de bună. După ce am revenit la o frecvență de 2-3 ori pe zi, mai analizăm ceea ce consumăm pentru a fi suficient de bun. Ceaa ce trebuie să cunoaștem, este că în regimul nostru alimentar, trebuie să avem lipide și grăsimi, dar grăsimile trebuie să fie bune”.
Grăsimile bune se găsesc în conținutul de pește, nuci și migdale, a mai spus specialistul: „Trebuie să fim conștienți că locuim în Moldova și consumăm multă carne de porc, dar aceasta nu este considerată o grăsime bună. O grăsime bună se regăsește în conținut de pește în primul rând, în conținutul de nuci sau migdale, pentru că acolo este grăsimea bună”.
„Chiar dacă o să considerăm că mâncăm strict fructe și legume, pentru contracția vezicii biliare nu va fi suficient de bun, de asta ar trebui să adăugăm și ulei de masline, un pește de calitate, diferite tipuri de nuci, care să ne satisfacă interesele noastre și în materie de grăsimi. Fibrele vin la pachet cu grăsimile pentru a fi asimilate destul de bine. Pentru a asigura o contracție a stomacului și a intestinului destul de bună, înseamnă că, combinația cu fibrele ar trebui să fie în echilibru”, a continuat medicul.