08.11.2023
Totul despre chirurgia bariatrica! Cand si de ce trebuie sa apelezi la aceasta metoda de tratament. Adrian Hotineanu, chirurg: „Prima luna slabesti cel mai mult” - VIDEO

Invitat in platoul emisiunii O Seara Perfecta a fost profesorul si chirurgul Adrian Hotineanu.

Adrian Hotineanu a povestit ce presupune o operatie bariatrica: „Noi nu facem operatii estetice. Se face o operatie care salveaza viata pacientului. Sunt indicatii medicale. Bolile care se asociaza obezitatii sunt: hipertensiunea arteriala, diabetul, colesterolul si multe, multe altele. Noi suntem cei care ii ajutam sa ajunga la masa corporala normala. Hipertensiunea arteriala si diabetul practic se trateaza prin aceasta interventie chirurgicala. Totusi, daca avem un pacient supraponderal noi incepem cu alte lucruri, operatia este ultima limita. Eu fiind chirurg, intervin la aceasta limita”.

In cazul persoanelor care isi doresc sa slabeasca 10-15 kilograme, operatia bariatrica nu este necesara. „Avem alte metode, noninvazive. Nutritionist, tratamente”, a spus chirurgul.

Tudor Chirila a marturisit de ce nu face nunta cu iubita lui, Iulia Mizgan. Formeaza un cuplu de 10 ani

„Sunt 2 operatii pe care le aplicam in dependenta de investigatiile si indicatiile pe care noi le avem. Sensul este de a micsora stomacul. Totusi, ca in occident, pacientul isi pune ultimul cuvant, da, e corpul lui”, a explicat Hotineanu.

Intrebat cum arata acest proces inainte si dupa, medicul a mentionat: „Este un proces de un an de zile. Asta este o viata noua, chirurgia este doar o particica. Aici vorbit despre alte deprinderi, alta alimentatie, efort fizic. Trebuie sa ai dorinta foarte mare si caracter. Timp de un an totul se aseaza cum trebuie. Sunt o multime de medici care sunt bine instriti pentru ca avea de-a face cu acesti pacienti”.

Povestea din spatele halatului alb! Afla de la medicul stomatolog Dumitru Romaniuc cum a inceput totul, dar si de ce a lasat muzica - VIDEO

Printre medici care lucreaza cu acesti pacienti se numara medicul: chirurg, anesteziolog, endocrinolog, cardiogol, gastroenterolog, nutritionist, psiholog.

„Ce s-ar putea intampla daca pacientul nu respecta recomandarile?”, la aceasta intrebare Hotineanu a raspuns: „Daca nu facem sport nu avem un efect asa de bun. Nu ingerar corect mancarea, atunci suferim extrem de mult. Toate recomandarile trebuie respectate”.

„Prima luna slabesti cel mai mult, dupa incet, incet se normalizeaza. Daca pacientul nu ne asculta poate sa iei ceva kilograme. Sunt si metode prin care ei nu o sa poata niciodata lua kilograme. Pacienti sunt foarte multi. 30% din adolescentii din Republica Moldova sunt obezi, maturii si mai mult”, a mai povestit Adrian Hotineanu.

Articole din aceeasi categorie