12.05.2022
Stiai ca in Republica Moldova 1 din 3 copii sunt bolnavi de obezitate? Medicul endocrinolog-pediatru Adrian Chiriac iti spune care sunt primele semne de ingrijorare, dar si cum iti poti convinge micutul sa adopte un stil sanatos de viata - VIDEO

Traim intr-un secol in care mancarea procesata, semifabricata si fast food-urile sunt peste tot, asadar e greu sa iti convingi copilul sa manance mai degraba legume si nu o portie de cartofi prajiti. Despre obezitatea la cei mici a discutat in cadrul emisiunii O Seara Perfecta doctorul Adrian Chiriac.

Medicul endocrinolog-pediatru afirma ca desi am crede ca doar copiii din occident si cei din America sunt expusi obezitatii din cauza stilului de viata inactiv si a multitudinii de mancari procesate, adevarul e ca nici la noi situatia nu una dintre cele mai bune.

„Odata cu cresterea bunastarii populatiei, ne confruntam si cu cresterea alarmanta  a problemelor ponderale, intalnite inclusiv la copii. Obezitatea este chiar o maladie, una dintre cele mai intalnite la copii. Ea debuteaza chiar de la varsta de 2-5 ani”, spune expertul.

In uniforma militara si foarte hotarat, Grigorii Leps a mers in Donbas! Ce urmeaza sa faca artistul acolo te va surprinde: „Am venit sa..” - VIDEO

Acesta afirma ca statistica este pe bune alarmanta, asta intrucat fiecare al treilea copil din tara noastra are probleme ponderale. 

Doctorul afirma ca sunt cativa indici si factori care ne avertizeaza din timp ca copilul nostru este pe cale de a deveni obez: „Obezitatea se dezvolta destul de lent si de multe ori pe neobservate. In primul rand putem observa modificarea comportamentului alimentar la copii, chiar de la cea mai mica varsta, copiii care nu sunt alimentati intai de toate la san risca sa devina obezi pe viitor. Apoi urmeaza diversificarea, daca in primii ani de viata parintii au propus copiilor alimente nesanatoase, mai ales in primii trei ani de viata, acestia sunt factori care determina preferintele alimentare si comportamentul in acest sens pe viitor. Daca copilul solicita mai des produse nesanatoase precum fainoasele, dulciurile, incep a deveni sedentari, acestea ar fi primele semne care ar trebui sa ii alarmeze pe parinti.”, explica specialistul.

Acesta considera ca la obezitatea copiilor contribuie pana si alimentarea mamicilor in timpul sarcinii: „Mamele care sunt obeze in perioada graviditatii practic risca sa nasca copii cu deficit ponderal, care in viitor vor fi acei copii care vor dezvolta obezitate.” 

In primul an de viata al copilului, medicul considera ca nu trebuie ca acestora sa li se propuna fainoase, dulciuri si produse procesate.

Acesta considera ca pana si copiii care sunt categorici si nu doresc sa manance altceva decat dulciuri si fainoase poate fi educat in spirit sanatos de catre parintii sai. 

Atunci cand avem deja un copil obez in casa este important sa ne adresam la medic, pentru a preveni si alte probleme care pornesc de la aceasta maladie. 

Acesta recomanda sa invatam copilul sa se uite la etichete, sa vada ce contin alimentele si sa le catalogheze singur ca fiind sanatoase sau nu. 

Ion Cutelaba si sotia lui sarbatoresc nunta de bronz! Cum aratau cei doi acum opt ani. Vezi imagini rare - FOTO

De asemenea este indicat ca sa luptam cu sedentarismul copiilor, sa avem grija ca acestia sa nu petreaca prea mult timp in fata ecranelor si sa faca mai multe plimbari si efort fizic. 

Sursa FOTO: Google

Articole din aceeasi categorie