27.10.2024
O nouă viață după cancerul de sân! Povestea Eugeniei Botnari, femeia care a învins diagnosticul - VIDEO

Luna octombrie este luna de conștientizare a cancerului de sân, cel mai întâlnit tip de cancer în rândul femeilor. Află povestea unei femei care a confruntat acest diagnostic.

Cea mai întâlnită formă de cancer la femei este cancerul de sân. Anual, aproximativ 2,3 milioane de femei primesc acest diagnostic. În Republica Moldova, în anul 2023, au fost înregistrate 1143 de cazuri noi. „Cancerul mamar reprezintă o creștere necontrolată a celulelor mamare nediferențiate. Este incorect să spunem că este un țesut străin. Este un țesut nediferențiat mamar, care într-un moment dat, din diverse motive, începe să crească necontrolat și nedirijat”, a spus Diana Sochircă, chirurg oncolog-mamolog.

Există un șir de factori de risc modificabili și nemodificabili, care contribuie la apariția acestei patologii. „Către cei care nu pot fi modificați este în primul rând factorul de sex, sexul feminin. Noi prezentăm riscul de a face cancer mamar din simplul motiv că suntem femei. Doi, factorul genetic și anamneza eredocolaterală, prezența a uneia sau mai multor rude care au avut cancer mamar, sau cancer ginecologic, de colon, de pancreas.  Particularitățile reproductive și fiziologice proprii, o menarhă precoce, se consideră apariția menstruației până la 11-12 ani; o menopauză tardivă, o menopauză după 52-53 de ani”, a menționat chirurgul oncolog-mamolog.

Printre factorii modificabili se numără cei reproductivi, cum ar fi vârsta la prima sarcină, prezența avorturilor, precum și utilizarea prelungită și necontrolată a terapiei hormonale. „Nuliparitate după 30 de ani, consumul excesiv de alcool, tabagismul, un stres și o rezistență minimă la stres, toate în final duc la creșterea estrogenului. În majoritatea cazurilor, până la 75-80% din cazuri, cancerul mamar este un cancer estrogeno-dependent, cu cât mai mulți estrogeni, cu atât e mai mare probabilitatea să se dezvolte un cancer”, a notat Sochircă.

Sindromul ochiului uscat - cauze, simptome și tratament! Irina Rotaru, medic oftalmolog: „Este periculos prin faptul că...” - VIDEO

La moment, în țară sunt aproximativ 12 000 de femei supraviețuitoare a cancerului mamar. Printre ele se regăsește și Eugenia Botnari, directoarea instituției publice Șerpeni. „M-am adresat la medicul mamolog fiindcă am văzut o urmă adâncă pe sân. M-am gândit deodată că este de la haină, ceva m-a strâns. Am așteptat vreo săptămână, am văzut că nu trece și am apelat la doamna Sochircă Diana”, a spus Eugenia Botnari, pacientă.

„Prima dată am făcut cunoștință în 2015, când dumneaei s-a adresat cu o formațiune de volum în sân pe dreapta. Era foarte alarmată. Toate investigațiile ne-au permis să constatăm un proces oncologic într-un stadiu relativ incipient, stadiul 2 al patologiei, nu reușise să progreseze la distanță”, a povestit Diana Sochircă, chirurg oncolog-mamolog.

„Diagnosticul l-am primit foarte dur, am fost într-o agitație inexplicabilă, m-am interiorizat, nu vroiam să vorbesc cu nimeni. Cele mai complicate momente au fost atunci când după prima chimie mi-a fost foarte rău, simțeam niște dureri în tot corpul”, a menționat Eugenia Botnari, pacientă.

„Pacienta a primit tratament complex, chimioterapie, a suportat intervenție chirurgicală în volum organo-menajant și radioterapie postoperatorie. După această a urmat câțiva ani hormonoterapie. A fost tratată conform protocolului, în volum deplin și avem efect foarte bun”, a notat Diana Sochircă.

Sprijinul surorilor, al copilului, dar și al medicilor, i-a oferit Eugeniei încrederea că totul va fi bine. „Ceea ce m-a făcut să nu dau mâinile în jos a fost în primul rând fetița mea, era înmatriculată la Academia de Studii Economice, anul doi. Fetița m-a întrebat dacă să lase studiile, eu i-am zis nu, nu lăsăm mâinile în jos, eu voi depăși, voi fi alături de tine și cred că totul va fi bine. Nu am crezut că o să revin la funcția care o am acum. Poate problemele care se iscă sau cu care mă ciocnesc în lucrul pe care îl desfășor, m-au făcut să uit de această patologie”, a spus pacienta.

Metode tradiționale de scădere a febrei! Sfaturi de la Cătălina Osoianu, medic specialist în sănătate publică - VIDEO

Deși este un subiect sensibil și incomod pentru multe femei, Eugenia crede că este important să se discute deschis despre cancerul mamar: „Vreau să vorbesc deschis și să îndemn doamnele să nu lase mâinile în jos, să treacă în fiecare an mamografia, ultrasonografia, ca să prevină această patologie. Dar, chiar dacă și cineva suferă de această patologie, să nu dea mâinile în jos, pentru că medicina acum este dezvoltată și putem trece de impasurile acestea”.

Chiar dacă a depășit perioada critică de 5 ani după tratament, Eugenia vine regulat la controale medicale, acesta fiind un factor important pentru prevenția cancerului: „Un control regulat este un factor care permite depistarea cancerului în cel mai util termen. Mai departe, adoptăm un mod sănătos de viață, mă refer la un exercițiu fizic mediu, menținerea greutății corporale, un indice al masei corporale sub 25-26, abandonăm tabagismul și alcoolismul, ne străduim să evităm stresul, naștem până la 30 de ani, alăptăm de la 6 până la 12-24 de luni. Totalitatea aceasta ne permite să ne gândim că prevenim dezvoltarea cancerului”.

Articole din aceeasi categorie