Febra reprezintă un mecanism natural de protecție al organismului, fiind un răspuns la infecții și alte afecțiuni. Se consideră febră atunci când temperatura corpului depășește 37,5 grade Celsius.
Subfebrilitate: 37,0-37,5ºC
Febră ușoară: 37,5-38ºC
Febră moderată: 38-39ºC
Febră mare: 39-40ºC
Hipertermie: peste 40ºC
Deși febra este adesea un simptom comun, o febră persistentă sau foarte înaltă poate fi dificil de suportat și chiar periculoasă pentru sănătate. În continuare, îți prezentăm șapte metode naturale de reducere a febrei, fără a recurge la medicamente antipiretice.
Hidratarea corespunzătoare
Febra duce la deshidratare, din acest motiv consumul de apă previne nu doar acest fenomen, dar și ajută la reglarea temperaturii corpului.
Comprese cu apă
Aplicarea de prosoape înmuiate în apă pe extremități― încheieturi, frunte și glezne― poate contribui la reducerea febrei. Este esențial să evităm utilizarea alcoolului sau a oțetului pentru comprese sau frecții, mai ales la copii, deoarece acestea pot cauza arsuri și iritații ale pielii. De asemenea, este important ca apa să aibă o temperatură potrivită, nici prea rece, nici prea caldă.
Băi călduțe
Deși există mitul că în timpul unei febre este interzis de a face duș sau baie, aceasta este o metodă fizică de scădere a febrei, prin răcirea progresivă a corpului. Se recomandă ca temperatura apei din baie să fie cu 2-3 grade mai mică, decât cea a corpului. Dacă apa este prea rece, pot apărea frisoanele, astfel obținem un efect invers, adică creșterea temperaturii pentru a menține căldura.
Temperatura apei din baie trebuie să fie cu 2-3 grade mai scăzută ca cea a corpului.
Îmbrăcăminte ușoară și ventilație adecvată
Evitați utilizarea prea multor plapume și îmbrăcămintea groasă, deoarecea acestea împiedică scăderea febrei prin reținerea căldurii de către organism. În schimb, optați pentru haine din materiale naturale și nu uitați să aerisiți periodic încăperea, pentru a menține o temperatură optimă a aerului.
Temperatura optimă a aerului într-o încăpere ar trebui să fie între 18-22ºC.
Ceaiuri și infuzii din plante
Există mai multe plante cu proprietăți de a reduce febra. Ceaiul de mentă, tei sau mușețel stimulează transpirația, adică ajută la eliminarea excesului de căldură. Alte plante cu efect similar sunt coada-șoricelului, salvia și coriandrul. De asemenea, ghimbirul poate fi utilizat datorită capacității sale de îmbunătățire a circulației sangvine și de stimulare a transpirației. Infuziile de scoarță de salcie reprezintă un remediu tradițional pentru febră, datorită conținutului său de salicină, un compus similar aspirinei.
Plante care pot contribui la scăderea febrei: menta, teiul, mușețelul, coada-șoricelului, salvia, coriandrul și scoarța de salcie.
Odihnă suficientă și alimentație nutritivă
Somnul este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, contribuind astfel la reducerea febrei. De asemenea, o alimentație ușoară și nutritivă este importantă pentru a oferi organismului energia necesară în lupta împotriva agenților patogeni. Se recomandă supa de pui, fructele bogate în vitamina C, legumele, nucile și semințele.
Uleiuri esențiale
Mai multe uleiuri esențiale pot contribui la reducerea febrei, datorită proprietăților antiinflamatorii și antivirale. Uleiurile de mentă, eucalipt, lămâie, lavandă și cimbru sunt printre cele mai eficiente. Este important să le diluezi înainte de utilizare, iar acestea pot fi aplicate prin diferite metode. Poți amesteca uleiurile cu un ulei purtător, precum cel de migdale sau de cocos, și masa pe extremități. De asemenea, poți inhala uleiurile adăugând câteva picături în difuzor sau inhalator, sau le poți aplica pe prosopul folosit ca o compresă.
Uleiurile esențiale de mentă, lămâie, eucalipt, lavandă și cimbru, la fel pot contribui la scăderea febrei.
Aceste metode te vor ajuta să scazi temperatura corpului fără ajutorul medicamentelor. Totuși este important de menționat că, sugarii și copiii mici trebuie consultați de un medic pediatru. În cazul adulților, este recomandat să se solicite ajutor medical, dacă febra depășește 39 de grade Celsius, persistă mai mult de 3 zile sau este însoțită de simptome severe, precum dureri sau dificultăți de respirație.
SURSA FOTO: FACEBOOK/Cătălina Osoianu; Google