Pe măsură ce lumea devine tot mai digitalizată, se dezvoltă și afecțiuni legate de utilizarea gadgeturilor, iar ochii sunt printre organele cel mai afectate. „Sindromul de ochi uscat este o serie de simptome pe care le acuză un pacient care manifestă o uscăciune la nivelul ochiului. Aceasta poate avea diverse simptome: uscăciunea propriu-zisă a ochiului, senzația de nisip în ochi, usturime, mâncărime și o roșeață pronunțată a ochiului”, a spus Irina Rotaru, medic oftalmolog.
Când sindromul de ochi uscat este asociat cu anumite patologii reumatologice sau metabolice, cum ar fi artrita reumatoidă sau diabetul zaharat, acesta poate fi considerat o afecțiune patologică. „Sunt două cauze importante ale sindromului de ochi uscat. Prima este insuficiența de producție a glandei lacrimale, care nu produce suficiente lacrimi. A doua cauză și cea mai des întâlnită este legată de evaporarea în exces a lacrimii de pe suprafața oculară. Atunci, când în exterior avem aerul foarte uscat sau când suntem țintiți la anumite ecrane, clipim mult mai rar, și atunci iarăși lacrima naturală se evaporă mai rapid, cu toate că glanda lacrimală produce suficientă lacrimă”, a menționat medicul oftalmolog.
La vârstnici, sindromul este asociat cu o producție insuficientă de lacrimi, pe când la copii este datorat abuzului de ecrane. „Sindromul de ochi uscat este periculos prin faptul că favorizează dezvoltarea anumitor inflamații la nivelul ochilor. În primul rând, apar conjunctivitele de expunere. În al doilea rând, apar microeroziunile la nivelul corneei și asta este cea mai gravă complicație, care poate să ducă la invalidizare, până la orbire. Pentru a diferenția ce fel de sindrom de ochi uscat avem, este important să facem testul Schirmer, care ne arată producția noastră naturală de lacrimă. Dacă este o insuficiență de producere a lacrimii, atunci noi neapărat trebuie să suplinim. Dacă glanda noastră lacrimală are parametri normali, producția timp de 5 minute este corespunzătoare, atunci trebuie să căutăm evaporarea în exces a filmului lacrimal”, a notat Irina Rotaru.
În cazul în care sindromul ochiului uscat persistă sau simptomele de durere și arsură se agravează, este importantă adresarea la medic. „În primul rând, noi intervenim prin faptul că suplinim deficitul de lacrimă naturală, adică sunt așa o categorie de medicamente, se numesc lacrimi artificiale. Aceste lacrimi le folosim la necesitate. Cu cât mai frecvent avem simptome, cu atât mai frecvent utilizăm aceste picături. Al doilea moment, trebuie să excludem patologiile metabolice sau cele reumatologice. În spații dacă este aerul uscat, este respectiv un factor care duce la uscarea și a suprafeței oculare, de aceea este important să vedem umiditatea aerului în birou sau acasă și să umezim aerul”, a explicat specialistul.
Pe lângă cele expuse, este esențială o hidratare adecvată, efectuarea pauzelor regulate de la ecrane în timpul lucrului și reducerea timpului petrecut în fața gadgeturilor.
SURSA FOTO: PRO TV CHIȘINĂU, GOOGLE