Sucul de țelină este slab caloric și conține o mulțime de nutrienți. „Sucul de țelină spre deosebire de sucurile din fructe, conține o cantitate mică de zaharuri naturale, la un pahar de 250 de mililitri, sunt doar 3 grame. Sucurile din fructe conțin între 20-42 de grame la aceeași cantitate. Este sărac în calorii și bogat în tot felul de nutrienți, cum ar fi: antioxidanți, vitamine K, acid folic (vitamina B9), potasiu, sodiu. Putem afirma că este o bună sursă de lichide, care ne ajută să hidratăm corpul”, a spus Cristina Serbova, nutriționistă.
De asemenea, la întrebarea: „Există și dovezi științifice care susțin beneficiile aduse de sucul de țelină?”, specialista a răspuns: „Studiile realizate în 2023 ne demonstrează că antioxidanții care se conțin în țelină reduc procesele inflamatorii și stresul oxidativ, atunci cînd radicalii liberi se acumulează în corp. Un meniu zilnic bogat în antioxidanți poate contribui la profilaxia bolilor cardiovasculare, diabet și cancer. Luteolin, unul dintre antioxidanții prezenți în țelină, contribuie la menținerea microflorei bune a intestinului, reduce procesele inflamatorii”.
Doza zilnică de suc care poate fi consumată este de 250 de mililitri. „O cantitate optimă ar fi de 250 de mililitri pe zi, deoarece acesta conține o doză destul de mare de sodium. Excesul de sodium poate cauza retenții de lichide. Sucul de țelină poate fi consumat în oricare parte a zilei, înainte sau după masă, pe stomacul gol sau plin”, a notat Cristina Serbova.
Pe lângă beneficii, există și contraindicații în ceea ce privește consumul de țelină: „Nu încercați să înlocuiți o masă cu un pahar de suc, deoarece din acesta nu puteți prelua norma de toți nutrienții necesari, cum ar fi proteine, carbohidrați, grăsimi. Astfel, foarte rapid veți fi din nou flămînzi”.
„Nu există cercetări care ar demonstra că sucul de țelină vă ajută să slăbiți, dar contribuie direct la îmbunătățirea imunității sau detoxifierea anumitor organe”, a spus în cele din urmă nutriționista Cristina Serbova.