S-ar parea ca, cafeaua iti poate ridica dispozitia mereu. Fara ea, dulciurile par mai putin rafinate, iar sandwich-urile si alte optiuni ale micului dejun isi pierd mult din aroma si gust. In plus, cafeaua iti da energie. Si anume acesta este efectul la care te astepti dupa ce ai servit o cafea gustoasa.
Daca nu iti poti imagina ziua fara o ceasca de cafea cu ceva gustos, ne grabim sa te intristam. Nutritionisii considera cafeaua o bautura completa, care nu trebuie combinata cu dulciuri, gustari si cu atat mai mult - cu mesele principale.
Desigur, nimeni nu iti interzice sa continui sa bei cafea in orice moment al zilei. Cu toate acestea, trebuie sa intelegi ca tocmai din cauza acestui obicei tu pierzi o multime de nutrienti din alimentele pe care le consumi.
Oamenii de stiinta sustin ca, de fapt, cofeina nu are aproape niciun efect asupra procesului de digestie. Insa, aceasta incetineste fluxul de fier in organism - pana la 50%. Iar fierul, dupa cum stim, este destul de dificil sa-l „obtinem” din produse.
Avand in vedere cate femei sufera de anemie feripriva - mai ales in stadiul de latenta - iti recomandam sa bei cafeaua separat de tot: cam la 30-40 minute dupa masa.
Si nu uita: deficitul de fier afecteaza nu numai bunastarea, ci si aspectul. Asadar, daca suferi de paloare severa, piele uscata si inflamatie pe fata, incearca, cel putin de dragul experimentului, se bei cafea nu imediat dupa masa.