14.03.2022
Iti doresti sa ai un somn calitativ? Afla cateva sfaturi de la medicul neurolog Adrian Lupusor: „De mici noi trebuie sa avem un ritual pe care il vom respecta mereu” - VIDEO

Medicul neurolog Adrian Lupusor, in cadrul unui live de la iSanatate, ne spune cum sa ne pregatim corect de culcare, cum trebuie sa fie mediul in care ne aflam si ce trebuie sa excludem de a face inainte de somn.

Intre somn si utilizarea gadgeturilor exista o corelatie si o legatura. De ce trebuie sa excludem folisirea gadgeturilor inainte de somn ne spune medicul neurolog, Adrian Lupusor. „Sunt studii care demonstreaza ca copiii care privesc desene animate sau stau in fata calculatorului, adorm mai greu, se trezesc frecvent noaptea, au cosmaruri, se trezesc greu dimineata si a doua zi sunt somnorosi. Asta se intampla din cauza melatoninei, care nu se secreta atunci cand ei sunt expusi luminii albastre, plus contextul agresiv sau foarte dinamic”. 

Pentru a pregati un copil pentru somn trebuie ca parintii sa repete zilnic un anumit ritual. „Incepand cu orele 18 sa fie deconectat absolut totul, sa prefere activitatile mai linistite seara, sa petreaca parintii mai mult timp impreuna cu copiii, dupa care vine baia si o ora sau macar jumatate de ora de lectura impreuna cu copiii. Parintii trebuie sa creeze anturajul potrivit pentru somn si cand copiii adorm deja sa ii lase sa doarma singuri, sa nu stea cu ei. Este important ca de mici copiii sa fie invatati sa aiba acest ritual pentru ca ei cum nu pot manca singuri, nu se pot ingriji singuri, asa ei nici nu pot sa se pregateasca corect de somn. Un parinte responsabil va dezvolta acest ritual de la nasterea copilului si atunci sunt sanse mai mari sa creasca copilul mai sanatos”.

Medicul pediatru Mihai Stratulat considera spitalizarea copiilor cu COVID - 19 adesea inutila: „Majoritatea parintilor sunt speriati. Eu le recomand insa sa stea acasa si sa monitorizeze starea copiilor.” - VIDEO

Pentru un somn mai calm, trebuie sa avem un mediu potrivit.„Cu putine emotii, linistit, cu lumina galbena si sa fie aceeasi ora de adormire mereu. Daca avem afara o sursa de lumina puternica, atunci tragem draperiile. Este de dorit sa fie mai racoare in odaie, cam 18-19 grade”. 

Pentru a nu avea insomnii este recomandat de a avea o agenda a emotiilor. „In primul rand nu trebuie sa retraim tare pe tot parcursul zilei. Este foarte bine ca inainte de a pleca de la lucru sau pe la orele 18 sa ne asezam si sa scriem tot ce ne deranjeaza, iar pe o alta pagina sa facem un plan pentru a doua zi. Nu trebuie sa luam cu noi in pat toate emotiile negative si grijile. Trebuie sa ne straduim sa nu privim televizorul, sa stam in telefon”.

Articole din aceeasi categorie