09.07.2024
Ghid esențial pentru menținerea sănătății intestinale! Cât de importante sunt fibrele și lichidele. Victoria Ursu, nutriționist-dietetician: „Fibrele insolubile ajută la prevenirea constipației, iar fibrele solubile ne fac să ne simțim sătui”

Menținerea unei digestii sănătoase și a unui tranzit intestinal regulat sunt aspecte esențiale pentru starea generală de bine a corpului nostru. Victoria Ursu, dietetician și nutriționist, dezvăluie în cadrul unui articol marca perfecte.md cele mai eficiente strategii pentru atingerea acestui echilibru, subliniind rolul crucial al fibrelor alimentare și importanța unei hidratări adecvate în menținerea sănătății digestive.

Rolul fibrelor

Victoria Ursu a explicat că în contextul menținerii unui tranzit intestinal sănătos, fibrelor alimentare le revine un rol crucial. Acestea sunt clasificate în fibre insolubile, care ajută la prevenirea constipației, și fibre solubile, care contribuie la creșterea stării de sațietate. „Un tranzit intestinal normal este esențial pentru sănătatea digestivă, iar rolul fibrelor alimentare în acest sens este indispensabil. Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați care provin din plante și sunt clasificate ca insolubile sau solubile. Fibrele insolubile ajută la prevenirea constipației, iar fibrele solubile ne fac să ne simțim plini (sătui) mai repede”, a menționat nutriționista.

Merele, spanacul și semințele de in sunt doar câteva dintre alimentele bogate în fibre, a mai spus Victoria: „Iată câteva alimente bogate în fibre care pot sprijini tranzitul intestinal. Fructe și legume proaspete, cum ar fi: merele, perele, morcovii și broccoli. Fructe uscate: prunele, caisele, smochinele. Legume cu frunze verzi: spanacul, salata verde, rucola, pătrunjelul, busuiocul, varza creață. Cerealele integrale: orezul brun, ovăzul, la fel și semințele de in, psyllium. Leguminoasele precum fasolea, mazărea, lintea sau năutul sunt de asemenea surse bogate de fibre insolubile, contribuind la menținerea sănătății intestinale”.

Verifică dacă ai luat aceste 5 lucruri în valiza de mare - FOTO

Hidratarea influențează pozitiv tranzitul intestinal

Nutriționistul și dieteticianul a mai notat faptul că atunci când ne hidratăm corpul suficient, prevenim cu ușurință problemele de constipație și apariția hemoroizilor. „Esențială supraviețuirii, apa reprezintă în același timp un constituent important al organismului, asigurând mediul necesar proceselor vitale care au loc în organism, inclusiv un tranzit intestinal eficient. Consumul adecvat de apă ajută la înmuierea scaunului, facilitând eliminarea acestuia și prevenind problemele de constipație și apariția hemoroizilor”, a explicat Victoria Ursu.

Pe lângă apa simplă, există și alte lichide care pot contribui la hidratare, povestește Ursu. Printre acestea se numără: ceaiurile, supa de legume, sucurile naturale proaspete, băuturile vegetale.

Alimentele ce favorizează tranzitul intestinal normal

„Ultimele studii clinice în domeniul dieteticii relatează efectele benefice ale alimentelor nu doar bogate în conținut crescut de fibre, ci și prezența altor substanțe: polifenoli, sorbitol, care acționează sinergic și potențează beneficiile”, a menționat Victoria Ursu.

De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața - FOTO

Totodată, specialista a explicat faptul că cele mai benefice alimente în cazul constipației sunt: prunele uscate, kiwi și pasta de smochine. „De exemplu prunele uscate ce conțin fibre solubile și insolubile (6g/100 g), polifenoli (184 mg/100 g) și sorbitol care este un laxativ osmotic ce reține apa (14,7/100 g) deține întâietatea la efectul natural de eliminare a chimului alimentar. La fel, consumul de kiwi a fost asociat cu o creștere semnificativă a defecării, a volumului scaunelor, cu scăderea consistenței acestora și cu o creștere a ușurinței defecației. Suplimentarea cu pasta de smochine administrată timp de 8 săptămâni a arătat o îmbunătățire a timpului de tranzit intestinal, a consistenței scaunului și reducerea disconfortului abdominal. Iar semințele de in și psyllium au și ele un aport important în asigurarea tranzitului intestinal normal, prin numărul de scaune spontane complete pe săptămână și consistența suficientă a acestora”, a spus Ursu.

SURSĂ FOTO: GOOGLE, INSTAGRAM/victoriaursu.dietetician

Autor: Eliza Bolduratu

Articole din aceeasi categorie