12.10.2024
Este patologia ce afectează milioane de persoane la nivel mondial! Ce înseamnă tulburarea bipolară, dar și la ce vârstă este diagnosticată cel mai frecvent - VIDEO

Recent a fost marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Tulburarea bipolară este o patologie care afectează milioane de oameni, iar conștientizarea și adresarea după ajutor medical poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Cum este stabilit diagnosticul, dar și la ce vârstă poate debuta tulburarea bipolară, vezi în cadrul unui articol marca iSănătate. 

În contextul zilei mondiale a sănătății mintale, marcată pe 10 octombrie, este esențial să înțelegem că sănătatea noastră generală depinde în mare măsură de starea noastră mintală, motiv pentru care aceasta nu trebuie neglijată.

Alina Mamedova, medic psihiatru a explicat ce înseamnă tulburarea bipolară: „Tulburarea bipolară este o tulburare mintală care afectează dispoziția, emoțiile, gândirea și comportamentul persoanei. Termenul de bipolar ne confirmă faptul că există doi poli extremi. La un pol este starea de manie și hipomanie, iar la celălalt pol este starea de depresie”. 

„TulbuRun”, „Concert de Ziua Orașului 2024” sau „Ethno Jazz Festival”! Iată unde poți merge să te distrezi în weekend - FOTO

Tulburarea bipolară poate debuta la orice vârstă. Totuși, afectează mai des adolescenții și tinerii adulți. „Cauza ar fi factorii biologici, și anume că în creier există niște neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina, și atunci când apare un dezechilibru la ei, apare și simptomatica respectivă. A doua cauză sunt factorii genetici”, a spus specialistul. 

Stresul extrem, în special cel posttraumatic, precum și consumul de droguri și alcool, pot fi factori declanșatori ai acestei patologii.„Se manifestă prin episoade și cicluri. Există episoadele ca: maniacal, hipomaniacal, depresiv și cel mixt. Un ciclu include atunci când apare un episod de manie, după care este urmat de cel depresiv, și aici se închide ciclul și începe altul”. 

No photo description available.

Tu știi cine sunt și cum arată frații lui Ion Paladi? Interpretul a lansat prima piesă alături de ei: „În videoclip sunt părinții noștri și bunica” - VIDEO

Apare în mod egal la ambele sexe, însă bărbații prezintă mai frecvent episoade maniacale, în timp ce femeile manifestă mai des episoadele depresive.„Episodul maniacal este cel mai extrem și exagerat. În el, persoana se simte cu o dispoziție foarte bună, simte euforie, e plină de energie, un sentiment de stimă de sine foarte crescut, apar multe idei și gânduri de a acționa, se implică în multe activități pe care nu le duce până la capăt. Chiar poate ajunge la niște comportamente mai impulsive: face cumpărături excesive, face activități riscante, merge la distracții, comportament sexual necontrolat. Iar simptomul depresiv este cealaltă extremitate. Persoana se simte absolut lipsită de energie, tristă, deprimată, apatică, cu sentimente de inutilitate, vinovăție, nu mai poate face față activităților pe care le făcea înainte, nu îi aduce nici plăcere, nu are nici interes și motivație, de a se implica în ceva”, a continuat medicul. 

Episodul mixt este cel mai greu suportabil de către persoană, deoarece sunt prezente atât simptomele maniacale, cât și depresive.„Cel mai bine suportat este episodul hipomaniacal. El include aceleași simptome de manie, dar care sunt de o intensitate mult mai mică, adică persoana rămâne funcțională la serviciu, în familie, în societate. Ea este percepută de oamenii din jur, ca fiind foarte energică, realizează multe activități și aparent, nu obosește niciodată”.

Diagnosticul este stabilit de un medic psihiatru și presupune mai multe etape, a notat Alina. „Se fac teste de laborator pentru a exclude careva cauze, cum ar fi tulburările de tip endocrin, careva dependențe de substanțe. În al doilea rând, sunt examenele psihice, care includ o analiză a istoricului bolii foarte minuțioasă, după care se utilizează chestionare și scale specifice în psihiatrie, care determină nivelul de severitate a maniei și a depresiei. Într-un final se decide tactica de tratament. Aici, avem mai multe opțiuni”.  

No photo description available.

La ce a renunțat soția lui Valentin Uzun de dragul familiei? Ce destăinuiri a făcut interpretul: „Dacă ambii sunt înțelepți, atunci...” - VIDEO

În primul rând este tratamentul farmacologic, care ajută la ameliorarea și gestionarea simptomelor pacientului. „Dacă persoana are simptome psihotice, pot apărea halucinații, cum ar fi auditive, vizuale, senzitive, sau idei delirante, niște convingeri iraționale, care într-un final duc la niște comportamente impulsive, riscante, aici este vorba și despre o internare într-o instituție specializată. Un rol important îl joacă și psihoterapia, pentru că fără ea, persoana nu poate să conștientizeze ce se întâmplă cu ea. Și aici se utilizează psihoterapia cognitiv-comportamentală și psihoterapia de familie”. 

Se estimează că aproximativ 60% dintre persoanele cu tulburare bipolară, dezvoltă dependență de alcool sau alte substanțe, iar 1 din 5, ajunge să comită suicid. Aceasta se datorează, în mare parte, din cauza neadresării la timp după ajutor medical și lipsa sprijinului familiei. „O viață psihologică echilibrată, atunci când persoanele conștientizează că trebuie să fie atente la ceea ce simt, ce se întâmplă cu ele și să se adreseze la timp la un specialist de sănătate mintală, să întrebe ce să fac, cum să fac, atunci poate fi prevenită și tulburarea bipolară, ca și alte maladii mintale”, a adătugat Mamedova.

Grija față de sănătatea mintală nu este o rușine, este o necesitate. Adresează-te după ajutor, dacă simți că este cazul.

bipolara

SURSĂ FOTO: Facebook/ Mamedova Alina 

Articole din aceeasi categorie