„Dieta normocalorica, echilibrata in macro si micronutrienti. Deoarece traim intr-un mediu obezogen si am devenit tot mai sedentari, riscul unui exces de calorii prin alimentatie este doar la un pas distanta. Astfel, se recomanda un aport caloric adaptat varstei, sexului, particularitatilor antropometrice si gradului de efort depus peste zi, care sa asigure in proportiile optime macronutrientii – proteine, lipide, carbohidrati, fibre si micronutrientii esentiali, reprezentati de vitaminele si mineralele care se gasesc in mod natural in alimente.”, a spus Irina.
Specialista a povestit, de asemenea ca, prin intermediul unei analize a jurnalului alimentar, un nutritionist poate identifica deficientele care exista in organismul pacientului.
„Dar cate glucide, lipide si proteine ar trebui sa consumam zilnic? Cu aceasta intrebare intram in teritoriul tehnic al dieteticienilor. Acestia fac astfel de calcule pentru a se asigura ca meniurile recomandate de ei sunt echilibrate. In plus, o analiza detaliata a jurnalului alimentar poate identifica deficiente de alimentare care in asociere cu anumite profesii, stari fiziologice sau patologice pot duce la dezechilibre metabolice.”
„Intervalele de normalitate acceptate sunt: Proteine*: 10% - 30%; Glucide: 45% - 65%; Lipide: 25% - 35%. Aceste proportii sunt de mirare pentru dumneavoastra. Insa este adevarul stiintific.”, a explicat Irina Aniri.