03.04.2023
Dieta normocalorica - cea mai buna alegere pentru a scapa de kilogramele in plus! Nutritionistul Irina Aniri: „Riscul unui exces de calorii prin alimentatie este doar la un pas distanta”

Recent, intr-o postare publicata in mediul online, nutritionista Irina Aniri, a povestit despre aportul zilnic necesar de glucide, lipide si proteine care trebuie consumat pentru a putea sa te mentii in forma sau chiar sa slabesti.

„Dieta normocalorica, echilibrata in macro si micronutrienti. Deoarece traim intr-un mediu obezogen si am devenit tot mai sedentari, riscul unui exces de calorii prin alimentatie este doar la un pas distanta. Astfel, se recomanda un aport caloric adaptat varstei, sexului, particularitatilor antropometrice si gradului de efort depus peste zi, care sa asigure in proportiile optime macronutrientii – proteine, lipide, carbohidrati, fibre si micronutrientii esentiali, reprezentati de vitaminele si mineralele care se gasesc in mod natural in alimente.”, a spus Irina.

Specialista a povestit, de asemenea ca, prin intermediul unei analize a jurnalului alimentar, un nutritionist poate identifica deficientele care exista in organismul pacientului. 

„Dar cate glucide, lipide si proteine ar trebui sa consumam zilnic? Cu aceasta intrebare intram in teritoriul tehnic al dieteticienilor. Acestia fac astfel de calcule pentru a se asigura ca meniurile recomandate de ei sunt echilibrate. In plus, o analiza detaliata a jurnalului alimentar poate identifica deficiente de alimentare care in asociere cu anumite profesii, stari fiziologice sau patologice pot duce la dezechilibre metabolice.”

Adevarul despre suplimentele alimentare - de ce trebuie sa consulti un medic inainte de a le administra. Victoria Ursu, dietetician - nutritionist: „Pot aparea efecte adverse, in primul rand...” - VIDEO

„Intervalele de normalitate acceptate sunt: Proteine*: 10% - 30%; Glucide: 45% - 65%; Lipide: 25% - 35%. Aceste proportii sunt de mirare pentru dumneavoastra. Insa este adevarul stiintific.”, a explicat Irina Aniri.

Cupa menstruala, alegerea perfecta pentru momentele delicate! Vezi care sunt avantajele si dezavantajele acesteia, de la medicul ginecolog, Dorina Chelaru - FOTO

Articole din aceeasi categorie