14.08.2024
De la foame constantă, la soluții eficiente! Nutriționista Carolina Costin te ajută să-ți gestionezi pofta de mâncare

Senzația constantă de foame este o problemă frustrantă care afectează multe persoane și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Nutriționista Carolina Costin îți prezintă în articolul de mai jos trei soluții care ajută la rezolvarea problemei stării permanente de foame.

Senzația de foame este modul prin care organismul ne dă de știre că a venit momentul să ne suplinim resursele energetice. Uneori însă, această senzație poate apărea chiar și după ce ai mâncat, iar cauzele pot fi multiple. Carolina Costin îți prezintă cele mai des întâlnite motive, dar și care sunt soluțiile:

Anastasia Lazariuc, prima apariție pe rețelele de socializare după aproape jumătate de an! Cum s-a fotografiat alături de fiica ei - FOTO

1. Consumul excesiv de carbohidrați rafinați

Pentru a nu avea starea de foame constantă, nutriționista Carolina Costin menționează că trebuie să ne alimentăm corect:„Carbohidrații rafinați (produsele de patiserie, dulciurile) sunt cei care au fost prelucrați, iar prin acest proces, a fost eliminată cea mai mare parte din fibre, vitamine și minerale. În acest context, organismul va primi calorii goale, iar valorile nutritive vor fi reduse. Acestea sunt digerate foarte repede, nivelul de insulină va crește rapid, iar la scurt timp va reapărea apetitul. Soluția ar fi să renunțăm la produsele rafinate, cu conținut ridicat de zahăr. Începeți ziua cu un mic dejun sănătos, ca să nu vă mai gândiți la mâncare până la prânz”.

Nutritionista Carolina Costin iti propune un desert delicios raw vegan,  foarte caloric, insa plin de nutrienti: „O punem pe o farfurie si o savuram  impreuna cu cei dragi” - VIDEO

2. Lipsa unui somn odihnitor

Deși majoritatea nu prea dau o mare importanță somnului, acesta are un rol semnificativ în acest caz:„În timpul somnului organismul produce doi hormoni: leptina și grelina. Primul răspunde de senzația de sațietate, iar al doilea, de foame. În cazul oamenilor care dorm prea puțin, nivelul leptinei scade, iar prin urmare crește pofta de mâncare. În rezultat, crește sinteza de grelină. Așa se întâmplă că mâncăm mai mult după o noapte nedormită, iar senzația de foame reapare la scurt timp. Rezolvarea acestei probleme ar fi să dormiți câte 7-8 ore în fiecare noapte”.

Totul despre emoțiile negative de la muncă și efectul lor asupra relațiilor cu cei dragi: „Ne transformăm familiile în coșurile noastre de gunoi” - VIDEO

3. Deshidratarea

Uneori foamea este confundată cu setea:„De multe ori se întâmplă să confundăm simțul de foame cu cel de sete, iar problema să fie, de fapt, deshidratarea. Soluția ar fi să consumați cât mai multe lichide în timpul zilei. De preferat este să beți apă la temperatura camerei, cu înghițituri mici”.

14 august: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO

Carolina Costin este o nutriționistă din Republica Moldova cu o comunitate de peste 30 de mii de urmăritori pe Instagram.

SURSĂ FOTO: INSTAGRAM/carolinacostin

Articole din aceeasi categorie