Hipotiroidismul (este o boală a sistemului endocrin ce se instalează în momentul în care tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni și astfel, celulele din întreg organismul funcționează cu o viteză scăzută) poate fi descoperit atunci când o persoană se confruntă cu simptome precum: oboseala cronică, letargia, constipația, pielea uscată, căderea părului, creșterea în greutate, dar și intoleranța crescută la frig.
Medicul specialist Mihail Pautov a explicat faptul că anume intoleranța crescută la frig este o manifestare tipică în mare parte doar hipotiroidismului:
„Al treilea simptom, cel mai des întâlnit în hipotiroidism este o intoleranță la frig, o sensibilitate crescută la temperaturi mici. Intri în mall de exempu, sau la raionul de lactate, unde este un pic mai frig și un corp normal, care are o funcție normală a tiroidei, este un corp care o să se încălzească de la sine. O să simtă că este rece, dar nu o să simtă că este frig. Mi se pare un simptom foarte important, pentru că oboseala putem să o încurcăm cu starea noastră normală. Letargia poate și ea să fie din tot felul de cauze psihologice, dar intoleranța la frig este un semn foarte ușor de observat, în special, în comparație cu alți oameni”.
Cele mai rare prenume de băieți înregistrate în acest an pe teritoriul Republicii Moldova - FOTO
Pe lângă faptul că este un simptom care ne ajută să înțelegem schimbările din corpul nostru, sensibilitatea la frig este și ușor de identificat. Medicul specialist a explicat cum anume putem detecta acest tip de intoleranță:
„Te duci în raionul de lactate cu un prieten, el iese perfect normal, dar tu zici: „Mamă, ce frig s-a făcut”. Sau vara dai drumul la aerul condiționat și tu simți că este o temperatură normală, dar cineva care are intoleranță la frig intră și zice: „Vai, ce frig e”. Se acoperă cu tot felul de cuverturi și nici alea nu fac față. Intoleranța la frig este un semn foarte des întâlnit în hipotiroidism și mi se pare un semn foarte ușor de recunoscut”.
De asemenea, Mihail Pautov a vorbit în cadrul podcastului său despre constipație, piele uscată, dar și căderea părului, care frecvent sunt semne ale hipotiroidismului:
„Scade frecvența mișcărilor intestinale... Un alt semn este pielea uscată! Ai o piele aspră și deshidratată. Apoi vorbim despre căderea părului, atât de pe scalp, cât și sprâncenele”.
Vezi podcastul integral mai jos:
Mihail Pautov este medic specialist din România. În trecut a activat în calitate de chirurg. A reușit să se facă cunoscut prin intermediul rețelelor de socializare, astfel, a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciați medici din mediul online.
SURSĂ FOTO: GOOGLE