01.02.2025
Ce sunt sinusurile și de ce apare sinuzita? Îți explică totul medicul orl Denis Pogorevici - VIDEO

Răceala este frecvent întâlnită în această perioadă a anului. Deși, de obicei, este o afecțiune ușoară, dacă simptomele persistă mai multe zile, există riscul de complicații, precum sinuzita. Mai multe despre această afecțiune aflăm de la medicul orl Denis Pogorevici.

O patologie asociată răcelii, care poate duce la complicații dacă nu este tratată corespunzător, este sinuzita - inflamația mucoasei sinusurilor. „Sinusurile sunt niște spații paranazale, pneumatizate, care ajută în principal, de a scădea greutatea capului. În mod normal, sunt pline cu aer, dar totodată sunt destul de rezistente la lovituri, ca să nu traumatizăm creierul. Avem sinusurile maxilare, situate între orbite și maxilar; avem sinusurile frontale, situate deasupra orbitelor; celulele etmoidale care sunt situate paranazal, între orbite și nas; și sinusul sfenoidal, situat cel mai posterior, chiar sub baza craniului”, a spus Denis Pogorevici, medic orl.

O altă funcție importantă a acestor sinusuri, este secreția unui mucus, care contribuie la apărarea mucoasei nasului, principala poartă de intrare a agenților patogeni: „În mod normal, dacă respirăm pe nas, atunci aerul rece trebuie umectat, oprite impuritățile, praful, microbii. Noi pe mucoasă avem celulele noastre de apărare, lizozimul, care ne apară de virusuri, bacterii, ca să nu pătrundă mai departe. În cazul când este o problemă la aceste sinusuri, deja drenajul apare în exces. Osteomurile, adică porțile de ieșire a mucusului se blochează. Mucusul se secretă în continuare în sinusuri și deja fiind un mediu umed, nu este aerisire, microbii provoacă un proces inflamator la nivel de sinusuri”.

Amy Schumer, despre experiența „oribilă” cu Ozempic. A slăbit 14 kilograme, dar a renunțat din cauza efectelor secundare

În multe cazuri, sinuzita apare ca urmare a răcelii, iar simptomele pot fi specifice, în funcție de sinusul afectat. „O răceală o să se vindece de la sine în decursul a maxim o săptămână. O sinuzită se adaugă doar după 4-7 zile de proces inflamator, cu nas înfundat și de regulă, atunci deja apare o presiune, în funcție de sinusul afectat. Dacă e maxilar,  apare presiune la nivel suborbital. Dacă pacienții au probleme cu dinții, maxilarul superior în zona sinusurilor, la sigur o să aibă și disconfort în dinte. Dacă este sinusul frontal afectat, de regulă avem o durere în regiunea frontală. Dacă ar fi, de exemplu, celulele etmoidale, ar fi o secreție abundentă purulentă din zona paranazală și pacienții acuză o voce nazonată puternică și presiune anume în zona periorbitală”, a notat Pogorevici.

În gestionarea corectă a sinuzitelor, un factor important este durata de afectare a organismului. Astfel, există sinuzite acute, subacute și cronice: „Sinuzita acută este atunci când procesul inflamator decurge etapizat, clasic. După 5-7 zile apar secreții apoase, pe urmă secreții mai vâscoase, dar transparente sau semitransparente. Deja dacă achiziționăm o infecție bacteriană merge spre secreții albicioase, galbene și chiar verzui. De regulă, dacă nu avem patologii structurale ale nasului: o deviație de sept nazal, un osteom îngustat la sinusurile afectate, în 10-14 zile pe tratament conservativ, pacientul trebuie să fie complet sănătos. Sinuzitele cronice sunt niște sinuzite care nu sunt tratate la timp și persistă o clinică de nas înfundat, secreție pe o perioadă îndelungată de mai mult de 12 săptămâni”.

Bronșita: cauze, simptome, tratament și prevenție! Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Netratată, poate fi și ca factor de risc a dezvoltării astmului bronșic” - VIDEO

Alte cauze ale sinuzitei cronice pot include alergiile, polipii nazali sau unele infecții bacteriene: „Tratamentul la o sinuzită cronică se începe cu un tratament de antibiotice, dar nu mai puțin de 10-14 zile, și sunt unele cazuri în care suntem nevoiți să operăm. Noi suntem nevoiți chirurgical să lărgim osteomurile. Este o operație în ultima perioadă destul de frecventă, pentru că deja și în Moldova se practică de mai mult de 10 ani, o chirurgie endoscopică, minim invazivă”.

O sinuzită netratată sau tratată incorect, poate duce la complicații severe, prin răspândirea infecției bacteriene la organele adiacente, precum ochiul, creierul, orbita și oasele, provocând astfel abcese, pierderea vederii, meningita sau chiar osteomielită: „Preîntâmpinarea sinuzitelor ar fi de bază așa: nasul să respire, să fie permanent umed în nas și să nu contactăm cu bolnavii clinic care îi vedem, care strănută, tușesc, să ținem o distanță. O altă prevenție ar fi ca să igienizăm nasul dimineața și seara cu soluția salină hipertonică, doar că trebuie să avem în vedere, dacă avem în locuință un aer uscat, nu este recomandat”.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie
20.05.2025

Joe Biden a fost diagnosticat cu o formă „agresivă” de cancer de prostată. Fostul preşedinte american în vârstă de 82 de ani are „metastaze osoase”. Familia democratului a fost deja atinsă de cancer: fiul său cel mare, Beau, a murit de cancer cerebral în 2015, la vârsta de 46 de ani.

19.05.2025

Spray-urile nazale sunt printre cele mai accesate soluții atunci când vine vorba de nas înfundat sau alergii. Dar cât de sigure sunt ele? Pot crea dependență? Medicul ORL Inga Ganaciuc clarifică aceste întrebări și explică unde începe riscul real, într-un interviu marca „iSănătate”.

18.05.2025

Te simți obosit/ă constant, deși pare că nu faci nimic în plus? Ai senzația că ziua e prea scurtă pentru toate taskurile tale? Nu ești singura/singurul! Medicul specialist Mihail Pautov vine cu o perspectivă diferită asupra echilibrului între muncă și viață personală, iar soluția ar putea începe cu un simplu, dar deloc ușor obicei: trezitul la ora 5 dimineața.

18.05.2025

Pe 16 mai este marcată ziua mondială a bolii celiace, o maladie autoimună, cunoscută ca intoleranța la gluten. Mai multe ne spune medicul pediatru gastroenterolog, Tatiana Raba. 

17.05.2025

Căștile au devenit un accesoriu des întâlnit, folosit atât la muncă, cât și în activitățile noastre obișnuite. Ne oferă confort și ne ajută să ne izolăm. Dar cât de periculoase sunt pentru auz, ne spune medicul ORL-ist Inga Ganaciuc.

17.05.2025

Odată cu venirea sezonului cald, revin plimbările în aer, picnicurile, dar și... insectele. Află din reportaj care din ele pot fi periculoase, dar și cum ne protejăm de înțepături.

16.05.2025

Dependența de spray-uri nazale poate fi depășită! Medicul ORL, Inga Ganaciuc, ne spune ce putem face ca să scăpăm de această problemă.

14.05.2025

Veste șocantă în lumea mondenă internațională! Solistul unei celebre trupe americane a fost, de curând, diagnosticat cu cancer în stadiul patru. Deși boala s-a răspândit în aproape tot corpul, artistul este pregătit să lupte și este încrezător că va reuși să se vindece.

13.05.2025

Fie că ai stat cu ochii în tavan până târziu, ai dormit pe fugă sau pur și simplu nu te-ai odihnit bine, oboseala se simte rapid în corp, în minte și în starea generală. Vestea bună este că poți face câteva lucruri simple care să te ajute să îți recapeți energia și claritatea mentală în timpul zilei. Medicul specilist Mihail Pautov vine cu soluții eficiente și ușor de pus în practică ca să nu mai simți că ești pe „pilot automat”. Vezi recomandările în articolul de mai jos.

12.05.2025

Un stil de viață sănătos nu începe cu pastile sau tratamente sofisticate, ci cu alegeri simple și conștiente, făcute zi de zi. Iurie Timofti, director executiv al „MSLM”, aplică în mod personal principiile medicinei stilului de viață și explică cei șapte piloni esențiali ai acesteia. Află mai multe în cadrul unui interviu marca „iSănătate”.

11.05.2025

Un reputat medic oncolog din SUA avertizează că anumite activități cotidiene, aparent banale, pot contribui la apariția cancerului. Printre acestea se numără consumul de băuturi fierbinți, tatuajele sau grătarele.

11.05.2025

Sănătatea începe cu prevenția. Cu acest scop poți efectua o evaluare a compoziției corporale, să afli masa musculară, cantitatea grăsimii, inclusiv viscerale, dar și cât de puternice sunt oasele. Despre ce investigație este vorba, vezi în reportajul marca „O Seară Perfectă”.

10.05.2025

Lipitorile sunt folosite în scop terapeutic încă din antichitate. Află într-un reportaj marca iSănătate ce este hirudoterapia, dar și în ce cazuri se recomandă a fi efectuată din reportajul ce urmează.

10.05.2025

Pe 12 mai urmează a fi sărbătorită Ziua Internațională a Asistentului Medical, îngerii nevăzuți care, zi de zi, sprijină și îngrijesc pacienții. Află într-un reportaj marca iSănătate povestea Victoriei Lungu, care de mai bine de 30 de ani își dedică viața pentru a ajuta și susține micuții pacienți.

09.05.2025

Odată ce depășim pragul de 30 de ani, metabolismul începe să încetinească în mod natural. Acest proces face ca menținerea unei greutăți sănătoase și a unui nivel ridicat de energie să devină o provocare mai mare. Totuși, cu câteva strategii bine gândite, poți să-ți menții metabolismul activ și să te bucuri de o viață sănătoasă și plină de vitalitate.

09.05.2025

Sănătatea începe cu prevenția. Cu acest scop poți efectua o evaluare a compoziției corporale, să afli masa musculară, cantitatea grăsimii, inclusiv viscerale, dar și cât de puternice sunt oasele. Despre ce investigație este vorba, vezi în reportaj.

09.05.2025

Situată în orașul Ungheni, pe strada Mihai Eminescu 67, Clinica Oftalmologică iVedere este un centru medical modern dedicat sănătății ochilor. Cu deviza „Ochii tăi sunt culoarea noastră preferată!”, clinica pune pacientul în centrul atenției, oferind servicii oftalmologice complete și de înaltă calitate, adaptate nevoilor fiecărei persoane.

08.05.2025

Creșterea și dezvoltarea corpului uman depind mult de funcția hormonală. Aceste minuscule molecule sunt responsabile pentru starea noastră de spirit, emoții și chiar și pentru aspectul nostru fizic.

04.05.2025

Invitată în platoul emisiunii „iSănătate”, Victoria Ghimpu, medic reproductolog, a explicat ce înseamnă infertilitatea și care sunt pașii de urmat pentru un cuplu care nu reușește să conceapă un copil pe cale naturală.

03.05.2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului, având multiple beneficii. Deficiența acestuia poate provoca diverse simptome și contribui la apariția unor afecțiuni. Deoarece organismul nu produce suficient magneziu pentru a susține funcțiile zilnice, este necesar să-l obținem din alimentație sau din suplimente. Nutriționista Carolina Costin îți spune cât de important este magneziul pentru organism, dar și ce tip de magneziu trebuie să consumi în dependență de necesitățile tale. Află mai multe detalii în articolul de mai jos.

03.05.2025

Aflăm povestea emoționantă a Olgăi, care după ani de așteptare și-a împlinit cel mai mare vis: acela de a deveni mamă, cu ajutorul fertilizării in vitro.

02.05.2025

Pe 29 aprilie, în toată lumea a fost sărbătorită Ziua Internațională a Dansului. O artă frumoasă, dar care poate presupune și unele riscuri. Care sunt cele mai frecvente traumatisme întâlnite la dansatori, află din cadrul unui reportaj marca „iSănătate”.

01.05.2025

La doar 23 de ani, o tânără din Hampshire, Anglia, a reușit o transformare spectaculoasă, pierzând aproape jumătate din greutatea corporală și trecând de la mărimea 22 la 6.

01.05.2025

Gene Hackman a murit în luna februarie a acestui an, iar autopsia finală a scos la iveală noi detalii, fiind găsită o substanță periculoasă în corpul acestuia.

30.04.2025

După sărbătorile de Paști, pline de mese bogate, delicii tradiționale și dulciuri tentante, mulți dintre noi ne simțim greoi, obosiți și cu câteva kilograme în plus. Cum ne revenim după excesele gastronomice, află din cadrul unui reportaj marca „O Seară Perfectă”. 

28.04.2025

Jurnalista și influencerița Doina Danielean a povestit, într-un interviu pentru „iSănătate”, ce anume a declanșat apariția depresiei, ce tratament a urmat și ce a ajutat-o să renunțe la antidepresive.

28.04.2025

Un abdomen plat și bine definit poate fi greu de obținut, însă cu puțin efort și disciplină vei avea rezultatele dorite.

26.04.2025

În perioada de primăvară se acutizează mai multe afecțiuni, în special cele alergice, inclusiv astmul bronșic - o boală cronică respiratorie. Mai multe ne spune medicul pediatru-pulmonolog Svetlana Șciuca.

25.04.2025

Mulți dintre noi, la un moment dat, am visat să avem păr lung, des și sănătos. Fie că ne-am tuns prea scurt din impuls sau ne confruntăm cu subțierea firelor din cauza stresului, dorința de a stimula creșterea părului este una comună. Totuși, adevărul este că nu există o formulă magică. Creșterea părului este un proces natural, lent și complex, influențat de o serie de factori.

25.04.2025

Depresia nu este doar o perioadă de tristețe, ci o patologie care necesită a fi gestionată corect. Află din reportaj, care sunt principalele simptome ale depresiei și cum intervenim.

24.04.2025

Un stil de viață sănătos și echilibrat este cel mai bun mod de a aduce vitaminele și mineralele în corpul tău.

23.04.2025

Invitată recent la emisiunea „iSănătate”, nutriționista Elena Ozun a oferit câteva sfaturi și trucuri pentru a menține un stil de viață echilibrat, fără să renunțăm complet la plăcerile culinare tradiționale. După încheierea emisiunii, Elena a fost provocată de către prezentatoarea emisiunii, Vlada Mardari, la un interviu blitz focusat pe întrebări ce pun în valoare tema alimentației, dar și a sănătății în general.

23.04.2025

Hailey Bieber i-a luat prin surprindere pe fanii săi cu o dezvăluire sinceră și dureroasă. Modelul în vârstă de 28 de ani a postat recent pe Instagram o fotografie în care apare vizibil balonată, ceea ce a stârnit imediat speculații legate de o posibilă sarcină. Însă adevărul este cu totul altul: Hailey se confruntă din nou cu o problemă serioasă de sănătate – chisturi ovariene.

22.04.2025

În studio la „iSănătate”, Daniela Andreev a vorbit despre obiceiurile ei pentru menținerea sănătății. Află din articolul de mai jos ce și-ar dori să schimbe în stilul ei de viață, dar și cu ce probleme se confruntă uneori prezentatoarea PRO TV.

22.04.2025

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște. Vaticanul a transmis care este cauza oficială a Suveranului Pontif.

21.04.2025

După 30 de ani apar foarte multe lucruri, precum înțelepciunea, o empatie și o cunoaștere de sine mai profunde, dar și un metabolism mai încet.

20.04.2025

A fost marcată recent Ziua Internațională a Hemofiliei, cea mai întâlnită tulburare de coagulare. Adrian Devetilov, diagnosticat cu hemofilie de peste 40 de ani, a povestit cum este să trăiești cu această patologie, în cadrul unui reportaj marca „iSănătate”. 

19.04.2025

Sărbătorile pascale sunt însoțite adesea de excese alimentare care suprasolicită sistemul digestiv, inclusiv ficatul. Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni hepatice din ultimii ani este ficatul gras, despre care a spus mai multe medicul gastroenterolog Eugen Tcaciuc, în cadrul unui reportaj marca „iSănătate”. 

18.04.2025

S-a aflat cauza decesului actriței Michelle Trachtenberg, la două luni de când a fost găsită fără suflare în casa ei din New York.

14.04.2025

Cu toții tindem spre un stil de viață cât mai sănătos. În acest sens, medicul urolog Mihaela Ivanov a oferit câteva sfaturi utile în cadrul emisiunii „iSănătate”, menite să ajute fiecare femeie să-și mențină sănătatea sistemului urinar, dar și a întregului organism.

13.04.2025

Nevoia imediată de a urina și urinarea frecventă pot fi simptomele unei vezici hiperactive. Ce este acest fenomen, află de la medicul chirurg-urolog Vasile Botnari.

13.04.2025

Recent a fost marcată Ziua Mondială de Luptă Contra Bolii Parkinson, o afecțiune a sistemului nervos. Mai multe despre această patologie, ne spune medicul neurolog, Lilia Rotaru.

09.04.2025

Recent, într-un video publicat pe TikTok, jurnalista Doina Danielean a mărturisit că s-a confruntat, în urmă cu câteva luni, cu stări depresive și atacuri de panică. Ea a explicat cum a reușit să depășească cu succes această perioadă dificilă din viața ei. Află mai multe detalii în articolul de mai jos.

08.04.2025

Un actor mexican cunoscut pentru rolul său din serialul „Narcos: Mexico”, trece prin momente critice după ce a contractat o bacterie extrem de agresivă în timpul unei vacanțe.

08.04.2025

După un timp îndelungat în care ai mâncat tot ce ți-ai dorit ești în sfârșit pregătită să spui la revedere greutății în plus. Nu te aștepta însă ca acest lucru să se întâmple peste noapte.

07.04.2025

Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății, sărbătorită în fiecare an pe data de 7 aprilie, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a altor organizații conexe.

07.04.2025

Terapia Yumeiho devine tot mai populară în rândul celor care își doresc o abordare holistică a sănătății. Terapeuții creează un plan personalizat pentru fiecare pacient, iar primele efecte – de la ameliorarea durerilor fizice până la un somn mai odihnitor – se resimt chiar după câteva ședințe. Detalii pot fi aflate într-un interviu marca „iSănătate”.

06.04.2025

Terapia Yumeiho este o formă de terapie manuală de origine japoneză, care combină mai multe tehnici pentru a restabili echilibrul corporal și a îmbunătăți sănătatea generală. Cum funcțioează ea, dar și care sunt beneficiile, află din cadrul unui reportaj marca „iSănătate”.

05.04.2025

Acupunctura este o terapie chineză, practicată de mii de ani. Află totul despre acest tratament din cadrul unui reportaj marca „iSănătate”.

04.04.2025

Astenia de primăvară reprezintă un fenomen caracterizat de o stare de epuizare și oboseală constantă, cauzată de schimbarea anotimpului. Poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie. Astenia de primăvara durează, în medie, două sau trei săptămâni. Victoria Ursu, nutriționist-dietetician, ne recomandă câteva lucruri simple pe care le ptem face pentru a ne recăpăta echilibru și starea de bine.

04.04.2025

Care este abordarea corectă în cazul acupuncturii atunci când vorbim despre numărul procedurilor, dar și cum funcționează aceasta la copii, a explicat medicul acupunctor, Natalia Vieru, în cadrul unui interviu marca iSănătate

03.04.2025

Un control de rutină la dermatolog l-a pus față în față cu realitatea dură! Unul dintre cei mai iubiți actori de la Hollywood a fost diagnosticat de două ori cu cancer, însă abia acum a reușit să vorbească despre traumele care i-au marcat viața!

02.04.2025

Roma nu a fost clădită într-o zi, așa că nu cere de la tine să îți schimbi complet stilul de viață cu unul sănătos așa, peste noapte.

01.04.2025

Adriana Ochișanu, invitată în cadrul unui podcast de pe YouTube, a dezvăluit cum a reușit să slăbească și cum se menține în formă.

01.04.2025

Augmentarea mamară și liftingul mamar sunt două intervenții chirurgicale din ce în ce mai populare în rândul femeilor. În acest context, medicul chirurg plastician de la Medpark, Iulian Balan, a adus clarificări asupra acestor intervenții, în studio la „O Seară Perfectă”.

31.03.2025

Terapia intravenoasă și acupunctura sunt două metode eficiente, utilizate în medicina holistică pentru restabilirea echilibrului în organism. Invitată în cadrul emisiunii „iSănătate”, Tatiana Coinac, fondatoarea centrului medical Flow, explică beneficiile acestor proceduri, când sunt recomandate și cum pot contribui acestea la îmbunătățirea stării de sănătate.