21.02.2025
Ce este radiculopatia lombară? Adrian Danu, medic neurochirurg: „Este o afecțiune mai mult pentru persoanele de vârsta a doua sau a treia” - VIDEO

O posibilă cauză a durerii de spate cu iradiere în picior este așa-numita „radiculită”. Ce este și cum putem gestiona radiculopatia lombară, află de la Adrian Danu, medic neurochirurg.

Durerile de spate pot avea diferite cauze, intensitate și localizare. O patologie frecvent întâlnită este radiculopatia, care afectează cel mai des zona lombară. „Radiculopatia este o inflamație sau o iritare a unei rădăcini nervoase. Dacă vorbim de lombară, atunci desigur se află la nivelul coloanei vertebrale, regiunea lombară. Poate fi afectată una din rădăcini sau pot fi mai multe. Deseori, apare în urma unei compresii a rădăcinilor nervoase. Cauza acestor compresii pot fi: o protruzie discală, o hernie de disc, care este o manifestare mai severă, când se rupe discul intervertebral, sau poate fi o spondilolisteză, când alunecă o vertebră față de altă și comprimă nervii”, a spus Adrian Danu, medic neurochirurg.

De obicei, simptomele se manifestă pe o singură parte a corpului, în funcție de zona afectată. „Se manifestă prin dureri, furnicături, poate fi o slăbiciune în zona de inervare a acestui nerv. De obicei, durerea este iradiantă, se începe durerea la coloana vertebrală, care iradiază înspre fese sau picior, poate ajunge până la gleznă sau talpă. Factorii de risc sunt: eforturile fizice, dar contralateral putem spune și un mod sedentar de viață, traumatismele, și poate fi o predispoziție genetică, când aceste discuri intervertebrale sunt mai slabe și atunci apar herniile de disc lombare”, a notat medicul neurochirurg.

Apare în mod egal la bărbați și femei, dar în cazul efortului exagerat sau al traumatismelor, este mai frecvent la bărbați. „Dacă vorbim de vârstă, este o afecțiune mai mult pentru persoanele de vârsta a doua sau a treia, atunci când sunt în perioada de degenerescență a coloanei vertebrale, când discurile se uzează cu timpul și apar diferite afecțiuni care comprimă nervul”, a menționat Danu.

În cazul radiculopatiei, putem consulta un neurolog, un neurochirurg sau un vertebrolog, specialiști care pot stabili un diagnostic precis și recomanda tratamentul adecvat: „Diagnosticul corect se stabilește pe baza simptomelor clinice, a acuzelor pacientului, examinării clinice, atunci când examinăm și vedem semne că este o radiculopatie, și investigațiile paraclinice. Cea mai informativă la moment este rezonanța magnetică. Se inițiază un tratament medicamentos, bazat pe o serie de preparate antiinflamatoare, miorelaxante, vitaminoterapie. La fel, alt tratament este cel fizioterapeutic sau kinetoterapeutic. Atunci când în funcție de diagnostic se poate iniția electroforeză, magnetoterapie. Încă un tratament care la fel ajută sunt blocadele, niște infiltrații, când noi local administrăm un preparat care la fel scoate inflamația și durerea”.

Dacă tratamentul medicamentos nu este efectiv, iar durerea persistă 4-6 săptămâni, se ia în considerație o intervenție chirurgicală: „Sunt intervenții clasice, atunci când se face o incizie la coloana vertebrală, se incizionează mușchii, se ajunge la nivelul unde este afectat și astfel se rezolvă problema”.

Implantul cohlear - oportunitatea de a redobândi auzul. Află totul despre acest dispozitiv de la medicul otorinolaringolog-audiolog Doina Chiaburu-Chios - VIDEO

Acestea sunt utilizate mai rar datorită tehnologiilor minim-invazive, care oferă o recuperare mai rapidă și riscuri mai reduse: „Sunt așa-numite discectomii percutane, când cu ajutorul doar a unei înțepături, înlăturăm compresia de pe nerv. Dar cea mai răspândită metodă la momentul dat este metoda microendoscopică, atunci când cu ajutorul unei incizii foarte mici, noi ajungem sub controlul roentgenului, microscopului și endoscopului, la nivelul radiculului, îl vizualizăm, înlăturăm fragmentul de disc și astfel se rezolvă problema”.

Perioada de recuperare este una relativ scurtă, între câteva zile și 2-3 săptămâni. Timp în care pacientul resimte un disconfort și durere minore: „Dacă nu se intervine chirurgical, complicația e aceea că nervul comprimat pe o perioadă îndelungată, începe să se atrofieze, pierde proprietățile sale de a transmite impulsurile nervoase, ca cele de senzație, sensibilitate. O altă complicație destul de gravă este sindromul de cauda equina, când sunt comprimați mai mulți nervi la nivelul coloanei vertebrale și apar dereglări sfincteriene și dereglări de motilitate”.

Radiculopatia nu poate fi întotdeauna prevenită și, în anumite cazuri, poate reapărea: „Trebuie să ducem un mod de viață ca să nu afectăm coloana vertebrală, ca de exemplu exercițiile fizice dozat pentru a întări mușchii coloanei vertebrale, deoarece corsetul muscular înconjoară coloana vertebrală și cu cât sunt mai puternici mușchii, cu atât coloana vertebrală este mai stabilă și mai puțin suferă discurile intervertebrale și vertebrele”.

Oprah Winfrey, schimbată radical după ce a slăbit aproape 50 de kilograme! Vedeta a fost surprinsă când ieșea dintr-o sală de sport - FOTO

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie