22.02.2025
Implantul cohlear - oportunitatea de a redobândi auzul. Află totul despre acest dispozitiv de la medicul otorinolaringolog-audiolog Doina Chiaburu-Chios - VIDEO

Tehnologiile avansate oferă persoanelor cu deficiențe auditive posibilitatea de a percepe sunetele. Ce presupune un implant cohlear și cui îi este recomandat, aflăm în reportaj.

Auzul ne conectează cu lumea din jur, permițându-ne să comunicăm și să ne bucurăm de sunete, de la vocea celor dragi până la muzica preferată. Totuși, surditatea afectează multe persoane, iar în multe cazuri nu are o cauză genetică. „Există o listă imensă de factori de risc care ar putea să cauzeze o hipoacuzie, la copiii sănătoși din familii în care nu există nici un membru al familiei cunoscut cu surditate, putem numi: prematuritate, scorul Apgar, nota care se dă la naștere, mai jos, hiperbilirubinemie, icterul neonatal, pacienții care au avut nevoie de ventilare mecanică, toate TORCH infecțiile”, a spus Doina Chiaburu-Chiosa, medic ORL, audiolog.

 Surditatea prezintă mai multe grade, de la ușoară la cofoză. Astfel, tehnologiile avansate permit redobândirea auzului chiar și în cele mai complicate cazuri. „Implantul cohlear reprezintă un dispozitiv medical care ajută pacienții cu hipoacuzie sau surditate neuro-senzorială severă și profundă să-și redobândească audiția. Diferența dintre un implant cohlear și protezele auditive este faptul că protezele auditive amplifică sunetul mărind intensitate acestuia, iar implantul cohlear stimulează direct nervul auditiv”, a notat Doina Chiaburu-Chiosa, ORL, audiolog.

Dispozitivul prezintă două componente: partea externă- procesorul, și partea internă - un electrod care se poziționează în interiorul cohleei: „Este preferențial să implantăm cohlear copiii cu vârsta până la 2-3 ani. Cu cât mai mult ne îndepărtăm de această vârstă, cu atât mai mici sunt șansele ca copilul să vorbească într-un mod identic unui auzitor normal. În momentul în care îi diagnosticăm precoce, îi protezăm auditiv, pentru că copiii trebuie să se obișnuiască cu protezele, dar și să aibă mereu un stimul sonor. Ulterior, se pregătesc acești copii pentru implantare cohleară”.

Courteney Cox, sfidează trecerea timpului la 60 de ani. Rochia purtată la nunta unei prietene - FOTO

La nivel global, între 1 și 3 din 1000 de nou-născuți se nasc cu surditate. În Moldova, până acum câțiva ani, majoritatea cazurilor erau diagnosticate târziu, ceea ce îngreuna intervenția timpurie. „În anul 2023, a fost implementat Programul Național de screening audiologic neonatal, sau testarea tuturor nou-născuților în toate maternitățile, prin testul de otoemisiuni acustice. Un diagnostic precoce ne ajută să stabilim cu finețe tipul hipoacuziei, gradul acesteia, și în cazul surdității severe sau profunde, să indicăm implantarea cohleară, iar cele moderate, ușoare, să fie protezate auditiv. Cu cât mai rapid implantăm cohlearul unui pacient, cu atât mai mult îi sporim șansa de o achiziție armonioasă a limbajului, de o dezvoltare armonioasă și de o incluziune în societate adaptată vârstei acestuia”, a menționat medicul.

Prima intervenție de implant cohlear în Republica Moldova a avut loc în 2014, iar în prezent, 145 de copii beneficiază de acest tip de implant. Unul dintre acești norocoși, este Alexandru, în vârstă de 8 ani. „Prima dată am observat că nu aude, la vârsta de 3 ani. M-am dus la spital, mi s-a spus că aude, tot ok. Au mai trecut 2 ani. Eu încercam să-i spun ceva la urechea implantată și el îmi spunea să îi vorbesc la cealaltă. Ne-am dus la un spital privat, am trecut un medic ORL-ist, dumnealui mi-a spus că are polipi la nas. Am făcut o lună tratament, fără rezultat. Ne-am dus la policlinică, domnul de la Ungheni ne-a indicat să venim la Centrul de Audiologie. Am venit pe baza programării și pe 21 decembrie 2021 doamna Diana a constatat că nu aude. S-au dat indicații că avem nevoie de aparate auditive. Noi veneam regulat la controale, mergea procesul ușor, dar după aproape 2 ani, scădea încet auzul. Au făcut analize și ne-au dat șansa să facem implant cohlear. Pe 4 septembrie, țin minte bine, a mers în clasa întâi deja cu implant, vindecat, cu procesorul pe cap. El singur știe, înainte de culcare să-și pună procesorul la încărcat, a învățat și aparatul, se termină bateria, îi apare un țiuit, după care el știe să îl pună la încărcat. Aș recomanda la orice mamă care are așa copil, să nu le fie frică”, a spus Alina Cujba, mama.

TOP 15! Care sunt cele mai populare piese ascultate de moldoveni pe YouTube, în ultima săptămână - VIDEO

„Perioada de recuperare după intervenție chirurgicală este una blândă. Desigur că pot surveni complicații postoperatorii, ca în oricare intervenție chirurgicală. La 3-4 săptămâni are loc primul reglaj al implantului cohlear. După care pacienții lunar sunt supuși sesiunilor de fiting, sau reglare a implantului cohlear. Această perioadă în timp diminuează, o dată la 3 luni, la 6 luni, astfel încât după primii 2 ani pacienții implantați cohleari, se prezintă anual, în cadrul Centrului de Audiologie”, a explicat Doina Chiaburu-Chiosa, medic ORL, audiolog.

Un alt aspect esențial este reabilitarea verbală. „Cu cât mai mult timp se acordă reabilitării verbale, prin ședințe cu logopedul, psihopedagogii, psihologii, cu terapeuții verbali, cu atât mai mare este reușita achiziției unui limbaj armonios. De asemenea și părinții, profesorii, au un rol important, deoarece cu cât mai mult acești copii sunt stimulați și au o informație audiologică amplă, cu atât mai mult ei achiziționează un limbaj apropiat de cel normal”, a spus medicul.

SURSA FOTO: INSTAGRAM/dr.chiaburu_chiosa; Google

Articole din aceeasi categorie