„Obezitatea reprezintă excesul de grăsimi în organism și la moment este apreciată prin calcularea indicelui de masă corporală, pe care fiecare din noi o poate aprecia de sine stătător. Este vorba despre kilograme împărțite la înălțimea în metri la pătrat. Dacă acest indice, depășește cifra de 25, vorbim de un exces în greutate și dacă depășește 30, atunci este obezitate”, a explicat Stela Vudu, medic endocrinolog.
IMC = greutate (kilograme)/ înălțime (metri)
Interpretarea valorilor:
<18,49 - subponderabilitate
18,50-24,99 - greutate normală
25,00-29,99 – supraponderabilitate
30,00-34,99 - obezitate grad I
35,00-39,00 - obezitate grad II
>40 - obezitate grad III
Cele mai importante riscuri asociate obezității sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cancerul și bolile cardiovasculare.„Cea mai frecventă cauză a obezității este de natură alimentară, de situația când caloriile pe care le consumăm depășesc cele pe care le cheltuim și lipsa efortului fizic, sedentarismul. Aproximativ 90% din toate cauzele obezității sunt acestea. În situații mai rare, există și o problemă hormonală. Cea mai cunoscută și frecventă este hipotiroidia, situația când glanda tiroidă nu secretă suficienți hormoni tiroidieni și atunci, datorită încetinirii metabolismului, se acumulează kilograme în plus. Ele pot fi acumulate și din cauza excesului de grăsimi, dar 2-4 kg în exces pot fi datorate hipotiroidiei”, a continuat medicul.
Principalele simptome care pot indica o hipotiroidie sunt legate de încetinirea diferitor funcții ale organismului. „Scade memoria, capacitatea de concentrare, scade frecvența contracțiilor cardiace, inima lucrează într-un ritm mai lent, se modifică tensiunea arterială, de obicei crește, sistemul digestiv este încetinit, apar constipațiile, la femei - dereglările de ciclu menstrual și adaosul în greutate”, a notat specialistul.
„Alte cauze, mai rare, ca de exemplu excesul de cortizol, așa-numitul sindrom Cushing, de asemenea cauzează obezitate, dar, din fericire, este un sindrom rar întâlnit”, a adăugat Stela.
În cazul acestei patologii, simptomele variază în funcție de nivelul de cortizol din organism. „Atunci când la o femeie tânără greutatea excesivă a apărut brusc, ea este distribuită într-un mod anumit, mai mult pe abdomen, pe față, pe gât, mâinile și picioarele devin subțiate, apare dereglarea ciclului menstrual, crește tensiunea arterială - sunt simptome îngrijorătoare și este foarte important să mergeți la medic”.
Cum influențează hormonii starea noastră de spirit? Ce spune medicul endocrinolog Stela Vudu - VIDEO
„Există și obezitate de origine hipotalamică, cauzată de obicei în situațiile în care au avut loc traumatisme cranio-cerebrale, tumori cerebrale sau intervenții pe creier”, a spus specialistul.
Obezitatea endocrină este mai frecventă la femei, din cauza variațiilor hormonale din timpul vieții. Deși este mai rară, această formă de obezitate poate apărea și la copii. „Ceea ce-i face pe părinți să suspecteze o problemă hormonală este scăderea reușitei școlare, încetinirea în dezvoltare fizică sau psihică. Atunci când copilul nu mai crește sau are o statură mai joasă decât semenii lui, sau un copil care a fost foarte energic, năzbâtios, brusc devine cuminte, ar trebui să ne pună pe gânduri, nu este exclusă o problemă a glandei tiroide”.
Pentru a determina dacă obezitatea are origine endocrină și pentru a fi gestionată corespunzător, este importantă vizita la un medic endocrinolog. „Se efectuează un șir de investigații, hormonii glandei tiroide, de cele mai dese ori. Dacă există suspiciuni, careva semne care ne fac să ne gândim la un exces de cortizol, atunci vom face investigații suplimentare”, a spus medicul.
4 zodii perfecte pentru tine dacă ești introvertită
„Mai departe, tratăm. Dacă descoperim că este vorba despre o hipotiroidie, este important să substituim insuficiența de hormoni. Acest lucru se face cu ajutorul hormonilor sintetici ai glandei tiroide, dar este foarte important să schimbăm stilul de viață, să optimizăm alimentația, recomandăm efortul fizic acolo unde el lipsește, este foarte important un somn de calitate, 7-8 ore în mediu, și este la fel de important să gestionăm stresul”, a adăugat Stela.